mlb wita

Jesteś nowy na forum? Tutaj możesz się przywitać z innymi.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mlb
Początkujący użytkownik forum

Powitanie

Post autor: mlb »

Serdecznie witam - i przy okazji dziękuję za to forum, dzięki niemu udało mi się uniknąć kilku poważniejszych wpadek.

Mieszkamy w okolicach Wwy i jak to na bliskość "cywilizacji" przystało - jedyna dostępna infrastruktura to kabel z prądem. A dodam że dużo pracuję z domu - Internet jest mi do pracy niezbędny.

Panowie technicy z TPSA odwiedzi mnie, podrapali się w głowę i skwitowali że dla takiego osobnika jak ja to oni nie będą stawiali 12 słupów, nawet jeśli chciałbym kupić jakąś taryfę biznesową.

Przyglądałem się też internetowi satelitarnemu, ale przy moim dość intensywnym wykorzystaniu internetu ceny były dyskwalifikujące - miesięcznie średnio przesyłam około 30 GB danych.

Więc pół roku temu zaczęła się moja przygoda z Internetem poprzez UMTS, nadajnik mam oddalony o jakieś 4 km ale po drodze jest duużo drzew. Oczywiście w pierwszym kroku przywiozłem laptopa i modem 3G z kartą PlusGSM, po czym przez tydzień chodziłem załamany bo łączyło okazjonalnie i bardzo niestabilnie. Później zaopatrzyłem się w antenę paraboliczną, umieściłem na dachu i poprzez 10-m kabel podłączyłem się do modemu. Oczywiście liczyłem azymuty, kupiłem dokładny kompas. Niewiele pomogło, kolejne wielkie rozczarowanie.

Po drodze zmieniłem operatora z PlusGSM na Orange. Nareszcie zaczęło jakoś działać, ale wciąż dość niestabilnie.

Kolejnym wydatkiem była antena panelowa 17dB polecana na tym forum i wzmacniacz 3G. Tutaj sporo się poprawiło - ale było fajnie dopóki nie urosły liście na drzewach.

Ostatnim krokiem było odkurzenie anteny parabolicznej i umieszczenie modemu 3G bezpośrednio w ognisku (dodatkowo oryginalna antena wciąż jest połączona z anteną modemu 3G), a router znajduje się też na maszcie, w zamkniętej obudowie. Wzmacniacz 3G pominąłem, wykorzystuję tylko do propagacji 3G wewnątrz domu, z oddzielnej anteny panelowej.

I jest nieźle, speedtest.net pokazuje download 2,5-4 Mb/s (a czasem i więcej), upload 1-1,8 Mb/s, ping 60-120 ms. Zobaczymy jak długo będę z tego zadowolony.
Pomyślałem że moja historia przyda się osobom w podobnej sytuacji do mojej, dlatego tak przynudzam :cfaniak: ..

Resztę konfiguracji opiszę w "O mnie"

Jeszcze raz witam i pozdrawiam serdecznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: mlb wita

Post autor: ja.michal »

:witaj:
Każdy nowy użytkownik ma prawo powitać w swoim temacie. :)
Teraz nic nie rób, wydzielony zostanie jako nowy.

Co do konfiguracji to miło widziany temat z dokładnym opisem i zdjęciami. Dla potomnych. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Witaj mlb!
ja.michal pisze:wydzielony zostanie jako nowy
Co właśnie nastąpiło, każdy na forum ma własny temat powitalny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mlb witaj u nas ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mlb
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mlb »

Tak to u mnie obecnie wygląda... może piękne to nie jest, ale chyba nie o to chodzi.
Obrazek
Uprzedzę pytanie - modem USB siedzi w tej białej butelce po oliwce kosmetycznej (pozdrowienia dla małżonki :papa: ), a stamtąd wychodzą dwa kabelki - jeden do routera umieszczonego w metalowej prostokątnej puszce pod anteną, drugi do oryginalnej anteny 3G w ognisku paraboli.

Zdjęcie trochę ciemne bo właśnie zaszło słoneczko i się zachmurzyło.

Właśnie trochę dostroiłem kierunek anteny:

Obrazek
Modem Huawei E367u-2 + TP-Link TL-MR3420 (z Gargoyle), w roli routera ASUS RT-N16 (z Tomato/shibby)
ODPOWIEDZ