z wykupiona "usluga" wyzsza predkosc mam dosc stabilnie ok 4mbps DL, 0.3mbs UL, 150ms na speedtest.net.
Antena zewnetrzna, sygnal wszystkie kreski....
Wyczytalem ze Play ogranicza predkosc wysylania do 384kbps.
Czy to moze byc przyczyna ?
Druga strona mnie nie slyszy na plfon.
Jakies urwane slowa jedynie.
Powinno dzialac bo codec 711 to na pewno duzo mniej niz 384kbps.
Wiem ze telefon voip dziala w darmowym aero !
dziala komus voip w play internet na karte ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: dziala komus voip w play internet na karte ?
Od lat używam VoIP na iPlus, nie mam z tym żadnych problemów (w tym przypadku mam wykupioną usługę publicznego dynamicznego IP), jak przekraczam limit i mam blokadę to przełączam na inny modem z dostępem do BDI-Aero2 i wszystko również działa. U Ciebie może być inny problem-wybudzanie modemu z WCDMA na HSPA, puść w tle jakieś radio internetowe i sprawdź jak się zachowuje VoIP. Windows do nie mój świat, nie znam programów do monitoringu połączenia internetowego (w OSX i Linux są wbudowane narzędzia sieciowe) ale potrzebny Ci jest taki program do sprawdzenia czy połączenie przypadkiem nie gubi pakietów (operator VoIP też musi być sprawdzony). 

jareq
-
- Guru bezprzewodowy
Testowałem dziś, ja dobrze słyszałem a rozmówca miał urywane słowa.nara pisze:Jakies urwane slowa jedynie.
To jest wina jakości sieci a nie operatora VoIP.
-
- Początkujący użytkownik forum
no to nie wiem ... sprawdzalem antene, probowalem kilku testow, z wymuszaniem tego HSPA, na Aero2 mozna wymusic puszczajac stale pingi a w Play na Karte pingi nie wymuszaja i faktycznie jakies radio trzeba puszczac ale to bez sensu bo dane leca.
jak testuje na pingtest.net - przypuszczam ze w VOIP chodzi o jitter to mam raz C raz F.
Co ciekawe na Aero2 jakby czesciej pokazuje sie C
Czy mozesz wyjasnic o co chodzi z "mam wykupioną usługę publicznego dynamicznego IP" ???
W Play takiej uslugi chyba nie ma widze tylko dwie uslugi: wyzsza predkosc i nocny transfer bez limitu.
Czy to znaczy ze Play cos miesza z adresami ?
Jak pisze ipconfig /all to pokazuje ze przypisal publiczny IP
jak testuje na pingtest.net - przypuszczam ze w VOIP chodzi o jitter to mam raz C raz F.
Co ciekawe na Aero2 jakby czesciej pokazuje sie C
Czy mozesz wyjasnic o co chodzi z "mam wykupioną usługę publicznego dynamicznego IP" ???
W Play takiej uslugi chyba nie ma widze tylko dwie uslugi: wyzsza predkosc i nocny transfer bez limitu.
Czy to znaczy ze Play cos miesza z adresami ?
Jak pisze ipconfig /all to pokazuje ze przypisal publiczny IP
-
- Mistrz bezprzewodowy
Używam na HSPA-iPlus (ok. 2,5roku), CDMA Nordisk(ponad rok- w tym przypadku miałem zastrzeżenia co do jakości-tzn rozmowa nie była rwana, ale dźwięk mnie nie zadowalał na PAP2T i zastosowałem tel. IP Polycom331 i jak ręką odjął) działa bez zastrzeżeń. Na BDI Aero2 też testowałem i działa (o ile nie zdarzają się jakieś wpadki z pingami 300-15000ms). W Play jest problem z hamulcem upload (ostatnio następują jednak zmiany na + i na forum w umieszczanych testach jest już osiągalny 1Mb/s uploadu). Używam wyłącznie kodeków G711.marens pisze: Testowałem dziś, ja dobrze słyszałem a rozmówca miał urywane słowa.

Tzn. że z zewnątrz sieci ruch do Ciebie nie jest blokowany i można bez problemu połączyć się z Twoim adresem IP- przy VoIP przydatne z niektórymi serwerami SIP (można to ominąć konfigurując stun serwer w telefonie IP lub bramce i dodatkowo ustawić krótki czas rejestracji konta VoIP na serwerze SIP np. 60s).nara pisze: Czy mozesz wyjasnic o co chodzi z "mam wykupioną usługę publicznego dynamicznego IP" ???

jareq