Modem Huawei E156G oraz Top Net Info

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pedro^^
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei E156G oraz Top Net Info

Post autor: Pedro^^ »

Witam
Posiadam model Huawei E156G ipus i mam pytanie co do Top Net Info.
Chciałbym aby wymuszało mi połączenie HSDPA .
Przed wejściem w internet wpisuje komendę do dosa ping google.pl -t -l 1400 i musze przyznać że podczas pracy z iplus manager 2.2 wymuszało mi super HSPDA a na TS mówili ,że o dziwo mnie super słychać. W managerze plusa ustawiałem sobie zeby połączało się z 3G a gdzie ustawić , wpisać komendę do top net info aby mi pod HSDPA łączyło?>

Proszę o pomoc
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E156G oraz Top Net Info

Post autor: Chris-Kr »

Pedro^^ pisze:W managerze plusa ustawiałem sobie zeby połączało się z 3G a gdzie ustawić , wpisać komendę do top net info aby mi pod HSDPA łączyło?>
Ustawienia > GPRS/UMTS - tam ustawiasz to samo co w managerze plusa.
Krzysztof
Pedro^^

Mam coś takiego, co tu przestawić aby wymusząło HSPDA?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Pedro^^ pisze:Mam coś takiego, co tu przestawić aby wymusząło HSPDA?
To zależy, co rozumiesz przez "wymuszenie HSDPA".
Rozumiejąc dosłownie, to na przedstawionym przez Ciebie ekranie zaznaczasz "Technologia: WCDMA" i wówczas w sprzyjających warunkach będziesz miał UMTS lub HSDPA, a przy braku sprzyjających warunków połączenie zostanie przerwane.
Rozumiejąc to w niepoprawnym lecz popularnie używanym znaczeniu, wymuszasz ciągłą transmisję danych (czyli to, co dotychczas robiłeś w oknie DOS-a), która może podtrzymać (ale nie wymusić!) istniejące połączenie HSDPA.
Jeśli chodzi Ci o to drugie znaczenie, to można je uruchomić w menu: Sieć > Ping (wymuszanie HSxPA)

BTW:
Wydaje mi się, że w razie powstania jakiejś następnej wersji TNI należałoby zmienić w menu tę powszechnie używaną, lecz niepoprawną nazwę na "podtrzymanie HSxPA", bo z wymuszeniem ta funkcja niewiele ma wspólnego.
Krzysztof
Pedro^^

Jak chce zastosowac technologie WCDMA to wybrać kolejnosc WCDMA ,GSM ? i jakie pasmo wybrac? Bo jak chce kliknąc zastosuj to mi sie pojawia okno "Najpierw należy zaznaczyć komunikacja AT-PIN ? gdzie to zaznaczyc?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Pedro^^ pisze:Jak chce zastosowac technologie WCDMA to wybrać kolejnosc WCDMA ,GSM ? i jakie pasmo wybrac?
Tam nic nie zmieniaj, zostaw wartości domyślne, one są najwłaściwsze.
Modemy domyślnie łączą się w technologii WCDMA, a dopiero gdy nie są w stanie się połączyć, to wtedy przeskakują na GPRS/EDGE.
Bo jak chce kliknąc zastosuj to mi sie pojawia okno "Najpierw należy zaznaczyć komunikacja AT-PIN ? gdzie to zaznaczyc?
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN
Zapoznałeś się w ogóle z systemem Pomocy?
Przecież tam masz link do strony z instrukcją, jak się skonfiguruje TNI.
Zresztą w obecnych wersjach, przy typowych modemach cała konfiguracja sprowadza się do wybrania z listy odpowiedniego APN-a oraz zaznaczenia opcji "Komunikacja AT".
Krzysztof
ODPOWIEDZ