Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?

Post autor: kris68 »

Chcialem sie dowiedziec z czystej ciekawosci jak u was - o ile ktos korzysta wygladaja rozmowy telefoniczne przy uzyciu AERO 2.
Ja mam bramke VOIP PAP2T oraz uzywam programu dostarczanego przez Halonet pod nazwa Zoiper_Free_2.37_Installer mozna tam sobie ustawic róznych operatorów - w moim przypadku Halonet i Easycall, kodowanie dzwieku, uzywanie urzadzenia do komunikacji - mozna rozmawiac przez mikrofon i glosniki ale ja mam taka sluchawke za 70 zł na usb i po podłączeniu do kompa rozmawiam jak przez telefon. Godzina rozmowy to srednio okolo niecałych 4 złotych.
Jezeli ktos uzywa AERO 2 w takim celu przy pomocy firm - ktore stosuja metode pre-paid - tak to sie chyba nazywa - doladowywujesz a potem gadasz do woli. Przy moich obserwacjach doladowanie za 70 zl starcza spokojnie na pol roku z rozmowami na komórki i stacjonarne a jakosc naprawde nie odbiega teraz od lacz tpsa a nawet je przewyzsza. Bede wdzieczny za jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam kris68.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jak u was wygladaja rozmowy telefoniczne przez AERO 2 ?

Post autor: jakubd »

Największym problemem może być zrywanie połączeń co godzinę. Skype sobie z tym radzi po prostu je wznawiając, natomiast SIP już takich możliwości nie ma. Poza tym powinno działać bez większych problemów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

jakubd, chodzi ci o logowanie się bramki? Nie ma problemu. We Freeconet po przerwie połączenia bramka sama się później loguje.

Jedna z osób na forum opisywała SIP i Aero2 i chodzi to podobno bardzo dobrze z tym, że reset co godzinę. Kto to był i gdzie to było to nie znajdę teraz.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

jakubd i ja.michal dziekuje serdecznie wypowiedzi chcialem sie tylko przekonac czy to nie byl moj fuks z tym ze udało mi sie czysciutko porozmawiac przez AERO 2 - a teraz sie przekonalem ze jest taka mozliwosc. Rozmowy w interesach ktore przeprowadzam przez neta przewaznie nie trwaja godzine wiec rozlaczanie odpada a co do rodziny zawsze mozna sie w 59 minucie rozlaczyc i nawiazac rozwowe na nowo. Zreszta jak napisal ja.michal
jakubd, chodzi ci o logowanie się bramki? Nie ma problemu. We Freeconet po przerwie połączenia bramka sama się później loguje.
ten problem raczej odpada. Tak czy tak dziekuje za zainteresowanie tematem - moze nasze uwagi komus sie przydadza. W kazdym razie ja mam tak ze wykorzystujac faksy, smsy ktore mozna wysylac z Halonet i rozmowy - mam na obydwoch kontach Po troszke ponad 60 zl - dzwonie na przemian bo np. Easycall nie obsluguje numerow 801 i nie ma smsow ale ma tansze rozmowy. Naprawde duzo gadam i te 2 x po 60 zl spokojnie wystarcza mi na rok - mimo ze czesto dzwonie do BOA roznych firm i trzeba czekac nieraz 15 minut na polaczenie - komorki by was zjadly tak samo stacjonarny jezeli nie ma sie pakietu bezplatnych w odpowiednich godzinach. Gdzies 2 lata temu zasililem Easycall kwota 140 zl i wysylajac faksy i intensywnie korzystajac wystarczylo mi prawie na poltora roku. Mam nadzieje ze moje uwagi komus sie przydadza i jezeli do tego bedzie chcial wykorzystac Aero 2 to bedzie wiedział ze sie da. To samo przy iPlusie. Jezeli mozecie to przesiadajcie sie na Voip - to naprawde sie oplaca - bramka skonfigurowana pod Easycall kosztuje kolo 140 zl jak dobrze poszukac - ustawienie tak jak routera banalne - i mozna polaczyc dwie linie - tak jak ja. Mam dwie linie i dwa telefony. A jakosc rewelka - uwierzcie zadnych poglosow , echa itp. Jak ktos duzo rozmawia to bramka zwroci sie za 3-4 miesiace - tym bardziej ze rozmowa ze Stanami czy krajami Unii Europejskiej wynosi w granicach 0.04 zl za minute czyli godzina wyniesie kolo 3 zlotych. Pozdrawiam.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

kris68 pisze: A jakosc rewelka - uwierzcie zadnych poglosow , echa itp.
Tego nie byłbym tak całkiem pewien.
Mam niewielkie doświadczenie jak chodzi o VOIP'a, ale z moich dosyć okazjonalnych doświadczeń wynika, że jakość połączenia nie jest identyczna u obydwu rozmówców.
Zauważyłem, że ten, kto płaci za połączenie (ma wykupione konto) ma faktycznie doskonałą jakość połączenia, natomiast osoba do której się dzwoni, ma tę jakość znacznie gorszą.
Krzysztof
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Chris-Kr wiesz rodzina nie narzeka bo maja za darmo a jacys kontrachenci mnie nie obchodza - ale moze masz racje - ja jakosc mam doskonałą.
ODPOWIEDZ