[NEWS] TP ma zielone światło dla usługi "do 10 Mb/s

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

[NEWS] TP ma zielone światło dla usługi "do 10 Mb/s

Post autor: marens »

Kod: Zaznacz cały

Urząd Komunikacji Elektronicznej poinformował o przeprowadzeniu testu ceny dla nowej usługi detalicznej dostępu do internetu o przepływności "do 10 Mb/s". Chociaż Urząd nie podał wyniku przeprowadzonego testu (w powołaniu na ochronę tajemnicy handlowej przedsiębiorstwa), to prawdopodobnie swoją decyzją otworzył Telekomunikacji Polskiej drogę do wprowadzenia na rynek nowej oferty dostępowej w zakresie 998 kb/s – 10 Mb/s. Operator narodowy chęć wprowadzenia takiej oferty sygnalizował już w ubiegłym roku. Podczas zmiany marki na Orange zapowiadał na drugą połowę bieżącego roku.

TP szykowała tę usługę już w ubiegłym roku, ale ostatecznie w listopadzie wycofała ją z procesu TTM (ustalenia hurtowego odpowiednika). UKE przeprowadził dla nowej usługi test ceny - przy którym, co do zasady, brane są pod uwagę tylko jej koszty - a nie, jak wcześniej, test marży - który uwzględnia również koszty przedstawione przez operatorów alternatywnych. To prawdopodobnie ułatwiło TP uzyskanie akceptu od UKE (trudno sądzić, aby w oparciu o swoje koszty TP przedstawiła projekt, który nie uzyskał aprobaty). Urząd uznał, że nowa usługa jest zdefiniowana w sposób, która każe uznać ja za nową na rynku, a nowe usługi podlegają testom ceny, a nie marży.

Detale nowej oferty nie są jeszcze znane, ale sama TP sygnalizowała, że planuje nową, bardzo atrakcyjną cenowo ofertę dostępową, która umożliwi jej skuteczną konkurencję z rywalami korzystającymi zarówno z infrastruktury TP, jak i z własnych sieci.
http://www.rp.pl/artykul/484990,897958- ... b-s--.html
Ostatnio zmieniony 2012-06-26, 21:47 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] TP ma zielone światło dla usługi "do 10 Mb/s

Post autor: Patryk »

W sam raz będzie na przedłużenie umowy we wrześniu :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

W sam raz będzie na przedłużenie umowy we wrześniu
Może być ciekawie patrząc na zmiany w DSLu (Turbo DSL)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Może być ciekawie patrząc na zmiany w DSLu (Turbo DSL)
Dadzą pewnie 49 brutto za Neo do 10 Mbps i wycofają wolniejsze opcje.
Dla mnie OK, bo mi 10 pasuje idealnie, ale dla wielu ludzi to podwyżka będzie.
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Dadzą pewnie 49 brutto za Neo do 10 Mbps i wycofają wolniejsze opcje.
Wycofanie wolniejszych opcji to pewniak, w takim przypadku.
Odnośnie cen, to teraz za 512kbps i 1Mbit/s mają 44,37zł.
Tylko coś zbyt pięknie by to wyglądało do 10Mbit/s za 49zł.
Na pewno takim ruchem utną możliwość reklamacji, jak DLM przytnie za bardzo.
Choć z drugiej strony pojawią się opcje pośrednie na słabszych liniach.
Patryk pisze:Dla mnie OK, bo mi 10 pasuje idealnie, ale dla wielu ludzi to podwyżka będzie.
Dla mnie też idealna prędkość.
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Tak tylko jak mają wycofać wolniejsze prędkości skoro są miejsca gdzie nawet 2 Mbit/s nie da się uruchomić. 10 Mbit/s które w rzeczywistości da nam 1 Mbit/s?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

smrodek11 pisze:Tak tylko jak mają wycofać wolniejsze prędkości skoro są miejsca gdzie nawet 2 Mbit/s nie da się uruchomić.
A co to ma do rzeczy, płacisz za do 10Mbps a masz ile masz. Po co robić cennik z kilkunastoma opcjami jak można tylko 2 dać do 10 i do 20 dla chcących szybciej. Potem jest jeszcze Neostrada Fiber 40/80 Mbps.

Netia przecież robi tak samo, jedna cena a prędkość na ile linia pozwoli.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:Netia przecież robi tak samo, jedna cena a prędkość na ile linia pozwoli.
Dokładnie, to jest tylko lekko doprecyzowana wersja No Limits w Netii.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

wojteks pisze:A co to ma do rzeczy, płacisz za do 10Mbps a masz ile masz.
Prawdę mówiąc, jeśli prędkość łącza jest w umowie określona "do X Mbps", to i cena abonamentu również powinna być określona w identycznej postaci, czyli "do YY zł/m-c" ;)
A na poważnie:
Zdaję sobie sprawę, że zagwarantowanie minimalnej prędkości oferowanego łącza jest ciężką sprawą, ale uważam, że jeśli rzeczywista prędkość łącza w sposób znaczny odbiega od tej określonej w umowie, to klient powinien mieć prawo do odstąpienia od umowy bez ponoszenia związanych z tym konsekwencji finansowych. I tak to właśnie powinno być ujęte w Prawie Telekomunikacyjnym.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chris-Kr pisze:znaczny odbiega od tej określonej w umowie
I znów problem interpretacyjne i głupkowate sprawy sądowe ciągnące się nawet kilka lat.
Weź teraz prędkość udowodnij. Pozwany, logicznie rzecz biorąc, nie da ci dowodów.
Już niech lepiej jest tak jak jest.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Chris-Kr pisze: Zdaję sobie sprawę, że zagwarantowanie minimalnej prędkości oferowanego łącza jest ciężką sprawą, ale uważam, że jeśli rzeczywista prędkość łącza w sposób znaczny odbiega od tej określonej w umowie, to klient powinien mieć prawo do odstąpienia od umowy bez ponoszenia związanych z tym konsekwencji finansowych. I tak to właśnie powinno być ujęte w Prawie Telekomunikacyjnym.
Ja tu nie widzę żadnego problemu, przecież nawet do tej pory w mniej lub bardziej udany sposób było to realizowane (w kwietniu podpisywałem kolejną umowę na internet stacjonarny z lokalnym ISP i jest to już 2-ga w której mam gwarantowane minimalne prędkości-nigdy nie zdarzyło się abym miał na łączu mniej, wręcz zawsze jest więcej nawet od prędkości maksymalnej-dodatkowo jeszcze wynegocjowałem lepszą cenę). :ok: Ta oferta Orange to jedynie chwyt marketingowy (problemem nie są prędkości które można zagwarantować lecz sieć i technologia dostępu, przy prędkościach rzędu 512kb/s-2Mb/s net dostarczany przez tego ISP jest kosmicznie drogi 70-100zł z utrzymaniem linii ), a konkurencja daje coraz bardziej popalić sprzedając dostęp do sieci od 15zł brutto. Trzeba się jakoś ratować jak nie inwestowało się w infrastrukturę TP, lecz odcinało kupony dla France-Telecom ( a tak z dnia nadzień internet zrobi się szybki w reklamie z sercem i rozumem-najniższa opcja do 10Mb/s :rotfl: ). :dobani:
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Ja tu nie widzę żadnego problemu, przecież nawet do tej pory w mniej lub bardziej udany sposób było to realizowane (w kwietniu podpisywałem kolejną umowę na internet stacjonarny z lokalnym ISP i jest to już 2-ga w której mam gwarantowane minimalne prędkości-nigdy nie zdarzyło się abym miał na łączu mniej, wręcz zawsze jest więcej nawet od prędkości maksymalnej-dodatkowo jeszcze wynegocjowałem lepszą cenę). :ok:
W przypadku mniejszych dostawców faktycznie problemu nie ma.
Problem zaczyna się, gdy podpiszemy umowę z dostawcą na tyle dużym, że stać go na posiadanie własnego działu prawnego. Wtedy taki dostawca nie tylko nie przyzna się do tego, że wina leży po jego stronie i że to on nie dotrzymał warunków umowy, ale jeszcze będzie Cię po sądach ciągał i sprzeda Twoje wyimaginowane długi firmie windykacyjnej.
Jednym z takich dostawców jest właśnie Netia; w internecie można znaleźć liczne skargi użytkowników, którzy plują sobie w brodę, że podpisali umowę z tym operatorem, bo obiecywaną prędkość łącza mieli tylko przez krótki okres czasu po podpisaniu umowy, a operator wszelkie reklamacje odbija stwierdzeniem, że przecież w umowie prędkość jest podana jako DO iluś tam Mbps.
I te regulacje o których piszę, są potrzebne dla zabezpieczenia klientów przed właśnie takimi firmami.
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Chris-Kr pisze: Jednym z takich dostawców jest właśnie Netia; w internecie można znaleźć liczne skargi użytkowników, którzy plują sobie w brodę, że podpisali umowę z tym operatorem, bo obiecywaną prędkość łącza mieli tylko przez krótki okres czasu po podpisaniu umowy, a operator wszelkie reklamacje odbija stwierdzeniem, że przecież w umowie prędkość jest podana jako DO iluś tam Mbps.
I te regulacje o których piszę, są potrzebne dla zabezpieczenia klientów przed właśnie takimi firmami.
Mogę się tylko podpisać pod tym tekstem i apelować do użytkowników o naciski w kierunku regulatora (UKE) aby nastąpiły stosowne, jednoznaczne zmiany w prawie. Netia jest swoistą jemiołą z dobrym marketingiem a Orange patrzy że to uchodzi bezkarnie i zamierza się dołączyć do tego marketingowego blefu (widać że zmiany personalne w UKE klientom nie przyniosą niczego dobrego). :dobani:
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: TP ma zielone światło dla usługi "do 10 Mb/s

marens pisze:

Kod: Zaznacz cały

Urząd Komunikacji Elektronicznej poinformował o przeprowadzeniu testu ceny dla nowej usługi detalicznej dostępu do internetu o przepływności "do 10 Mb/s". Chociaż Urząd nie podał wyniku przeprowadzonego testu (w powołaniu na ochronę tajemnicy handlowej przedsiębiorstwa), to prawdopodobnie swoją decyzją otworzył Telekomunikacji Polskiej drogę do wprowadzenia na rynek nowej oferty dostępowej w zakresie 998 kb/s - 10 Mb/s. 
W następnym poście:
marens pisze:Może być ciekawie patrząc na zmiany w DSLu (Turbo DSL)
Odnoszę wrażenie, że ta promocja "Turbo DSL", choć aktywna już od kwietnia br., jest właśnie realizacją tej usługi, o której mówi komunikat.
Analizując cennik usługi Internet DSL widać, że usługa DSL 10000 jest jedyną, dla której podano widełki prędkości!
Dla wszystkich pozostałych prędkości jest podana jedna, konkretna prędkość maksymalna, którą klient praktycznie miał zawsze (tak jakby zagwarantowaną), natomiast dla usługi DSL 10000 cennik podaje:
Stały dostęp do sieci Internetu z maksymalną prędkością transmisji:
do Abonenta – w przedziale od 998 kbit/s do 10 Mbit/s,
od Abonenta – w przedziale od 256 kbit/s do 1 Mbit/s.
Moje podejrzenia umacnia porównanie cen dwóch zbliżonych ofert DSL tego operatora:
DSL 8000 - 490,77 zł
DSL 10000 - 404,67 zł

Czyli DSL 10000 tańszy od DSL 8000!

Kropkę nad "i" stawia komentarz znaleziony na Trzepaku:
To ja wam powiem co wiem od podwykonawcy TP...
'nowy DSL 10Mbps' działa na takiej zasadzie że wydana została dyspozycja z góry: 'dla wszystkich którzy mają DSL 1Mbps i więcej zmieniam na pakiety 10Mbps'.
W praktyce wygląda to tak że można uaktywnić pakiet 10Mbps już na łączu na którym synchronizacja osiągane jest od 1Mbps w górę, oczywiście abonent musi na to wyrazić zgodę.

Zatem zgodnie z nowymi zasadami możemy nadal mieć np max 1Mbps (bo parametry więcej nie pozwolą), a płacić promocyjnie za 10Mbps :)

Chyba dalszych komentarzy nie potrzeba :)
- http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=295468#p295468
Krzysztof
ODPOWIEDZ