modem huawei hilink e353ws-2 nie łączy aero2... Pomocy!!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lelopakero
Początkujący użytkownik forum

modem huawei hilink e353ws-2 nie łączy aero2... Pomocy!!!

Post autor: lelopakero »

Witam serdecznie,

Piszę bo już jestem na skraju załamania nerwowego... dwa dni straciłem na próbę uporania się z tym modem pod działanie aero2. Niestety nic nie mogę zrobić, a wydałem na niego 190zł!!. Problem wygląda tak (mam WinXP sp3):

1) po włożeniu modemu - nie wykrywa go jako modem tylko jako urządzenie masowe
2) po własnoręcznym odpaleniu AutoRun instaluje się program Mobile Broadband HL Service
3) ściągnąłem z neta Mobile Partner w dwóch wersjach, ale w każdym przypadku przy próbie połączenia wyskakuje napis "no device is found" - myślę, że jest to spowodowane tym, że nie wykrywa modemu, ale nie wiem
4) modem ma opcję automatycznego łączenia z netem "hilink" po włożeniu go do do usb - i tam na stronie modemu, która się wczytuję - zmieniłem w ustawieniach atn: na darmowy, ale i tak nie działa

Będę mega wdzięczny za instrukcję krok po kroku co zrobić by połączyć się z aero2, w końcu modem spełnia wszystkie wymagania zgodności... nie ukrywam, że jestem raczej zielony, byc może popełniam jakiś oczywisty błąd... :(

Z góry dziękuję za szybka pomoc,
ysiulec
Początkujący użytkownik forum

Re: modem huawei hilink e353ws-2 nie łączy aero2... Pomocy!!!

Post autor: ysiulec »

1) po włożeniu modemu - nie wykrywa go jako modem tylko jako urządzenie masowe
A czy po włożeniu modemu do portu USB, jest on widoczny jako karta sieciowa NDIS? Sprawdzisz to w menedżerze urządzeń.

Huawei E353Ws-2 są konfigurowalne wyłącznie z poziomu ich własnego panelu. Program instalowany przez niego (z Autorun), to mały serwer http, który daje dostęp do ustawień modemu z poziomu przeglądarki poprzez wpisanie adresu 192.168.1.1
ODPOWIEDZ