Problem z internetem na routerze z tomato

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem z internetem na routerze z tomato

Post autor: gorus1 »

Witam!
Nie wiedzieć czemu ni z gruszki ni z pietruszki router z tomato blokuje internet wszystkim hostom jeżeli do jego WAN-u podłączony jest modem, który przydziela publiczne IP. W statusie routera widać, że został mu przydzielony publiczny adres IP i DNS natomiast hosty nie mogą korzystać z internetu. Inne routery, które sprawdzałem (bez tomato) radzą sobie bez problemu. Połączyłem więc WAN routera z tomato z LAN inngego routera podłączonego do modemu i ku zaskoczeniu wszystko działało, a hosty routera z tomato miały internet. Nie wiem gdzie leży problem i proszę o jakąś podpowiedź.
P.S. po aktualizacji oprogramowania do tomato przez jakiś czas wszystko było ok. - dopiero po jakimś czasie tak się stało. Dodam jeszcze, że przy aktualizacji oprogramowania do tomato wybrałem opcję wyczyszczenia pamięci NVRAM.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z internetem na routerze z tomato

Post autor: Jo_gurt »

A kolejny reset ustawień nie pomaga?
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z internetem na routerze z tomato

Post autor: gorus1 »

No właśnie pomógł - dziwne, bo nie wyczyszczenie pamięci NVRAM, a powrót do ustawień fabrycznych (tomato) pomógł.
ODPOWIEDZ