Laptop raz łączy się z siecią WI-FI a raz nie?!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matowe92
Stały użytkownik forum

Laptop raz łączy się z siecią WI-FI a raz nie?!

Post autor: matowe92 »

Witam serdecznie. Pisałem już w swojej sprawie wcześniej jednak od tego momentu wiele się zmieniło i po raz kolejny chciałbym poruszyć tą kwestię. Otóż 2 miesiące temu zakupiłem laptopa Toshiba Satellite C660-1M4. Początkowo wszystko działało bez zarzutu lecz po upływie miesiąca, nagle podczas używania internetu na laptopie straciłem połączenia i nie mogłem po raz kolejny połączyć się z dostępną siecią wifi. Sprawa trwała kilkanaście godzin po których udało mi się połączyć z internetem. Dodam także że przez cały czas sieć była znajdywana lecz nie mogłem się z nią połączyć. Kiedy problem zaczął coraz częściej się powtarzać postanowiłem wysłać laptopa do serwisu. Została tam wymieniona karta wifi. Po powrocie z naprawy mogłem się połączyć z internetem przez kilka godzin po czym problem znowu zaczął występować. Internet raz działał na moim laptopie a raz nie. Po raz kolejny zgłosiłem usterkę do serwisu. Laptop był testowany lecz usterka nie wystąpiła. Po powrocie (14 maja) komputer działał poprawnie lecz wczoraj tj. 19 maja przez cały dzień nie mogłem połączyć się z internetem. Sieć była wykryta lecz nie mogłem się z nią połączyć. Żadne przeinstalowywanie systemu Windows 7 nie pomogło. Internet nagle, niczego nie robiłem, przestał działać. Dziś tj. 20 maja od rana działa bez zarzutu. Nie mogę tego zrozumieć. Mi nawet komputer nie potrafi się porządnie zepsuć. :zdziwko: Co powinienem zrobić? Wysłać go znowu? Dodam że korzystam z internetu Orange Freedom Pro na routerze Axesstel. Podczas tego gdy na mojej Toshibie nie mogę połączyć się z internetem na 2 innych laptopach i telefonie komórkowym internet za pośrednictwem sieci wifi działa bez zarzutu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Laptop raz łączy się z siecią WI-FI a raz nie?!

Post autor: key »

matowe92 pisze:Nie mogę tego zrozumieć.
Sasiad kupil jakis chinski syf w formie kamerki, stacji pogody, niani, helikoptera RC ktory tobie skutecznie zakloca WiFi.

Sprawdz przy pomocy inSSIDera, jak oblozone sa kanaly, przenies sie na inny, jak nie pomoze to emigruj na 5 GHz.
Nie pomagam na PW.
matowe92
Stały użytkownik forum

To nic nie da. W pobliżu mojego komputera nie ma żadnej innej dostępnej sieci. To musi być awaria czegoś w laptopie bo dziś (21 czerwca) znowu nie działa :(
Ostatnio zmieniony 2012-06-20, 10:39 przez matowe92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

matowe92 pisze:W pobliżu mojego komputera nie ma żadnej innej dostępnej sieci.
Nie chodzi o same sieci wi-fi ale ogólnie o wszystkie urządzenia korzystające z tego samego zakresu częstotliwości.
ciasteczkovy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ciasteczkovy »

Witam,

W laptopie może być uszkodzony kabel od anten wifi.
Miałem już podobny przypadek i w zależności od położenia matrycy raz łapał zasięg raz nie itd.
Serwis może tego nie wykryć, druga sprawa, że nie sprawdzają tylko idą na łatwiznę wymieniając elementy (które de facto są dobre).

Aby sprawdzić, czy rzeczywiście problem jest z komputerem najpierw należy:
1. Udostępnić połączenie internetowe w jednym z laptopów i z nim się połączyć. Jeden z laptopów kabelkiem do routera i dalej rozprowadzić przez wifi.
2. Jeżeli powyższe nic nie da to należy kupić zewnętrzną kartę wifi na usb. Aby w razie czego nie płacić bez sensu to można zamówić przez internet z dostawą do domu. Wówczas jeżeli wszystko będzie grało to można go oddać w ciągu 10dni pokrywając koszty transportu.

Pozdr
matowe92
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:Nie chodzi o same sieci wi-fi ale ogólnie o wszystkie urządzenia korzystające z tego samego zakresu częstotliwości.
Nie ma takich urządzeń w pobliżu według programu.
W laptopie może być uszkodzony kabel od anten wifi.
Miałem już podobny przypadek i w zależności od położenia matrycy raz łapał zasięg raz nie itd. Serwis może tego nie wykryć, druga sprawa, że nie sprawdzają tylko idą na łatwiznę wymieniając elementy (które de facto są dobre).
U mnie ruchy laptopa w niczym nie przeszkadzają bo internet albo jest cały dzień, albo go nie ma. Postanowiłem raz jeszcze wysłać sprzęt do serwisu, mam nadzieję że u niech działać nie będzie :] Jeśli problem po powrocie komputera będzie się powtarzał zrobię tak jak mówisz i kupię sobie zewnętrzną kartę wifi. Denerwuje mnie jednak to wszystko bo jak się kupuje nowego laptopa to po to aby z niego korzystać. :klnie:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-25, 17:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-25, 16:35 przez matowe92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matowe92 pisze:Nie ma takich urządzeń w pobliżu według programu.
Video sendera, niani czy kamery analogowej bezprzewodowej żaden program nie wykryje, może ewentualnie pokazać jako wysoki poziom szumów ale to nie każdy program z każdą kartą potrafi.
Nie pomagam na PW!
matowe92
Stały użytkownik forum

Wysłałem laptopa do serwisu i świeci mi się że go testują. Od razu wzięli go do testów bo już mnie znają :] Oby tylko mój sprzęt przestał jak najszybciej u nich działać (ostatnio był na testach 4 dni i akurat działało). Niech go trzymają aż coś z nim zrobią! :]

[ Dodano: 2012-06-26, 17:05 ]
wojteks pisze:Video sendera, niani czy kamery analogowej bezprzewodowej żaden program nie wykryje, może ewentualnie pokazać jako wysoki poziom szumów ale to nie każdy program z każdą kartą potrafi.
Na 99% nie mam w pobliżu takich urządzeń. :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-26, 18:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-26, 17:06 przez matowe92, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Może marka laptopa nie jest wysokich lotów ale z siecią WiFi powinien dać sobie radę. Osobiście przetestowałbym z innym routerem WiFi bo z tymi konstrukcjami Axesstel bywają różnego rodzaju niespodzianki. ;)
jareq
matowe92
Stały użytkownik forum

Dziś w statusie naprawy pojawił się zapis że będą wymieniać dysk twardy (!) Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z moim niedziałającym internetem. Zadzwonię do nich później i zapytam czy nie jest przypadkiem tak że wymieniają części na chybił trafił bo może się uda... :]
ODPOWIEDZ