Huawei E3131 w zestawie z Play ma simlocka

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rene
Początkujący użytkownik forum

Huawei E3131 w zestawie z Play ma simlocka

Post autor: rene »

Witam Wszystkich

Bardzo proszę o pomoc, wróciłam właśnie z Salonu Play, gdzie chciałam kupić
modem Huawei E3131 w zestawie Play Online na Kartę za 129 zł, poinformowano mnie, że modem ma simlocka.
W sieci znalazłam specyfikacje tego modemu, pisze tam, że ten model jest bez simlocka.
Użytkownicy piszą, że działa z Orange, Erą i Plusem.
Telefonowałam od kilku dni do różnych salonów Play, gdzie twierdzono, że simlocka nie ma, a teraz Sprzedawczyni mówi, że modem ma simlocka. ale sprawdzić tego nie może.
Po powrocie telefonowałam do warszawskiego i łódzkiego salonu i usłyszałam dwie sprzeczne odpowiedzi, Pan z Warszawy powiedział, że ma simlocka, a Pan z Łodzi, że modemy wcześniejsze nie miały simlocka, a sprzedawane obecnie go mają :szok:
Nic już z tego nie rozumiem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E3131 w zestawie z Play ma simlocka

Post autor: wojteks »

rene pisze:Nic już z tego nie rozumiem.
Po co dzwonisz, włóż kartę SIM innego operatora i sprawdź czy zaloguje się do sieci. Jeżeli nie pojawi się monit o kod i modem zaloguje się to znaczy że nie ma SIMLOCKA.
Nie pomagam na PW!
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Modemy z Playa nie mają simlocka, choć w salonach zdarza się, że twierdzą inaczej.
rene

Post autor: rene »

Dziękuję bardzo za informację, jutro, a właściwie dzisiaj pójdę go kupić.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego, słonecznego dnia
Kinia2012

Który modem polecacie?

Post autor: Kinia2012 »

Witam wszystkich!
Podpinam się pod ten post ponieważ moje pytanie dotyczy m.in modemu o którym tu mowa czyli e3131.
Chciałam zapytać kogoś kto zna się na tym lepiej niż ja czy warto wymieniać modem e173 na wspomniany e3131 ?
Kończy mi się obecna umowa na internet z playa i zastanawiam się nad jej przedłużeniem.
Play online 69- abonament 49zł 14GB 2Mbit/s i tu pojawia się mój największy problem- modem. Do wyboru mam e3131, e586, e173u-2, zte mf631
Który z tych modemów możecie polecić? A może pozostać przy tym, którego mam (e173) ?
Dodam jeszcze, że ostatnie miesiące to wieczne rozłączanie się internetu. Nie znam się dlatego nie wiem czy jest to wina modemu?
Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc :)
Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pewne plusy E3131 są. Jest to modem już z HSPA+. Są dzięki temu mniejsze pingi, a co za tym idzie bardziej komfortowe korzystanie z internetu.
Tak czy tak internet w Play będzie działać na jednym i na drugim.

Jeśli chodzi o rozłączanie to może być problem obciążenia sieci lub jakieś inne problemy techniczne. Ostatnio trochę burz było. Jaki masz zasięg?
Kinia2012

Mam bardzo nie stabilny zasięg, to znaczy skacze jak szalony z jednej kreski na pięć:/ Natomiast problem z rozłączaniem trwa już jakieś 2mc więc to raczej nie przez ostatnie burze. A co możesz powiedzieć o pozostałych modemach?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To może modem uszkodzony? Próbowałaś w inny miejscu (miejscowości, domu, mieszkaniu) sprawdzać? Żeby gdzieś do innej stacji bazowej się zalogować.

E173u-2 to najprawdopodobniej to co masz już, a jak nie to wersja u-2 ma 3G na 900 i 2100 MHz. Reszta bez zmian.
E586 to w sumie jest router przenośny WiFi. Może być też używany jako modem USB (z tego co wiem). Niestety ludzie raportowali o słabej jakości sygnału w tym modelu. Ogólnie dobre jak się przemieszczasz dużo i masz kilka urządzeń (laptop, telefon, smartphone, tablet, etc).
MF631 w sumie najmniej sensowny. Ma tylko HSPA, do tego brak 3G na 900 MHz co u Playa bardo się przydaje. Do tego ZTE ma słaby support.

Jeśli używasz internetu tylko w jednym komputerze i chcesz coś nowszego to E3131 będzie raczej najlepszy. Ma HSPA+, obsługę 3G na 900/2100 MHz, wejście antenowe.
Jeśli chcesz się przemieszczać lub kilka urządzeń podłączyć po WiFi (max 5) to E586. Też ma HSPA+, obsługę 3G na 900/2100 MHz. Można też go położyć w miejscu gdzie jest lepszy sygnał, niekoniecznie przy komputerze.
Jeśli wystarcza ci E173 to możesz przy nim zostać i brać jakiś abonament z krótszą umową i większym limitem.

Jeśli chcesz mieć pewność jaki ten E173 jest (czy E173u-2) to na tyle modemu lub po zdjęciu klapki, obok IMEI jest to napisane. Jak modem był kupiony w Play to najpewniej jest to E173-u2.
Kinia2012

Bardzo Ci dziękuje za pomoc :)
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia modemu w innym miejscu. Ten modem często mi się przegrzewa, czy może to być powodem jego uszkodzenia? Gdybym miała pewność, że nie jest on uszkodzony to bym przy nim została i wzięła jakiś inny abonament.
W tej chwili używam internetu tylko w laptopie więc chyba zdecyduje się na e3131
Umowę będę mieć na 18mc więc nie tak strasznie długo.

Obecny model to faktycznie e173-u2 :)

Jeszcze raz dziękuje Ci za pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli zasięg jest słaby i tak skacze modem musi bardziej pracować. W konsekwencji zaczyna się nagrzewać. To normalne zjawisko.

Jeśli masz wolne środki i chęć sprawdzenia czy modem jest ok to możesz kupić kartę innego operatora i sprawdzić jak wtedy wszystko się zachowuje. Modemy z Playa nie mają simlocka. Wystarczy tylko profil nowy ustawić dla danego operatora. Jak co to pomożemy.

[ Dodano: 2012-07-05, 17:05 ]
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Zawsze możesz jeszcze wziąć bezpłatny dostęp do internetu. :)
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... _Internetu
Kinia2012

Dzięki, jutro będę chciała kupić kartę i przetestuje modem.
A mam jeszcze pytanie odnośnie tego skaczącego zasięgu.
Czy można coś z tym zrobić? Da się to jakoś ustabilizować?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kartę inną niż Play oczywiście. :) W sumie też może być Play, ale głosowy (Fresh, Lubię to!) tam można ręcznie wybrać sieć Plusa lub Orange. Oczywiście prędkości są ograniczone w porównaniu do kart macierzystych tych operatorów.

Tak, można ustabilizować montując antenę kierunkową, zewnętrzną. Wtedy ustawia się ją na konkretną stację bazową.
W zależności z na jakiej częstotliwości działa modem w twojej okolicy będzie to antena panelowa (np. firmy Cybertech, Bestpartner) lub typu Yagi-Uda (typ ATK10 lub ATK20). Wielozakresowych anten nie polecamy na forum bo są mało wydajne (lepiej robią za wieszak do prania ;) ).
Kinia2012

No właśnie w play można dostać ten modem z anteną ale taką najprostszą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mało co da. To antenka magnetyczna do stosowania na samochodzie. Wtedy faktycznie działa.

Nie wiem na jakiej częstotliwości się łączysz. Podaj lokalizację to sprawdzimy jakie są stacje bazowe Playa w twojej okolicy.

Wybiegając trochę to na pasmo 2100 MHz coś takiego będzie ok: http://cybertech.com.pl/p44,antena-umts ... kabel.html

Na pasmo 900 MHz coś takiego: http://cybertech.com.pl/p90,antena-atk- ... fme-z.html (tutaj bez konektora do twojego modemu).
Konektor to coś takiego: http://cybertech.com.pl/p63,konektor-do ... fme-m.html (akurat do twojego modemu).

Oczywiście anteny kierunkowe trzeba potem ustawić na wybraną stację bazową monitorując poziom sygnału czy jest lepszy. Antena powinna być na zewnątrz. Choć są i tacy co montują wewnątrz (np. na strychu). Oczywiście zysk jest wtedy mniejszy no i zależy z czego dach. Jak gruba blacha to raczej problem z sygnałem.
Kinia2012

Modem sprawdzony w innym miejscu łapał pięć kresek zasięgu i utrzymywał poziom sygnału pomiędzy 82-90 %
Postanowiłam do nowej umowy wziąć jednak modem e3131 i ewentualnie dokupię sobie później do niego antenę kierunkową.
Jeśli chodzi o moją lokalizacje to jest to woj.śląskie Tarnowskie Góry
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Łącze było stabilne?
Jeśli tak to wygląda na to, że problemem jest zasięg jako taki, a nie modem.

Wiesz wg mapki to w Tarnowskich Górach jako takich jest wszędzie zasięg. ;)

OK, to daj znać jak poszło po zakupie i w razie czego będziemy pomagać jeśli będzie potrzebna antena. :)
Kinia2012

Łącze było stabilne, internet nie rozłączył się ani razu. Dodam, że testowałam go na dworze po powrocie do domu niestety wraca problem skaczącego zasięgu i zrywania połączenia.

Co do lokalizacji mieszkam na obrzeżach Tarnowskich Gór to jest w dzielnicy Bobrowniki Śląskie ale przy podpisywaniu umowy konsultant sprawdzał zasięg i miał on być dobry.

Umowa kończy mi się 18 sierpnia także tam znać jak sprawuje się e3131 i ewentualnie będę prosić o pomoc w doborze anteny:)

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowa pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

OK.
Co do zasięgu to pod każdymi mapkami niestety jest coś takiego:
U Playa:

Kod: Zaznacz cały

Mapa zasięgu ma wyłącznie charakter orientacyjny i nie może być podstawą do zawierania umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych. W przypadku usług internetu mobilnego rekomendujemy skorzystanie z dostępnych w większości ofert promocji typu „sprawdź i kup”, które pozwalają na przetestowanie zasięgu w danej lokalizacji.
ODPOWIEDZ