Skazany na internet mobilny

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
immortal_87
Początkujący użytkownik forum

Skazany na internet mobilny

Post autor: immortal_87 »

Witam!

Tak jak w temacie, zostałem skazany na internet mobilny. Od 1 lipca będę wynajmował nowe mieszkanie gdzie nie ma możliwości przyłączenia w ludzkich cenach internetu stacjonarnego (tylko w połączenie z TV której nie oglądam koszt min to 109pln/msc umowa na 24msc). Większość dużych operatorów nie wchodzi w grę, ponieważ zarządca nieruchomości nie udziela zgody na okablowanie (czy jakoś tak) oprócz jednego operatora gdzie cena jest jak powyżej ...

Tak czy inaczej zostałem skazany na internet mobilny a kompletnie się na nim nie znam i nie wiem na co mam zwrócić uwagę przy jego wyborze - dlatego zapytuję tutaj na forum ;) Nie wiem również od jakiego operatora wziąć daną usługę (jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o internet mobilny:) i jaki modem muszę wybrać.

Internet potrzebny będzie do codziennego korzystania z internetu, do następujących celów i okolicznościach:
- w Toruniu i okolicach
- poczta
- media społecznościowe (Facebook itd.)
- co jakiś czas filmiki w necie (np. odcinek anime raz w tyg)
- portale informacje
- super by było jakby dało radę zassać czasem jakiś film bądź odcinek serialu, no ale cudów nie wymagam
- mile widziana umowa na 12 msc
- w większości korzystam z internetu po pracy, w domu wieczorami i w nocy
- mam router i będę chciał podłączyć do niego modem
- właśnie, jaki modem?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi, będą one dla mnie niezwykle pomocne :)

P.s. Budżet do 70 pln/msc niestety. Jeśli będzie mega duży transfer to możemy lekko nagiąć ...
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Skazany na internet mobilny

Post autor: Pijo »

immortal_87 pisze:tylko w połączenie z TV której nie oglądam koszt min to 109pln/msc umowa na 24msc).
A co to za kablówka?
immortal_87

Firma Petrus z Torunia, byłem tam dziś i można wziąć internet tylko z telewizją, tv za min. 46,90pln + internet 59,90pln więc wychodzi prawie 107pln ... no i umowa na 24 msc a ja mam umowe najmu na 12 msc ...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Wynajmujesz więc jesteś poniekąd skazany na to, co zaoferuje Ci właściciel, ale ten problem dotyczy też mieszkań własnościowych.
Ludzie kupują mieszkania od developera w super pięknej leśnej okolicy i nikt nie myśli o necie, a potem developer zawiera umowę na wyłączność z jakąś lokalną uryną i robi się problem.
Tak wygląda to np. na jednym z nowych osiedli w Katowicach i w wielu innych miastach.

Co do wyboru oferty - najlepiej kupić startery prepaid i przetestować co i jak przed pakowaniem się w abonament.
Modem - na początek np. E3131 za 129 zł z Play.
immortal_87

E3131 są w różnych cenach ale za 129pln to nie widzę takiego ...

PLAY
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: witoj »

immortal_87 pisze:E3131 są w różnych cenach ale za 129pln to nie widzę takiego ...

PLAY
Ja widzę
http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

immortal_87 pisze:E3131 są w różnych cenach ale za 129pln to nie widzę takiego ...
Za 129zl dostępne są w salonach lub możesz kupić poprzez sklep internetowy Play : http://sklep.play.pl/ecommerce/control/ ... id=PREPAID (kliknij na Zestawy Play)
immortal_87

Ok, ja patrzyłem na ofertę abonamentową ...

Wiesz co ale nie wiem czy chcę się pakować w modem za 129pln do sprawdzania tylko operatorów ...

Chciałbym też dostać jakieś wskazówki / instrukcje odnośnie ich samej oferty.

Znalazłem też taką mapkę:

MAPKA

Czy będzie ona pomocna? Jakby co mój "przyszły" adres to Toruń, Fałata 92
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

immortal_87 pisze:Wiesz co ale nie wiem czy chcę się pakować w modem za 129pln do sprawdzania tylko operatorów ...
Potem weźmiesz tańszy/korzystniejszy abonament bez modemu.

[ Dodano: 2012-06-20, 21:21 ]
immortal_87 pisze:Czy będzie ona pomocna?
Jeżeli chcesz z tego korzystać głównie w jednym miejscu to pozostaje osobiste sprawdzenie jak to w rzeczywistości działa albo opinia kogoś kto już w danym miejscu korzysta z danego opa.
Inaczej to nawet najlepsza wróżka ani tym bardziej mapka nie pomoże.
Możesz mieć sygnał -50 a osiągi mierne - bliskość stacji jeszcze nic nie znaczy.

[ Dodano: 2012-06-20, 21:22 ]
Pijo pisze:Za 129zl dostępne są w salonach
Dwa tygodnie temu szukałem na gwałt i w salonach/punktach w Bielsku-Białej i okolicach nie było ani jednej sztuki.
Tak więc różnie może być.

[ Dodano: 2012-06-20, 21:26 ]
immortal_87 pisze:Chciałbym też dostać jakieś wskazówki / instrukcje odnośnie ich samej oferty.
Najlepszą wskazówką będzie przejrzenie ofert poszczególnych operatorów. Tak po prostu.
I zastanowienie się, czego się oczekuje i jak w.w. oczekiwania mają się do danej oferty.
Jedna uwaga - happy hours (noce bez limitu) są we wszystkich sieciach prócz Plusa, ktory aktualnie daje tylko 50 GB.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Warto dodać, że w ofercie Play transfer z portali: Facebook, NK, Goldenline i LinkedIn nie zużywa limitu danych.
immortal_87

OK a jak wygląda system pre paid? Tzn chce kupić zestaw play z huawei 3131 który mi polecają wcześniej. Czy ten zestaw wystarczy do przetestowania czy należy jeszcze go doładować?

No i jak sprawdzić czy to wystarcza? Jakich pomiarów dokonać i jakich "narzędzi"?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Dyskusja o zrywaniu umowy wydzielona : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=405953#405953
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

No a ja opowiadam sytuacje ktore maja najemcy mojej zony na biezaco z UPC. Za kazdym razem powolujac sie na punkt ktory cytowalem wyzej.
Nie pomagam na PW.
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

ja.michal pisze:Warto dodać, że w ofercie Play transfer z portali: Facebook, NK, Goldenline i LinkedIn nie zużywa limitu danych.
Z facebookiem nie byłbym taki pewny po zapoznaniu się z tym newsem Play i facebook
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z technicznego punktu widzenia Play tutaj ma rację. Jeśli coś jest na serwerze FB to nie jest rozliczane. Czy grafiki są na FB bezpośrednio to nie wiem bo nie mam FB. ;)

[ Dodano: 2012-06-25, 21:06 ]
Chat, wiadomości prywatne (jeśli są) na FB są po FB więc bez limitu. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Czy grafiki są na FB bezpośrednio to nie wiem bo nie mam FB.
To jest dość ciekawe zagadnienie, bo chyba 100% grafik fb leży na innej domenie.
ja.michal pisze:, wiadomości prywatne (jeśli są)
Są.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Faktycznie ciekawe.

[ Dodano: 2012-06-26, 17:54 ]
Teoretycznie nie podlega to wtedy regulaminowi FB bo inna domena. Chyba, że to FB przewiduje.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Teoretycznie nie podlega to wtedy regulaminowi FB bo inna domena. Chyba, że to FB przewiduje.
Zapewne tak, bo inna domena ma służyć raczej odciążeniu głównej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak się wklepie adres, a raczej jego główną część, z fotki to i tak wrzuca na główną FB.
immortal_87

Witam!

Wracam po testach pre paid Play Online 1GB z modemem Huawei e3131 ...

Wyniki są bardzo ciekawe. Otóż w miejscu w którym mieszkam niestety mam tylko 2 kreski zasięgu (w jednym miejscu są 3 kreski) ale co dziwne internet radził sobie całkiem nieźle. Dodatkowo Top_netinfo pokazał mi HSPA++ o którym nigdy wcześniej nie słyszałem. Ogólnie bardzo obiecująco, jednakże przy odpalaniu prostych filmów na youtube itp. zżera transfer niesamowicie!

Zdecydowałem się na ofertę Play Online na abonament bez modemu na 12msc. Nie wiem tylko który wariant wybrać: Oferta Play
- 49 PLN/msc - 12GB+2GB=14GB (max transfer 2 Mbit/s)
czy
- 59 PLN/msc - 16GB+3GB=19GB (max transfer 4 Mbit/s)

Ogólnie zależy mi na płynnym działaniu netu. Często oglądam filmiki różnego typu (chociażby skróty meczów LM czy NBA lub oglądam 30min odcinek anime raz w tyg)

Która opcja jest bardziej opłacalna? Czy rzeczywiście przy moich wymaganiach warto dołożyć te 10 PLN, jak sądzicie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Więcej GB o 5 i prędkość 2x większa, wszystko tylko 10zł drożej. Chyba druga lepsza.
Średnio filmik na YT (nie HD) ma 25MB.
ODPOWIEDZ