Internet radiowy przerywa zaraz wyrzucę komputer przez okno

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Seba92mx
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy przerywa zaraz wyrzucę komputer przez okno

Post autor: Seba92mx »

Witam.
Tak więc moje połączenie to jeden wielki cyrk a działa na 5GHz.

Było: karta tplink 553AG 54M>kabel na dach> antena> odbiornik 800m bez drzew po drodze.
Karta działała w trybach 2,4 oraz 5GHz ale po pewnym czasie tryb 5GHz przestał widzieć moja sieć a widzial tylko pozostałe na 2.4. Więc kupiłem nową kartę.

Teraz: karta tplink 653AG 108M>kabel na dach> antena> odbiornik 800m bez drzew po drodze.

System operacyjny to Win7, system postawiony wczoraj, nowa płyta główna, także sam wsadził sterowniki i stało się to co zawsze po wpisaniu klucza WEP niby sie podłączam ale nie daje mi adresu itd. Wiec sam wpisałem tak jak kiedyś miałem i podziałało ale był problem z DNS pomimo tego że kiedys działały ok to muszę <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z OpenDNS'ów.

Podziałało godzinę i się zaczęło przerywanie co jakieś 30 sekund, internet działa niecałą minutę i nagle urywa połączenie. Pomaga jedynie włącz/wyłącz kartę i niekiedy diagnozuj, ale to rzadziej.
Wczoraj w dzień przerywał, w nocy wszystko ładnie działało a z rana znów cyrk...

Klient TP-LINK jest nieaktywny. A Win7 sam wrzuca swoje sterowniki także nie wiem jak sprawdzić starsze ;/

Problem ten nie występuje na WinXP. Wolę zostać na Win7 dlatego zwracam się do was o pomoc.

Provider mówi że o to przez antenę i wypada już dać nową z boxem na dachu taki zestaw za 200 zł, antena oczywiście mocniejsza teraz chyba mam 17 albo 19dB ale antenę już wykluczyłem bo siostry komp działa u mnie domu ok.

Aaaa i jeszcze coś.
Gdy Win7 doda mi sam sterowniki to sprzęt widzi jako Atheros AR5006XS Netowrk adapter a gdy sam zainstaluje sterowniki to jako Tp-Link a/b/g Netowrk adapter

I gdy sam dodam sterowniki to nie działa nic!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy przerywa zaraz wyrzucę komputer przez okno

Post autor: Jo_gurt »

Seba92mx pisze:wypada już dać nową z boxem na dachu taki zestaw za 200 zł,
To jest jedyne sensowne rozwiązanie.
Seba92mx pisze: antena oczywiście mocniejsza teraz chyba mam 17 albo 19dB
Oczywiście, że słabszą... 800m i 17dBi to sporo.

Spraw sobie NanoStation5 i będziesz miał problem z głowy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt pisze: Spraw sobie NanoStation5 i będziesz miał problem z głowy.
Najtańsze, skuteczne rozwiązanie a nie takie wynalazki jak wyżej i jeszcze do tego pewnie z 10m kabla H-155 do pasma 5GHz. :]
jareq
Seba92mx

Ok. A co do ceny to skąd taka rozbieżność? Używki za 130 a nówki po 250 i 350.
Z montażem i konfiguracją sam bym sobie poradził? Niby tegoroczny technik teleinformatyk ale wiadomo czego w szkole (nie)uczą...
Jeszcze opcja zmiany dostawcy wchodzi w grę, dają sprzęt ale tylko do wynajęcia, instalacja 1zł ale wolniejszy....
Gdyby dostawca proponował mi tak jak wcześniej inny sprzęt "bo lepszy" to brać czy ten NanoStation5 będzie najtańszym i najlepszym wyjściem?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Seba92mx pisze:Ok. A co do ceny to skąd taka rozbieżność? Używki za 130 a nówki po 250
Z montażem i konfiguracją sam bym sobie poradził?
Gdyby dostawca proponował mi tak jak wcześniej inny sprzęt "bo lepszy" to brać czy ten NanoStation5 będzie najtańszym i najlepszym wyjściem?
Między nówką a używaną zawsze jest rozbieżność (ich stan też jest różny). Co do montażu i konfiguracji to jest łatwa w tym sprzęcie. Co do propozycji lepszego sprzętu w tej cenie? NIE MA!!! Może być lepszy x2... droższy (osobiście kiedyś używałem Lite Station5 tego producenta i np. z Mikrotikiem z kartą UBIQUITI w ciągu 6m-cy sprzęt zaliczył 1błąd na radiu), teraz mam wymuszoną opcję przez ISP (zestaw na Mikrotiku ale cenowo to jest niestety x2, oczywiście skompletuje taki zestaw w cenie NanoStation ale jakościowo nigdy jej nie dorówna). :cwaniak:
jareq
Seba92mx

A jest jakiś sposób sprawdzenia anteny? Programy? Okres próbny 7 dni nic nie pokaże...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Seba92mx pisze:A jest jakiś sposób sprawdzenia anteny? Okres próbny 7 dni
Logujesz się do urządzenia i widzisz status linku radiowego-jakość sygnału, moc... etc. Jak kupujesz nówkę w sklepie internetowym (nie na aukcji) to w ciągu 10dni możesz zwrócić sprzęt bez podawania przyczyn (oczywiście musimy się z nim delikatnie obchodzić żeby nie miał widocznych śladów użytkowania), ponosimy jedynie koszty wysłania przesyłki. ;) P.S Uwagi te dotyczą kompaktów Nano-Station, w przypadku samej anteny na 5GHz można również łatwo sprawdzić podłączając ją do AP na to pasmo obsługującym tryb klienta. :cfaniak:
jareq
ODPOWIEDZ