Netgear DGN3500 VPN serwer

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dar3k
Użytkownik forum

Netgear DGN3500 VPN serwer

Post autor: dar3k »

Witam,
W menu od routera jest możliwość konfiguracji VPN niestety nigdzie nie ma opisane czy jest możliwość postawienia na tym routerze serwera VPN tak abym mógł się przez DynDNS połączyć się do domowej sieci? (Najlepiej poprzez połączenie VPN wbudowane w windows 7)

Z tego co się orientuję to jest to tylko klient VPN, wiem, że jest do tego routera alternatywne oprogramowanie: http://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=2297494 , które rzekomo ma obsługiwać serwer VPN itp, ale nie umiem włoskiego, a po użyciu google translate i próbie odpalenia softu z PENa (bez instalacji) niestety mam 404 not found jak podam adres alternatywny. Dodam, że mój router, nie wiem dlaczego (kupiony w PL), ma oprogramowanie przeznaczone dla North America może dlatego nie działa bo nie można wgrać oprogramowania europejskiego?!

Może ktoś próbował instalacji tego firmware lub konfiguracji serwera VPN na podobnym routerze np DGN2200.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Netgear DGN3500 VPN serwer

Post autor: Jo_gurt »

Z pobieżnej lektury tego:
http://documentation.netgear.com/refere ... n/TOC.html
wg. mnie wynika, że obsługa VPN ogranicza się tu do tuneli site-to-site (czyli nie klient-serwer).
dar3k
Użytkownik forum

Tak, w oryginalnym sofcie ale w tym modfs http://www.hwupgrade.it/forum/showpost. ... ostcount=3 wg opisu jest open VPN pytam czy ktoś instalował ten modfs i ew. konfigurował VPNa.

PS: ja przypuszczam, że te oprogramowanie nie działa bo mój router oznaczony jest jako North America i nie ma możliwości zmiany na Europe (zmienić należy firmaware ale wyrzuca błąd, że jest niekompatybilne) może ktoś ma rozwiązanie jak to wgrać aby przerobić na europe?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

NA czy EU to "tylko" ilosc dostepnych kanalow - zero znaczenia w praktyce. Tym sie nie przejmuj. Podejrzewam ze zmiana wiaze sie z grzebaniem w NVRAM albo bootloaderze.

VPN jest troche bardziej skomplikowany niz myslisz. Co jest klientem, jaka implementacje chcesz uzyc (ten mod wyglada na openVPN), jakie masz doswiadczenie z konfiguracja VPN?
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

NA czy EU to tylko ilość kanałów ale oprogramowania EU nie można zainstalować jeżeli w routerze jest NA i na odwrót (zapewne tak jak napisałeś jakaś blokada w bootloader tylko czy da się to ominąć?) . Modyfikowany firmware jest EU a ja mam NA i dlatego mogę nie móc go zainstalować. A wg tego opisu (po włosku i o ile dobrze google tłumaczy) wynika, że jest tam serwer openVPN (ten sam co w sofcie OpenWRT).

Doświadczenia dużego nie ma. Potrzebuje postawić serwer VPN na routerze tak abym mógł się zdalnie z sieci podpiąć lapkiem (Win 7) do swojej sieci domowej (uzyskać adres IP z domowej sieci przez tunel). Wiem, że z serwerem open VPN na routerze to jest możliwe. W uproszczeniu potrzebuje routing między laptopem a komputerami w sieci LAN w domu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dar3k pisze:czy da sie to ominac?
Da sie wszystko. Pytanie tylko, czy naprawde masz sily i czas zeby robic cos, co jest malo oplacalne.

Ja zaczal bym z proba przeflashowania routera przy pomocy TFTP - wtedy nie ma sprawdzania poprawnosci softu i mozesz wgrac dowolna wersje. Watpie jednak zeby to zmienilo wersje routera na EU.

Nie znajac routera ciezko cokolwiek na odleglosc sugerowac. Zeby temu sie dokladniej przyjzec, trzeba zrobic standartowy myk z konsola i przygladnieciem sie dokladniej logom bootowania. W 95% wszystkich routerow nie ma wersji softu na NA czy EU, jest tylko odpowiednio ustawiona zmienna.
dar3k pisze:W uproszczeniu potrzebuje routing miedzy laptopem a komputerami w sieci LAN w domu.
No to openVPN jest jednym z rozwiazan - chyba najtrudniejszym w konfigurowaniu. Ale: sam openVPN serwer nie musi byc postawiony na routerze, jesli nie dasz rady wgrac tego softu - moze to robic rowniez jakas maszyna wewnatrz sieci.

Ps.: Jesli router ma ssh, a ty potrzebujesz "tylko" dojscie do plikow na serwerze, to najszybciej zrobisz tunel shh dla ftp.
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

Ja potrzebuję bezpieczny dostęp do komputera z bazą danych i programem do wystawiania faktur.

Szukam jak zmienić wersję NA na EU ale w sieci ciężko o jakieś info. O ile nie jest to problem z użytkowaniem o tyle jest to problem z wgraniem modyfikowanego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dar3k pisze:Ja potrzebuję bezpieczny dostęp do komputera z bazą danych i programem do wystawiania faktur.
Czyli RDP? To też można przetunelować przez SSH.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dar3k pisze:Szukam jak zmienić wersję NA na EU ale w sieci ciężko o jakieś info. O ile nie jest to problem z użytkowaniem o tyle jest to problem z wgraniem modyfikowanego oprogramowania.
Post nad twoim Ci napisalem, ze wgrywajac przez TFTP mozesz wgrac wszystko - lacznie z melodia tytulowa z Reksia.
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Czyli RDP? To też można przetunelować przez SSH.
Niestety w standardzie ma tylko telnet i dostęp ograniczony do sieci lokalnej :(
key pisze:Post nad twoim Ci napisalem, ze wgrywajac przez TFTP mozesz wgrac wszystko - lacznie z melodia tytulowa z Reksia.
Czytałem, dodałeś również, że
key pisze:Watpie jednak zeby to zmienilo wersje routera na EU.
dlatego szukałem jeszcze jakiegoś innego sposobu.
key pisze:Zeby temu sie dokladniej przyjzec, trzeba zrobic standartowy myk z konsola i przygladnieciem sie dokladniej logom bootowania.
Masz na myśli zabawę programikiem np DMT? Czy może polecisz coś?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dar3k pisze:Niestety w standardzie ma tylko telnet
Powinno wystarczyc zeby zobatrzyc co sie kryje w plikach konfiguracyjnych.
dar3k pisze:dlatego szukałem jeszcze jakiegoś innego sposobu.
Nie bardzo wiem po co. Ty chcesz wgrac inny soft, czy masz napisane NA czy EU nic nie zmienia.
dar3k pisze:Masz na myśli zabawę programikiem np DMT?
Nie wiem co to DMT. Mam na mysli level shifter i dowolny terminal, n.p. hyperterm czy teraterm.
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

key pisze:Powinno wystarczyc zeby zobatrzyc co sie kryje w plikach konfiguracyjnych.
z tym już gorzej bo domyślnie nie ma vi ani vim :(
key pisze:Nie bardzo wiem po co. Ty chcesz wgrac inny soft, czy masz napisane NA czy EU nic nie zmienia.
Pozwala wgrać oprogramowanie przeznaczone dla EU czyli zmodyfikowane ponieważ przy próbie wgrania go wyrzuca błąd, że jest nie kompatybilne. Właśnie próbować będę flashować przez tftp.

Update:
Niestety update przez tftp nie był możliwy, router nie chciał przyjąć oprogramowania.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

dar3k pisze:z tym już gorzej bo domyślnie nie ma vi ani vim
more albo less nie dzialaja?
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

key pisze:[..]more albo less nie dzialaja?
more działa, zapomniałem o nim.. niestety nie za wiele pomógł bo nic tam z ustawień nie ma..

Nie chciałbym uwalić routera ale chyba jedyną opcja przeflashowania go jest użycie programu DG834 recovery bo on mój stary router właśnie DG834 po tym zabiegu zawsze wstawał :)

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-25, 17:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 16:58 przez dar3k, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z ustawieniami nie podpowiem - musial bym sam poszukac.

Nie do konca rozumiem po co ta kombinatoryka alpejska z recoverem i to do zupelnie innego sprzetu. Zamiast programow ktore robia niewiadomo co, zrob cos, nad czym masz pelna kotrole.
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

key pisze:Zamiast programow ktore robia niewiadomo co, zrob cos, nad czym masz pelna kotrole.
Tylko to nad czym jest kontrola nie chce działać ..

TFTP nie może się skomunikować bo działa to chyba tylko z uszkodzonymi routerkami, których bootloader "pragnie nowego softu" bo w normalnym trybie one się odpalają bez czekania na próbę wgrania firmware ( na tym forum również próbowali tftp i ten sam rezultat.) Próbowałem również odpalić go przytrzymując reset (miga dwukolorowo dioda power) ale nic to nie dało bo też nie chciał ode mnie softu.

Pytania do tych co maja w/w sprzęt czy ktoś próbował instalacji (ew. odpalenia z pena na oryginalnym firmware) tego modfs? U mnie po wpisaniu adresu:

Kod: Zaznacz cały

http://192.168.0.1/shares/U/modfs_boot.cgi
Przechodzi do pustej strony, a po odświeżeniu wyrzuca, że nie może się połączyć przekroczony limit czasu albo 404 (nie wiem od czego zależy, który błąd się pokaże).

PS: Jak ktoś chce mieć telnet na tym routerze bez modyfikacji da się go odpalić:

http://192.168.0.1/setup.cgi?todo=debug
Szkoda, że reboot go wyłączy i ponownie trzeba wykonać to polecenie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z TFTP wazny jest timing. Kazdy bootloader jaki znam czeka na TFTP - tylko czasami jest to 1..2 sekundy. Czesto winda nie zdaza ustawic w tym czasie polaczenia.

Wylacz autosense, ustaw siec z palca. Pusc w jednym shellu pinga na router, w drugim wpisz sobie komende. Router do pradu i jak tylko przejdzie pierwszy ping, startujesz TFTP. Recovery tool robi dokladnie to samo.

Jak nie da rady, otwierasz router, wkladasz level shifter i zatrzymujesz bootloader z konsoli.
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 21:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

key pisze:Z TFTP wazny jest timing. Kazdy bootloader jaki znam czeka na TFTP - tylko czasami jest to 1..2 sekundy. Czesto winda nie zdarza ustawic w tym czasie polaczenia.

Wylacz autosense, ustaw siec z palca. Pusc w jednym shellu pinga na router, w drugim wpisz sobie komende. Router do pradu i jak tylko przejdzie pierwszy ping, startujesz TFTP. Recovery tool robi dokladnie to samo.
Dokładnie tak robię tylko nie wgrywa. Bootloader powinien teoretycznie czekać ok 10sek.
key pisze:Jak nie da rady, otwierasz router, wkladasz level shifter i zatrzymujesz bootloader z konsoli.
Tu będzie większy problem bo bym go musiał polutować i poszukać w jakimś datasheet gdzie go podłączyć :P
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz wylaczony autosense? Sprobowales dac jakis hub/switch miedzy PC a router?
Nie pomagam na PW.
dar3k
Użytkownik forum

key pisze:Masz wylaczony autosense?
Tak
key pisze:Sprobowales dac jakis hub/switch miedzy PC a router?
Nie bo nie mam :( spróbuję coś pożyczyć i się zobaczy wtedy :)

Jutro spróbuję go jeszcze jakimś snifferem potraktować przy odpalaniu i zobaczę czy coś wysyła tzn "od kogo" chce to oprogramowanie.

[ Dodano: 2012-06-26, 17:49 ]
Problem rozwiązany.
Koledzy ze słonecznych Włoch zrobili specjalnie dla mnie soft :) http://www.hwupgrade.it/forum/showpost. ... count=4943 Teraz muszę spróbować odpalić openVPN - dam znać czy chodzi :)
Panel konfiguracyjny wygląda tak: http://dar3k.webd.pl/upload/modfs.jpg
dar3k
Użytkownik forum

Połączenie przez OpenVPN udało mi się zestawić, widzę sieć domową po podłączeniu się klientem. Mam jeszcze pytanko czy ktoś może wie jak zrobić aby ruch internetowy również był puszczony przez VPN? Chodzi o to, że czasem potrzebuję mieć "zew IP" i chciałbym aby po połączeniu do VPN ruch internetowy był puszczony przez VPN - wiem, że to bardzo spowolni szybkość transferu danych ale czasem jest to przydatna opcja np w dość mocno po blokowanych sieciach WiFi. Pomoże ktoś?

PS: Do pliku conf dodałem linię:

push "redirect-gateway local def1"
ale na stronach internetowych nadal przedstawiam się swoim IP z łącza, a nie z serwera VPN.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozesz zmienic route domyslny.

Ja mam to troche inaczej rozwiazane - na serwerze mam uruchomiony privoxy.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ