Zastanawiam sie nad zakupem iPlusa. Tu gdzie mieszkam mam HSDPA czyli "super szybki internet"
Niestety nigdy nie korzystałem z HSDPA czy tu wystepuja tzw opoznienia w dostepie do netu (dlugie pingi)? Jak uzywa sie takiego netu do przegladania www czy opoznienia sa odczuwalne? Czy moze nie ma tu widocznych opoznien?
Zastanawiam sie nad zakupem iPlusa. Tu gdzie mieszkam mam HSDPA czyli "super szybki internet"
Niestety nigdy nie korzystałem z HSDPA czy tu wystepuja tzw opoznienia w dostepie do netu (dlugie pingi)? Jak uzywa sie takiego netu do przegladania www czy opoznienia sa odczuwalne? Czy moze nie ma tu widocznych opoznien?
No to iPlus powinien spełnić Twoje oczekiwania. Pamiętaj, że jak na mapce masz, że jesteś w zasięgu HSDPA to niekoniecznie musi to być prawda. Część Node-B Plusa obsługuje tylko UMTS. Tak ma się rzecz na osiedlu Klaudyny w Warszawie. Są dwa nadajniki z których jeden ma HSDPA a drugi UMTS, więc modem się przełącza między nimi i raz jest bardzo szybko a raz optymalnie.
Korzystam z iPlusa na podobnych zasadach, czyli bez szlaeństw w ściąganiu. Ogólnie jestem zadowolony. Jeżeli jestem w zasięgu HSDPA to z otwieraniem stron nie mam kłopotów. Gorzej na EDGE. Prawdą jest, że mapką zasiągu nie wolno się kierować. Ale możesz poprosić kogoś z salonu Plusa, aby przyjechał do Ciebie z zestawem iPlus. Wtedy wszystko sparwdzisz na własne oczy. Ja tak zrobiłem - pierwszy lepszy salon zgodził się na przyjazd. DLatego polecam taką metodę.
Witam,
Od 2 tygodni testuje iPlus'a na modemie ICON w Warszawie i do przeglądania internetu spisuje się wyśmienicie, ponadto pobiernia plików działa wystarczająco.
Jeżeli koniecznie musisz mieć internet przez sieć komórkową to skorzystaj. Osiągam na www.seedtest.net ping z Warszawą około 90 - 180 ms a transfer przekracza 1,5 mega.