Router TP-Link z funkcją AP - jaki model ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Router TP-Link z funkcją AP - jaki model ?

Post autor: Pasat01 »

Witam,
Zastanawiam się na wyborem routera koniecznie z funkcją AP, coś z modeli TP-Link ( ostatnio przekonałem się do niej, routery są OK, tanie i nie zawieszają się, jest alter. soft itp.)
Co do wymogów routera to, oczywiście TP-Link z wifi na N do 150Mb/s – czyli z jedną anteną, ponieważ mam sporą odległość miedzy routerami i posiadam już wyprowadzoną jedną antenę na zewnątrz budynku ( drugiej już mi się nie chce :) )
I tak, znalazłem:
- TL-WR743ND – standardowy router z AP, ale brak USB itp.
- TL-MR3220 router z USB do 3G a podobno po wgraniu alternatywnego softu, posiada funkcję AP, itp. ( tu troche mam obaw o stabilność ? )

Router AP ma działać na zasadzie, że przez WiFi odbiera od innego routera internet oraz siec i dalej poprzez 4y porty lan udostępnia internet oraz siec.

Proszę o odp. oraz o ewe. wskazanie innego modelu który przeoczyłem.
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router TP-Link z funkcją AP - jaki model ?

Post autor: Jo_gurt »

Nie ma N z jedną anteną (tzn jest, ale nie ma sensu). To, że widać jedną nie znaczy, że jest jedna. Także linki na N tylko na odpowiednich antenach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pasat01 pisze:że przez WiFi odbiera od innego routera internet oraz siec i dalej poprzez 4y porty lan udostępnia internet oraz siec
To jest tryb AP Client i jeżeli ma na nim nie być NAT to będzie mały wybór sprzętu albo będzie 2 urządzenia czyli AP Client i switch.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Nie ma N z jedną anteną (tzn jest, ale nie ma sensu). To, że widać jedną nie znaczy, że jest jedna. Także linki na N tylko na odpowiednich antenach.
aaa rozumiem, czyli będę musiał podmienić anteny. Teraz mam 5dBi od TL-WR543G i myślałem że to dokładnie ta sama jak w planowanym modelu TL-WR743ND (w opisie producenta wyglądało że to ta sama). Niestety żadnej o większym zysku np. panelowej nie mogę podwiesić ( nisko ziemi i może komuś sie spodobać, a dookólną łatwo schować :) ).
Tak na marginesie pytanko do was fachowców, czy zmiana jaką planuję czyli przesiadka z routerów B/G na N poprawi zasięg i co za tym idzie też prędkość przesyłania plików - bo do tego właściwie dążę ( a dowiedziałem sie że N ma większy i stabilniejszy sygnał ) ?
Aktualnie sygnał mam ok. 10-12dB, ale czasem nawet jest gorzej. Odległość pomiędzy routerami to ok. 250m wolnej przestrzeni + jedno drzewko i jedna szyba : routery to: Linksys WRT54GL-EU i TP-Link TL-WR543G.

@wojteks – tak - AP Client. NAT to powiem że do końca nie jestem w tym temacie obeznany, nie wiem czy to jest to ale wcześniej już walczyłam aby obie sieci sie widziały, udało sie jedynie ( i to dla mnie najważniejsze) że po stronie AP-Client (TP-linka) podłączony komputer widzi udostępnione katalogi od strony linksysa.
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

to jak, co bardziej polecacie, lub może coś jeszcze innego bardzie przyszłościwego i rozbudowanego ( kasa do max 150zł.)

- TL-WR743ND – standardowy router z AP Client po LAN, ale brak USB itp.
- TL-MR3220 router z USB do 3G a podobno po wgraniu alternatywnego softu, posiada funkcję AP Client po LAN, itp. ( tu troche mam obaw o stabilność ? )
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pasat01 pisze:Tak na marginesie pytanko do was fachowców, czy zmiana jaką planuję czyli przesiadka z routerów B/G na N poprawi zasięg i co za tym idzie też prędkość przesyłania plików - bo do tego właściwie dążę ( a dowiedziałem sie że N ma większy i stabilniejszy sygnał ) ?
Jeśli masz zamiar zmieniać anteny to na 99% nic nie poprawisz.
Pasat01 pisze:- TL-WR743ND – standardowy router z AP Client po LAN, ale brak USB itp.
- TL-MR3220 router z USB do 3G a podobno po wgraniu alternatywnego softu, posiada funkcję AP Client po LAN, itp. ( tu troche mam obaw o stabilność ? )
Dobry będzie którykolwiek z tych:
http://www.gargoyle-router.com/wiki/dok ... ed_routers
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Jeśli masz zamiar zmieniać anteny to na 99% nic nie poprawisz.
domyślam się że miałeś na myśli "masz zamiar nie zmieniać anteny" ?

Antenę podmienię na tą z nowo zakupionego routera z N, ale przewód pozostawię, wystarczy tak ? (myślałem że te anteny nie różnią się od siebie )

I router koniecznie z jedną anteną (niestety do 150Mb/s) ponieważ mam wyciągnięty jeden przedów ( więcej nie mogę), a zakup dwu antenowego pewnie w u mnie nie ma sensu ?
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pasat01 pisze:domyślam się że miałeś na myśli "masz zamiar nie zmieniać anteny" ?
Nie, napisałem dokładnie to co chciałem przekazać :)
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Nie ma N z jedną anteną (tzn jest, ale nie ma sensu). To, że widać jedną nie znaczy, że jest jedna. Także linki na N tylko na odpowiednich antenach.
Napisałem do wsparcia tech. TP-Link-a czy jest jakaś różnica pomiędzy anteną routera z G a z N ( TL-WR543G, a TL-WR743ND) i otrzymałem taką odpowiedz:

Cytuję
"Wszystkie anteny podłączane za pomocą złącza RP-SMA można bez przeszkód wymieniać pomiędzy modelami. Antena od 543G będzie działała tak samo niezależnie od tego do jakiego urządzenia zostanie podłączona."

czyli wychodzi na to że nawet do routera TL-WR1043ND mogę podłaczyć 3y inne i będzie działać tak samo.
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ale rozumiem nie będziesz podłączał żadnej zewnętrznej anteny tylko przełożysz firmową od WR543G? Bo tej tyczy się odpowiedź wsparcia technicznego.
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Tak, aktualnie wyprowadzoną na zewnątrz mam orginalną antenę 5dBi od WR543G, jest ona schowana lekko pod styropianem / cienkim tynkiem (tak aby komus sie nie spodobała), a przy wymianie routera na WR743ND z N, myślałem że będzie konieczność wymiany też tej anteny. Noo ale już wszystko wiem.
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

Przecież częstotliwość jest ta sama :zdziwko:
Co tu do rzeczy ma antena ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LiO19, o MIMO słyszał?
marzocco82
Użytkownik forum

Post autor: marzocco82 »

Jo_gurt pisze:LiO19, o MIMO słyszał?
hmm, coś słyszałem i ja, ale popieram LiO19 odnośnie częstotliwości. Uważam, że moduły radiowe odpowiadają za nadawanie w MIMO a nie antena.

PASAT01 gratuluję rozwiązania sprawy samej. Najprościej jak można. napisać do sklepu i już:-), ale nie chciałoby mi się dla 5dbm psuć elewacji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

marzocco82 pisze:Uważam, że moduły radiowe odpowiadają za nadawanie w MIMO a nie antena.
No jeśli tak uważasz to w twoim routerze pewnie tak jest...
ODPOWIEDZ