Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?
Moderator: Moderatorzy
- kris68
- Stały użytkownik forum
Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?
Chcialem sie dowiedziec z czystej ciekawosci jak u was - o ile ktos korzysta wygladaja rozmowy telefoniczne przy uzyciu AERO 2.
Ja mam bramke VOIP PAP2T oraz uzywam programu dostarczanego przez Halonet pod nazwa Zoiper_Free_2.37_Installer mozna tam sobie ustawic róznych operatorów - w moim przypadku Halonet i Easycall, kodowanie dzwieku, uzywanie urzadzenia do komunikacji - mozna rozmawiac przez mikrofon i glosniki ale ja mam taka sluchawke za 70 zł na usb i po podłączeniu do kompa rozmawiam jak przez telefon. Godzina rozmowy to srednio okolo niecałych 4 złotych.
Jezeli ktos uzywa AERO 2 w takim celu przy pomocy firm - ktore stosuja metode pre-paid - tak to sie chyba nazywa - doladowywujesz a potem gadasz do woli. Przy moich obserwacjach doladowanie za 70 zl starcza spokojnie na pol roku z rozmowami na komórki i stacjonarne a jakosc naprawde nie odbiega teraz od lacz tpsa a nawet je przewyzsza. Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam kris68.
Ja mam bramke VOIP PAP2T oraz uzywam programu dostarczanego przez Halonet pod nazwa Zoiper_Free_2.37_Installer mozna tam sobie ustawic róznych operatorów - w moim przypadku Halonet i Easycall, kodowanie dzwieku, uzywanie urzadzenia do komunikacji - mozna rozmawiac przez mikrofon i glosniki ale ja mam taka sluchawke za 70 zł na usb i po podłączeniu do kompa rozmawiam jak przez telefon. Godzina rozmowy to srednio okolo niecałych 4 złotych.
Jezeli ktos uzywa AERO 2 w takim celu przy pomocy firm - ktore stosuja metode pre-paid - tak to sie chyba nazywa - doladowywujesz a potem gadasz do woli. Przy moich obserwacjach doladowanie za 70 zl starcza spokojnie na pol roku z rozmowami na komórki i stacjonarne a jakosc naprawde nie odbiega teraz od lacz tpsa a nawet je przewyzsza. Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam kris68.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?
Największym problemem może być zrywanie połączeń co godzinę. Skype sobie z tym radzi po prostu je wznawiając, natomiast SIP już takich możliwości nie ma. Poza tym powinno działać bez większych problemów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jakubd, chodzi ci o logowanie się bramki? Nie ma problemu. We Freeconet po przerwie połączenia bramka sama się później loguje.
Jedna z osób na forum opisywała SIP i Aero2 i chodzi to podobno bardzo dobrze z tym, że reset co godzinę. Kto to był i gdzie to było to nie znajdę teraz.
Jedna z osób na forum opisywała SIP i Aero2 i chodzi to podobno bardzo dobrze z tym, że reset co godzinę. Kto to był i gdzie to było to nie znajdę teraz.
- kris68
- Stały użytkownik forum
jakubd i ja.michal dziekuje serdecznie wypowiedzi chcialem sie tylko przekonac czy to nie byl moj fuks z tym ze udało mi sie czysciutko porozmawiac przez AERO 2 - a teraz sie przekonalem ze jest taka mozliwosc. Rozmowy w interesach ktore przeprowadzam przez neta przewaznie nie trwaja godzine wiec rozlaczanie odpada a co do rodziny zawsze mozna sie w 59 minucie rozlaczyc i nawiazac rozwowe na nowo. Zreszta jak napisal ja.michal
ten problem raczej odpada. Tak czy tak dziekuje za zainteresowanie tematem - moze nasze uwagi komus sie przydadza. W kazdym razie ja mam tak ze wykorzystujac faksy, smsy ktore mozna wysylac z Halonet i rozmowy - mam na obydwoch kontach Po troszke ponad 60 zl - dzwonie na przemian bo np. Easycall nie obsluguje numerow 801 i nie ma smsow ale ma tansze rozmowy. Naprawde duzo gadam i te 2 x po 60 zl spokojnie wystarcza mi na rok - mimo ze czesto dzwonie do BOA roznych firm i trzeba czekac nieraz 15 minut na polaczenie - komorki by was zjadly tak samo stacjonarny jezeli nie ma sie pakietu bezplatnych w odpowiednich godzinach. Gdzies 2 lata temu zasililem Easycall kwota 140 zl i wysylajac faksy i intensywnie korzystajac wystarczylo mi prawie na poltora roku. Mam nadzieje ze moje uwagi komus sie przydadza i jezeli do tego bedzie chcial wykorzystac Aero 2 to bedzie wiedział ze sie da. To samo przy iPlusie. Jezeli mozecie to przesiadajcie sie na Voip - to naprawde sie oplaca - bramka skonfigurowana pod Easycall kosztuje kolo 140 zl jak dobrze poszukac - ustawienie tak jak routera banalne - i mozna polaczyc dwie linie - tak jak ja. Mam dwie linie i dwa telefony. A jakosc rewelka - uwierzcie zadnych poglosow , echa itp. Jak ktos duzo rozmawia to bramka zwroci sie za 3-4 miesiace - tym bardziej ze rozmowa ze Stanami czy krajami Unii Europejskiej wynosi w granicach 0.04 zl za minute czyli godzina wyniesie kolo 3 zlotych. Pozdrawiam.jakubd, chodzi ci o logowanie się bramki? Nie ma problemu. We Freeconet po przerwie połączenia bramka sama się później loguje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tego nie byłbym tak całkiem pewien.kris68 pisze: A jakosc rewelka - uwierzcie zadnych poglosow , echa itp.
Mam niewielkie doświadczenie jak chodzi o VOIP'a, ale z moich dosyć okazjonalnych doświadczeń wynika, że jakość połączenia nie jest identyczna u obydwu rozmówców.
Zauważyłem, że ten, kto płaci za połączenie (ma wykupione konto) ma faktycznie doskonałą jakość połączenia, natomiast osoba do której się dzwoni, ma tę jakość znacznie gorszą.
Krzysztof
- kris68
- Stały użytkownik forum
Chris-Kr wiesz rodzina nie narzeka bo maja za darmo a jacys kontrachenci mnie nie obchodza - ale moze masz racje - ja jakosc mam doskonałą.