Huawei e353 z T-mobile bardzo wolna aplikacja i słaba czułoś

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kpot
Początkujący użytkownik forum

Huawei e353 z T-mobile bardzo wolna aplikacja i słaba czułoś

Post autor: kpot »

Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam możliwość nabycia modemu Huawei e353 z T-mobile.
Testowałem go przez chwilę i moje spostrzeżenia w porównaniu z Option Icon 225, którego używam:

1. Bardzo wolna aplikacja dostępowa, zanim odszuka modem, zaloguje się do sieci to upływają wieki... czy to normalne we wszystkich modemach Huawei? Icon w tym czasie wyłączyłby się i włączył 5 razy.
2. Niska czułość modemu:
- UMTS - tam gdzie Icon 225 znajduje 1 kreske i w miarę działa, to Huawei nie znajduje sieci,
- GSM - Icon 4/5 kresek, Huawei 2/6
Tak ma być czy wada tego egzemplarza?

I pytanie o antenę, są takie malutke z Allegro, zysk + 3,5 dBi, czy poprawi to sygnał chociaż o 1 kreske (z grubsza biorąc) czy nie zawracać sobie tym głowy?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowedzi,
Kpot
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e353 z T-mobile bardzo wolna aplikacja i słaba czułoś

Post autor: YaHooo »

kpot pisze:Bardzo wolna aplikacja dostępowa, zanim odszuka modem, zaloguje się do sieci to upływają wieki... czy to normalne we wszystkich modemach Huawei?
Zdecydowanie takie coś nie jest normalnym objawem.
kpot pisze: Tak ma być czy wada tego egzemplarza?
Pórównywanie kresek nie ma sensu. Sprawdź zasięg za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>. On podaje zasięg w sensownych dBm które można porównywać.
kpot pisze: I pytanie o antenę, są takie malutke z Allegro, zysk + 3,5 dBi, czy poprawi to sygnał chociaż o 1 kreske (z grubsza biorąc) czy nie zawracać sobie tym głowy?
Nie ma sobie co zawracać tym głowy. Te anteny służą przeniesieniu miejsca odbioru sygnału w inne miejsce i żadnego zysku nie dają. Chyba, że tam gdzie ją postawisz masz lepszy zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kpot

Dziękuję Yahooo za trafne informacje.

Top NetInfo potwierdził moje obserwacje, Icon 225 jest o ok 5-6 dBi sprawniejszy we wszystkich pasmach.

Mam ponadto pytanie, czy obecne modemy Option Icon również produkowane są w Irlandii czy przeniesiono produkcję do Chin?

Pozdrawiam,
Kpot
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kpot pisze: Top NetInfo potwierdził moje obserwacje, Icon 225 jest o ok 5-6 dBi sprawniejszy we wszystkich pasmach.
A to nieco dziwne. Nie myślałem, że może być aż taka różnica. Oczywiście oba modemy logują się do tego samego nodeB?
kpot pisze: Mam ponadto pytanie, czy obecne modemy Option Icon również produkowane są w Irlandii czy przeniesiono produkcję do Chin?
Niestety nie mam pojęcia.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kpot

YaHooo pisze:A to nieco dziwne. Nie myślałem, że może być aż taka różnica. Oczywiście oba modemy logują się do tego samego nodeB?
Tak, ten sam nodeB. Wychodzi na to, że któryś z tych modemów jest szczególny...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-25, 21:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 20:47 przez kpot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kpot pisze:Wychodzi na to, że któryś z tych modemów jest szczególny...
Tylko pytanie na to który ;)
ODPOWIEDZ