mobilny internet na karte

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
energyypl
Użytkownik forum

mobilny internet na karte

Post autor: energyypl »

Witam, potrzebuje pomocy w wyborze oferty mobilnego internetu nakarte, internet będę używał tylko do spr poczty,gg, skype,itp
i to tylko przez 2 tyg, ale przez ten czas potrzebuje dostępu do sieci, co więcej miejscowość jest nie za ciekawa pod względem nadajników(chodzi dokładniej o miejscowość Kosin-okolice Annopola), z którego operatora było by naskuteczniej skorzystać (żeby był w miarę dobry sygnał) i jaki tańszy modem polecacie nie koniecznie nowy?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: mobilny internet na karte

Post autor: ja.michal »

Ta miejscowość nad Wisłą? Niedaleko Sandomierza?

Miejsce faktycznie cienkie pod względem infrastruktury.

Jaki masz modem do tego? Skype do wideo czy sam głos?
energyypl
Użytkownik forum

Post autor: energyypl »

tak dokadnie nad Wisłą obok Sandomierza, modemu jeszcze nie mam ale nie zamierzam się zbyt wiele wykosztować, sam głos. ale głównie to tylko poczta
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli nie potrzeba ci dużo danych i jakaś pewność, że jakiś zasięg będzie to rozwiązaniem może być taryfa głosowa na kartę w Play. Dokładniej Play Lubię to!, w której za doładowanie za 50 zł masz 1 GB na 100 dni. Po przekroczeniu bonusu, w czasie ważności doładowania (czyli w tych 100 dniach) prędkość łącza jest obniżana do 16 kb/s, ale nie z konta nic nie pobiera. Kwota doładowania nadal jest na koncie i można np. dokupić dwa pakiety po 1 GB co 30 dni za 25 zł sztuka. Wykupione pakiety zlewają się z bonusem i czas obowiązywania jest jak bonusu. W sumie za 50 zł mam 3 GB na ponad 3 miesiące z lejkiem.

Jest jeszcze opcja 2 GB bonus na 150 dni (5 miesięcy) za 100 zł.

Do tego atut, o który głównie mi chodzi w tej ofercie. Jest to oferta praktycznie głosowa do telefonu przez co masz dostęp do trzech dzieci w 2G i 3G. Macierzysta sieć Play 2G i 3G, roaming wewnętrzny Plusa po 2G i 3G i roaming wewnętrzny Orange po 2G i 3G.
Prędkości w sieci macierzystej w 3G są do około 6 Mb/s, w Plusie do około 3 Mb/s, a w Orange do 2 Mb/s.

W przypadku problemów możesz zawsze próbować w innej sieci. Bonusy i pakiety działają oczywiście bez względu na sieć.

Jeśli chcesz mieć taryfę stricte internetową to w okolicy możliwe, że dolatuje 3G Plusa. Reszta raczej samo 2G. Do poczty starcza do Skype zależy od jakości połączenia.

Szczegóły ofert na kartę masz na naszej wiki wraz z tabelką zakładającą doładowanie 50 zł.
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid

Co do modemu to zależy czy chcesz już HSPA+ czy starczy samo HSPA bo chcesz zaoszczędzić kilkanaście zł. HSPA+ ma mniejsze pingi przez co ogólnie jest lepsza jakość w połączeniach np. w Skype. Oczywiście stacja musi być HSPA+. Jak w zasięgu macierzystym 3G Play jest HSPA+ na 100% tak u reszty może być różnie.
Warto kupić modem, czy to HSPA czy HSPA+, mający wsparcie 3G na 900 i 2100 MHz. Część stacji w Play i w Plusie (roaming Aero2, ale tylko na kartach Plusa) jest w 900 MHz. Wtedy zasięg takiej stacji jest zazwyczaj zdecydowanie większy i lepiej sygnał przenika przez przeszkody (łatwiej złapać sieć w budynkach).
Piszę o HSPA/HSPA+ w związku z potrzebą do Skype.

Z dwóch modemów można polecić Huawei E3131 (HSPA+, 3G 900/2100 MHz) i Huawei E173u-2 (HSPA, 3G 900/2100 MHz). Obydwa do dostania w Play bez SIM-locka za 129 zł. Niestety E3131 ciężko dostać w salonach. Trzeba sprawdzać na allegro bo ceny są czasem niższa (sam modem), a na pewno dużo niższe są E173u-2 z racji wejścia E3131 na rynek. Obydwa modemy powinny być z Playa (te kupowane na wolnym rynku) bo one na pewno mają 3G 900/2100 MHz. Inne mogą nie mieć 3G 900 MHz.

To chyba tyle co mogłem napisać na tę chwilę.

Możesz sam zobaczyć sobie jakie stacje powinny być w okolicy i jakich operatorów:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.82347 ... 92578/z/12
Odznacz CDMA, LTE i opcjonalnie GSM jeśli szukamy szybszego łącza.

Do tego zweryfikuj zasięg na mapach operatorów, żeby mieć orientację czy dana stacja już działa czy jeszcze nie. Ta mapa wyżej to tylko pozwolenia, a nie koniecznie działające stacje bazowe (możesz zmienić filtr Filtr danych źródłowych: na Lokalizacje z bazy btsearch.pl, ale to też nie daje 100% stacji działających gdyż są tylko stacje sprawdzone przez łowców BTSów ;) ).

http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... cje_bazowe
ODPOWIEDZ