33%straty
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
33%straty
Witam mam radiówke od jakiegos czasu nie mam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> uploadu nie otwieraja mi sie srony albo otwieraja sie powoli puscilem pinga do bramy i mi wyskoczylo wyslane 100 odebrano67 utracone 33 33% straty,sredni czas 232ms.Administrator twierdzi ze u niego jest ok i ze u mnie z kompem cos nie tak,<font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> juz ochoty sie z nim spierac moze ktos cos poradzi napisze jak go zalamac co mu napisac by to polepszyc,bo z tego co wyczytalem na forum to wydaje mi sie ze wina lezy po jego stronie.Z gory dzieki
KRZY?1007
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: 33%straty
Proponuję sprawdzić zasięg sieci bezprzewodowej. Jeśli będzie zbyt słaba moc sygnału, mogą się takie rzeczy dziać. Nie napisałeś żadnych szczegółowych informacji (czy korzystasz z anteny w domu/na dachu, jak daleko masz do nadajnika, czy masz po drodze jakieś przeszkody itp). Bez tego typu informacji mogę tylko doradzić żebyś sprawdził kompa jakimś antywirusem i antispyware ale wątpię żeby coś to pomogło. Według mnie to problemy z siecią.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A ja doczytałem się w historii twoich postów że chciałeś podzielić swój net na dwa kompy.Może akurat kolega któremu udostępniłeś łącze ssie jak szalony i dlatego twoje problemy z siecią. 

-
Tak zgadza sie ze chcialem podzielic bo chcialem wziasc netie ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam jeszcze radiowke.Tak jak piszecie ze moge miec problemy z zasiegiem mam antene na dachu typu yagi i planet access point nie wiem czy to cos wam powie ale jaki sprawdzam na http://www.speakeasy.net/speedtest/ to downloadu mam tak jak zawsze okolo 350kbps a uploadu nieraz test nawet nie ruszy a jak juz ruszy to do 50kbps.dodam jeszcze ze do nadajnika mam okolo 10m po prostej.
EDIT_1:
Sorka nie 10m tylko 100 m po prostej <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> jak sprawdzic zasiegu gdybym mial karte wi-fi to by byla taka mozliwosc a na planecie tego niema lub <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco
EDIT_1:
Sorka nie 10m tylko 100 m po prostej <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> jak sprawdzic zasiegu gdybym mial karte wi-fi to by byla taka mozliwosc a na planecie tego niema lub <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

KRZY?1007
- Jaco
Może spróbuj zrobić reset access point.Wyłącz wszystko na 1 minutę i uruchom ponownie.Powinieneś mieć taki przycisk do resetu urządzenia.Następnie po uruchomieniu pobierze automatycznie od nowa ustawienia i może problem zniknie.
Podobny miałem przypadek u kumpla tyle że z kartą radiową.Po zainstalowaniu i uruchomieniu neta wszystko chodziło jak trzeba.On instalował później różne programy do neta i te zwaliły mu coś w ustawieniach.Trzeba było od nowa instalować kartę i wpisywać ustawienia.
Podobny miałem przypadek u kumpla tyle że z kartą radiową.Po zainstalowaniu i uruchomieniu neta wszystko chodziło jak trzeba.On instalował później różne programy do neta i te zwaliły mu coś w ustawieniach.Trzeba było od nowa instalować kartę i wpisywać ustawienia.
-
Jako ja cie rozumiem ale poradz jeszcze cos zrobie reset mam tam taki przycisk ale musze go zkomfigurowac ze strony www ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> hasla bo admin je zmienil a teraz chyba nie pamienta kiedys bylo admin admin a teraz nie mage wejsc czy po resecie to chaslo sie przywruci na standardowe?odp jaktylko bedziesz mogł.Bo z tego co sie orientuje to access point ma swoje ip i wlasnie w www. wpisuje ip access pointa i pyta sie o nazwe i haslo.
KRZY?1007
- Jaco
Rozumiem że masz neta w kompie po lanie.Bynajmniej ja tak mam.Jak widzisz w moim podpisie czym się posługuje.Ostatnio również miałem problemy z połączeniem się do neta.Zupełnie jak ty mam jakieś 200 m do nadajnika i antenę Yagi na dachu.Mam stworzone połączenie PPPoE i tam dostałem hasło i nazwę użytkownika.Jeśli u ciebie jest tak samo to po resecie urządzenie samo pobierze za ciebie potrzebne ustawienia.Należy tylko zrobić wówczas nowe połączenie.Domyślam się że masz zrobione połączenie lokalne na karcie sieciowej.
Sory ale nie jestem dobrym specem od radiówek.Tu MaxFm jest w tej dziedzinie dobry bo się tym zajmuje.Ale myślę że zresetowanie urządzenia powinno pomóc.U mojego szwagra jest właśnie tak zrobione połączenie na połączeniu lokalnym i niekiedy robi reset gdy coś szwankuje.Urządzenie samo pobiera ustawienia i wystarczy w tedy połączyć i net działa.
Sory ale nie jestem dobrym specem od radiówek.Tu MaxFm jest w tej dziedzinie dobry bo się tym zajmuje.Ale myślę że zresetowanie urządzenia powinno pomóc.U mojego szwagra jest właśnie tak zrobione połączenie na połączeniu lokalnym i niekiedy robi reset gdy coś szwankuje.Urządzenie samo pobiera ustawienia i wystarczy w tedy połączyć i net działa.
-
Owszem, reset urządzenia może pomóc ale problem może się pojawić bo nie koniecznie musi automatycznie pobrać ustawienia. Wówczas musiałby przyjść admin całej sieci i skonfigurować wszystko na nowo lub podać Ci stosowne ustawienia. Może być też jednak tak jak @Jaco pisze, że wszystko się samo skonfiguruje i nie będzie wymagało żadnego hasła, no chyba, że klucza WEP/WPA.
- MaxFM
Reset a restart to dwa rozne pojecia. Zrob restart czyli wylacz na 1 min i wlacz do pradu. A tak BTW to upload masz cienki i ping koszmarny. Na 100m to jaga nawet za "mocna", no ale. Spróbuj na oko ustawic antene na bazowa, uwazaj na polaryzacje zeby byla zgodna z bazowa i zmierz ping moze sie przekrecila od wiatru. Jesli ping bedzie dalej taki sam to wina lezy tylko i wylacznie w sprzecie/łaczu dostawcy. Prawdopodobnie dzieli dsl'a gdzie upload jest znikomy. Pogadaj z nim a jak nie pomoze to mu podziekuj.
-
Dzieki Panowie za rady wczoraj wziolem access pointa do znajomego ktory tez ma antena yagi skierowana na ta sama bazowke i nie bylo poprawy ale jak wpisalismy u niego moje ip(dodam ze on ma karte wi-fi)to bylo oki.Czyli cos nie tak z AP Poradzcie mi jeszcze jedno jak go zresetuje haslo dostepu ze strony www zmieni sie na standardowe?Pozdro dla wszystkich 

KRZY?1007
- MaxFM
jak zrestartujesz, np zasilaniem to nic sie nie zmieni ale jak zrobisz reset przyciskiem to wroci do ustawien fabrycznych. BTW jaki masz ten AP ?
-
Witam mam AP planet wap-1963. Dzis to juz jest calkowita lipa z tym netem.Pozdro dla wszystkich 

KRZY?1007
- sardo nunspa
Ja mam taki AP. Naciśnięcie reset przez 2 sekundy resetuje ap, a przez 5 sekund przywraca ustawienia fabryczne. AP jest rzeczywiście „wiekowy” i może się sypie. U mnie był problem z radiówką gdy liście ukazały się na drzewach też wyglądało to tak koszmarnie jak u Ciebie. ISP obiecał mi nowy ap za darmo
ale wystarczyło podnieść antenę o 50cm i działa. AP mają wymienić ale może sobie zapomnieli, a ja im nie przypominam, bo mi działa
.

Latka lecą...
-
Dzieki wszystkim jeszcze mam pare pytan.co do AP jak wyszukam dostepne sieci to pokazuje mi dwie ale sygnal skaka raz pokazuje 1 raz 30 a raz 100ale przewaznie na dwoch jest signal 1 wlasnie nie wiem czy to pokazuje w procetach czy jak.Z tymi stratami po pingu do bramy tez jest teraz roznie raz 0% raz 30%(na 100)A co sadzicie o umieszczeniu AP na maszcie pod yaga(dodam ze przewodu mam tylko 10m nie powinno byc strat.<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak by bylo lepiej umiescic zasilacz z AP lub po skretce,bo wyczytalem ze zima przy spadku temp.po skretce sie nie sprawdza.Dzieki wszystkim i pozdro 

KRZY?1007
- Jaco
Ja mam laptopa i AP leży sobie pod biurkiem.Również mam Yagi i 15 m kabla antenowego.Nie wyobrażam sobie aby AP był umieszczony zaraz pod anteną. Zresztą mieszkam w dwu piętrowym bloku a antena jest na dachu.Musiał by być w jakiejś super obudowie aby nie dostawała sie wilgoć.Znów u mojego szwagra AP wisi w nowym jeszcze nie dokończonym mieszkaniu bez okien drzwi tyle że ma dach nad (głową
) i od niego właśnie jest puszczony ok 20 m LAN.Zasilanie AP jest po LAN.Bynajmniej złym pomysłem będzie umieszczenie AP na zewnątrz bez specjalnego zabezpieczenia.Choć widziałem już AP na bodajże 5 klientów zabudowanego w skrzynce plastikowej i już z niego do każdego z mieszkań dochodził LAN.Decyzja należy do ciebie. 

- MaxFM
Strata sygnału jest na kazdym metrze kabla. Przy kiepskiej widocznosci 10m moze grac role. Mozesz spokojnie dac AP w puszke hermetyczna (znajdziesz na allegro lub w sklepie elektr.). Robie tak u klientow. Dajesz np 1m kabla od ant. i w puszke. Zasilanie dajesz po skretce. Jesli masz nie krosowana to wolne sa 2 pary: braz - bialobraz. i niebieski - bialoniebieski. Prad dajesz na 4 kabelkach (mniejszy opor niz na 2). Np braz - bialobraz. dajesz "+" a niebieski - białoniebieski dajesz "-". I najlepiej jak skretka jest kat. 5, nie 5E bo ta druga jest ekranowana i na niej sa okropne spadki napiecia nawet na kilku metrach.
-
ja mam takie pytanie mam aces pointa i z niego podpięty kabel do komputera do karty sieciowej chciałem sprawdzić jaki sygnał jest z anteny tej mojej do anteny nadawczej i nie mam pojęcia jak to zrobić i czy jest to możliwe jeżeli nie zrobi to komuś co się zna na tym problemu to proszę o wytłumaczenie pozdrawiam