Antena 900 czy 2100Mhz (czy może wielozakresowa)???????

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pgu
Początkujący użytkownik forum

Antena 900 czy 2100Mhz (czy może wielozakresowa)???????

Post autor: pgu »

Założyłem nowy temat choć kilka tematów niżej ktoś pisał już o problemie ze złapaniem zasięgu w okolicy miejscowości Łukta (woj. Warmińsko-Mazurskie).
Tak się składa, że także dość często przebywam w tej okolicy.

Problem jest następujący - bez jakiejkolwiek anteny łapię sygnały z kilku BTS-ów. Przy dobrej pogodzie mam nawet (teoretycznie nieosiągalny) sygnał UMTS2100 z oddalonej o ok. 12 km Ostródyjednaka zwykle modem loguje się w UMTS900 - tyle tylko, że nie jestem w stanie po LAC ustalić jaki to BTS.
Jest to prawdopodobnie oddalony o ok. 20 km nadajnik w Morągu lub Małdytach. Nie mogę jednak wykluczyć że loguję się w niezweryfikowanym na BTSearch nadajniku UMTS900 w Ostródzie do której jest 2 razy bliżej niż do Morąga.
Siłą sygnału w/g TopNetInfo to zwykle -103-105dBm- na 2100 Mhz max 12-14% a na 900Mhz czasem dochodzi nawet do 20%.
Przy dobrej pogodzie mogę się nawet zalogować w domu i bez żadnych zawiech korzystać z HSPA+ Kiedy jednak pogoda się psuje mam problem ze złapaniem zasięgu nawet na zewnątrz. Liczę że antena rozwiąże mój problem.

Dotąd sądziłem że muszę kupić antenę kierunkową 900mhz ale teraz wiedząc że mogę logować się do nadajników 2100Mhz zgłupiałem i zastanawiam się czy może nie kupić np. panel z cybertecha na 2100.
Ostatnio pojawiły się także panele wielozakresowe np MaxData czy ATK-502(Telkob) i dodatkowo namieszały mi w głowie.
Proszę o pomoc - będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiem sugestie co do wyboru anteny.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-06-28, 12:23 ]
Jako uzupełnienie dodam, że właśnie dzwoniłem do Play i dowiedziałem się że w Ostródzie działają jednak BTS-y także o częstotliwości 900Mhz choć nie dowiedziałem się szczegółów dot. CID czy LAC zatem trudno będzie to ustalić na podstawie TopNetInfo i BTSearch.pl.

Precyzuję także dystans do Ostródy - 14 km w linii prostej, teren - jak to na mazurach - doliny, wzniesienia, mnóstwo wysokich lasów i zero jakichkolwiek dużych obiektów przemysłowych.

Pytanie pozostaje - kupować antenę na 900 Mhz, 2100 Mhz czy wielozakresową??????????????
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena 900 czy 2100Mhz (czy może wielozakresowa)???????

Post autor: ja.michal »

W takim terenie bardziej przemawia 900MHz.
Antenę musiałbyś celować eksperymentalnie, na te stacje, które nie są zweryfikowane, ale są wg pozwoleń UKE. Te stacje na 2100MHz są bazie jak rozumiem?
Zawsze można wymusić 3G 900MHz korzystając z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
ODPOWIEDZ