6021+konektor+ATK20 ok.Grodziska Maz
Moderator: Moderatorzy
- Kopia
- Stały użytkownik forum
6021+konektor+ATK20 ok.Grodziska Maz
Forumowicze żeby niebyło że nieszukałem. Przeczytałem chyba wszystkie wątki na temat ATK20 i jej ustawień ale takiej sytuacji jak moja nie znalazłem.
Otóż posiadam zestaw jak w temacie. Do nadajnika z GPRS(m.Przeszkoda) mam jakieś 2km. Do nadajnika z EDGE mam ok 10-12km(m. Grodzisk Maz.)
Niestety na chwilę obecną nie posiadam Netmonitora w fonie nad czym ubolewam. Więc bazuję jedynie na tak zwanej informacji od sieci(tekście informującym gdzie znajduje się bts na wyświetlaczu fona). Muszę dodać że wokół mnie jest las zarówno na bts z gprsem jak i z edgem.
Otóż ustawiłem antenę wycelowaną na Grodzisk Maz a na wyświetlaczu i tak jest info z bts bez edgea(muszę również dodać że oba nadajniki są poprzeciwnych stronach mojego domu). Co więcej nawet gdy wyceluję w nadajnik z gprsem to i tak <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pełnego zasięgu.
Posunąłem się dalej znalazłem w domu miejsce w którym niema zasięgu i w tedy podłączyłem konektor połączonyz anteną i jak niebyło zasięgu tak nadal niema. Powiedzcie mi drodzy forumowicze cóż się dzieje z tym zasięgiem.
Dodam jeszcze że pewnego dnia wziąłem laptopa i fona i pojeżdziłem po okolicy i okazało się że jakiś kilometr odemnie w kierunku bts z edgem sam telefon łapie już jego zasięg.
Otóż posiadam zestaw jak w temacie. Do nadajnika z GPRS(m.Przeszkoda) mam jakieś 2km. Do nadajnika z EDGE mam ok 10-12km(m. Grodzisk Maz.)
Niestety na chwilę obecną nie posiadam Netmonitora w fonie nad czym ubolewam. Więc bazuję jedynie na tak zwanej informacji od sieci(tekście informującym gdzie znajduje się bts na wyświetlaczu fona). Muszę dodać że wokół mnie jest las zarówno na bts z gprsem jak i z edgem.
Otóż ustawiłem antenę wycelowaną na Grodzisk Maz a na wyświetlaczu i tak jest info z bts bez edgea(muszę również dodać że oba nadajniki są poprzeciwnych stronach mojego domu). Co więcej nawet gdy wyceluję w nadajnik z gprsem to i tak <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pełnego zasięgu.
Posunąłem się dalej znalazłem w domu miejsce w którym niema zasięgu i w tedy podłączyłem konektor połączonyz anteną i jak niebyło zasięgu tak nadal niema. Powiedzcie mi drodzy forumowicze cóż się dzieje z tym zasięgiem.
Dodam jeszcze że pewnego dnia wziąłem laptopa i fona i pojeżdziłem po okolicy i okazało się że jakiś kilometr odemnie w kierunku bts z edgem sam telefon łapie już jego zasięg.
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: 6021+konektor+ATK20 ok.Grodziska Maz
Ja na twoim miejscu nie sugerował bym się informacją z wyświetlacza telefonu.Takie info jest zbyt ogólne.
Sam również tak myślałem dopóki osobiście nie sprawdziłem gdzie owy nadajnik się znajduje.Okazało się że leży on w przeciwnym kierunku niż nazwa miejscowości którą podawał wyświetlacz.Ja nie korzystałem z netmonitora.Laptop pod pachę i pojeździłem po okolicy sprawdzając po komendach w Hiperterminalu AT+CSQ AT+CREG.Opis jak to zrobić znajdziesz w FAQ.
Może za nisko umocowałeś antenę i błędnie ją skierowałeś.Na forum jest dość dobrze opisane jak zamocować antenę i jak <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nadajnik.
W podpisie masz że korzystasz iPlusa.Plus ma mniej rozwinięta infrastrukturę z nadajnikami obsługującymi EDGE.Dlatego prawidłowe odnalezienie nadajnika z EDGE i dobrze skierowana antena to już 99% sukcesu.
Sam również tak myślałem dopóki osobiście nie sprawdziłem gdzie owy nadajnik się znajduje.Okazało się że leży on w przeciwnym kierunku niż nazwa miejscowości którą podawał wyświetlacz.Ja nie korzystałem z netmonitora.Laptop pod pachę i pojeździłem po okolicy sprawdzając po komendach w Hiperterminalu AT+CSQ AT+CREG.Opis jak to zrobić znajdziesz w FAQ.
Może za nisko umocowałeś antenę i błędnie ją skierowałeś.Na forum jest dość dobrze opisane jak zamocować antenę i jak <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nadajnik.
W podpisie masz że korzystasz iPlusa.Plus ma mniej rozwinięta infrastrukturę z nadajnikami obsługującymi EDGE.Dlatego prawidłowe odnalezienie nadajnika z EDGE i dobrze skierowana antena to już 99% sukcesu.
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Antenę mam umocowaną jakieś 4m nad ziemią. Jeżeli chodzi o celowanie to kreciłem nią we wszystkich kierunkach i to parę razy. Muszę <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> z tymi komendami.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja jestem pewien, że ten konektor w ogóle Ci nie działa. Zobacz jak to powinno działać (testy z ATK10, czyli słabszą wersją):Kopia pisze: ...Co więcej nawet gdy wyceluję w nadajnik z gprsem to i tak <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pełnego zasięgu.
Posunąłem się dalej znalazłem w domu miejsce w którym niema zasięgu i w tedy podłączyłem konektor połączonyz anteną i jak niebyło zasięgu tak nadal niema.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730
Z kierunku nadawania jest przyrost 20dBm, czyli około 4 kresek. Przy ATK 20 powinno być jeszcze więcej. Sprawdź czy wszystko łączy na kablu i przyjrzyj się temu konektorowi. Według mnie jest lipny.Może tak samo wykonany jak ten mój przed modyfikacją. Sprawdź też parametr CSQ(dokładniejsza skala zasięgu) z anteną i bez.
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wydaje mi się że problemem jest umiejscowienie anteny, Konkretnie wysokość. Ja mieszkam w podobnych warunkach jak ty: do BTS-u ok. 8km (wokól las). Antenę mam zamontowaną powyżej drzew na wysokości 11-12 metrów nad ziemią. Moje transfery dochodzą do 250 Kb/s. Powodzenia z masztem.
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Próbowałem z tym hyperterminalem ale jakoś współpraca się nie układa. Nie mogę wpisać komendy??:-( A co do umiejscowienia anteny to wysokość mojego domu to jakieś 3-3,5 m a antenę mam po modernizacji masztu na jakiś 5-5,5 m. Z masztem o wysokości 10-12m będę miał trochę problemów.
.
Forumowicze muszę wspomnieć że przez krótką chwilę udało mi się złapać bts Grodzisk, ale przyczyn jego złapania <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> się doszukać ???
Konektor kupiłem bodajże taki??
>KONEKTOR<
--
Poprawa linka Moderator ->Fanta

Forumowicze muszę wspomnieć że przez krótką chwilę udało mi się złapać bts Grodzisk, ale przyczyn jego złapania <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> się doszukać ???
Konektor kupiłem bodajże taki??
>KONEKTOR<
--
Poprawa linka Moderator ->Fanta
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja miałem podobny i nie działał
. Wydaje mi się, że większość tych konektorów (z uszkami) to lipa. Zobacz jak @ Ufo atakuje patroszył telefon dla polepszenia zasięgu KLIK

Latka lecą...
- Jaco
U mnie taki tyle że na Nokii 6230 działał pierwszorzędnie.Zasięg bez niego 1/2 kreski ,z konektorem zasięg na full.
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Nie będę chyba patroszył telefonu. Jest jeszcze na gwarancji. Sądzę że problem może tkwić w wysokości anteny. Ale ten problem w moim przypadku jest nie do przeskoczenia.
Dobrze by było jak by te komendy w hiperterminalu działały???
Do moderatorów: Proszę usuńcie mój zdublowany post z tego sub forum.
Czyję się winny za jego zaśmiecanie!!!
Do moderatorów: Proszę usuńcie mój zdublowany post z tego sub forum.

- Jaco
Przecież leży w śmietniku.Zajmę się tym bo to ja go tam umieściłem.Pamiętaj że sam możesz usuwać posty dopóki nikt nie napisze odpowiedzi.Kopia pisze:Do moderatorów: Proszę usuńcie mój zdublowany post z tego sub forum.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie patroszyłem telefonu tylko konektor. Wyjąłem z niego płytke, która odpowiada za jego działanie i przyłożyłem w odpowiednie miejsce w telefonie. Dla lepszego efektu zdjąłem tylną pokrywę telefonu, ale i bez tego działa.Kopia pisze:Nie będę chyba patroszył telefonu. Jest jeszcze na gwarancji. Sądzę że problem może tkwić w wysokości anteny. Ale ten problem w moim przypadku jest nie do przeskoczenia.
Problem nie tkwi w wysokości umieszczenia anteny, bo nawet na paru metrach powinieneś mieć pełen zasięg z ATK20 z tych odległości.
Co do hyperterminala, sprawdź to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39039#39039
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Niestety
. Rozebrałem konektor i poprzykładałem tą płytkę w różne miejsca przy telefonie i niestety żadnej poprawy sygnału nie widać było, nawet w przypadku całkowitym braku sygnału.
Prypuszczam że ten konektor jest chyba niesprawny. Antenę (z dipola i 20 m przewodu) kupiłem używaną. Niezauważyłem w trkcie kupna żadnych uszkodzeń.
Zastanawia mnie fakt czy 20m kabla(jest on trochę zadługi) zwinęte nie powoduje zakłuceń ???

Prypuszczam że ten konektor jest chyba niesprawny. Antenę (z dipola i 20 m przewodu) kupiłem używaną. Niezauważyłem w trkcie kupna żadnych uszkodzeń.
Zastanawia mnie fakt czy 20m kabla(jest on trochę zadługi) zwinęte nie powoduje zakłuceń ???
- Jaco
20 m to zdecydowanie za dużo.Ja na samym początku miałem również 20 ale jakoś to mi działało.Czy oby na pewno masz sprawny kabel?Może spróbuj jakimś miernikiem(bateria+żarówka) sprawdzić czy nie ma przerwy w samym kablu.
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Forumowicze i sprawdziłem ten kabel jak polecał kolega Jaco. Bateria i żarówka. Okazało się że przewód jest jak najbardziej sprawny. A zasięgu i oczekiwanego BTS-a jak niebyło tak niema???!!!
Mam prośbę jeżeli ktoś ma może instrukcję montażu(najlepiej z obrazkami) anteny ATK 20 to proszę o info. Kupiłem antenę używaną(bez instrukcji) i była już częściowo złożona. Być może żle ją doskładałem(chociaż wiele elementów do złożenia nie było). Staram się wykluczyć wszelkie możliwości powstania tego problemu.
Mam prośbę jeżeli ktoś ma może instrukcję montażu(najlepiej z obrazkami) anteny ATK 20 to proszę o info. Kupiłem antenę używaną(bez instrukcji) i była już częściowo złożona. Być może żle ją doskładałem(chociaż wiele elementów do złożenia nie było). Staram się wykluczyć wszelkie możliwości powstania tego problemu.
- Jaco
Wystarczy poszukać.@Fanta zrobił cały opis tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35425#35425
Skoro kabel jest w porządku to być może ten konektor jest do bani.
Ja mam taki:

Taki sam jak ty kupiłeś.
Skoro kabel jest w porządku to być może ten konektor jest do bani.
Ja mam taki:

Taki sam jak ty kupiłeś.
- Kopia
- Stały użytkownik forum
Akurat te zdjęcia już wcześniej oglądałem!!Jaco pisze:Wystarczy poszukać.@Fanta zrobił cały opis tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35425#35425
Po złożeniu moja antena wygląda tak samo.
No cóż to wypada mi kupić jeszcze raz konektor????!!!!

Jakieś 25 PLN-ów w plecy !!!
Poprawa cytowania Jaco
- Jaco
Ja bym to jeszcze w inny sposób sprawdził.Mając kartę w swojej sieci i załóżmy że masz zdjętego simlocka to weź kartę innego operatora i z nią sprawdź czy również nie ma zmian. 25 zeta to przesada.Ja zapłaciłem 15 zł z przesyłką.Mogę ci go odsprzedać za tyle. 

- Kopia
- Stały użytkownik forum
Tak też zrobiłem. Posiadam kartę Orange-a i próbowałem złapać sygnał z konretnego BTS-a (jestem na pograniczu zasięgu dwóch) i kierowanie anteny w ich kierunku nie dawało żadnych efektów. Poprostu tak jakby antena i konektor <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie wzmacniały sygnału????!!!!
Co tu powoduje problem???
Apropos KONEKTORA kupowałeś na allegro??? (Jaco)
Co tu powoduje problem???
Apropos KONEKTORA kupowałeś na allegro??? (Jaco)
- Jaco
Tak kupowałem na Allegro.Kopia pisze:Apropos KONEKTORA kupowałeś na allegro??? (Jaco)
- Kopia
- Stały użytkownik forum
No i cała inwestycja kupowania anteny okazała się zbędna. Ponieważ od dziś(znaczy:wczoraj 09.07.07) Na moim najbliższym dotej pory nieszczęsnym BTS-sie pojawił się EDGE
. Także kopnięcie neta widać odrazu, no gdyby jeszcze te pingi się poprawiły już by było super
. Jednakże niema wszystkiego naraz więc cieszę się i tym.
BRAWO dla plusa za inwestycje w BTS-y.

BRAWO dla plusa za inwestycje w BTS-y.

- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Widać że plus się stara bo sotatnimi czasy u mnie też jest EDGE
Oby tak dalej trzymali, może niedługo na wiochach pojawi się UMTS/HSPDA?

Dawno mnie tutaj nie było 

- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie w okolicy też widzę postępy. Miałem kupić antenę kierunkową i wysłałem maila z zapytaniem do Plusa o najbliższy BTS z EDGE, a oni odpisali że niedługo ten z którego korzystam będzie miał EDGE.
Gdyby jeszcze kontakt z nimi był lepszy.... na odpowiedź czekałem 2 tygodnie...
Gdyby jeszcze kontakt z nimi był lepszy.... na odpowiedź czekałem 2 tygodnie...