Poprawa zasięgu Orange, Warszawa Mokotów

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dyskusyjny
Początkujący użytkownik forum

Poprawa zasięgu Orange, Warszawa Mokotów

Post autor: Dyskusyjny »

Mam straszne problemy z zasięgiem Internetu mobilnego od Orange w Warszawie na Mokotowie. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Poniżej zamieszczę garść informacji, które mam nadzieję mogą pomóc.

Lokalizacja: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.20402 ... 14258/z/15
(Warszawa, ul. Grażyny)
Dostawca Internetu mobilnego na kartę: Orange
Modem: Huawei E3131 (UMTS/HSPA+ 900 MHz/2100MHz GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz)
Opis problemu:
- "zamieranie Internetu" i przrywanie transmisji - przestaje działać i światło w modemie zmienia kolor na mniej intensywny
- w dzień bardzo często w ogóle nie wykrywa sieci żeby móc się połączyć
- w nocy jest lepiej, choć nadal zrywa co chwile połączenie
- siła sygnału w programie Orange to zero kresek...
- co chwilę przełącza się na wolniejszą technologię
- zmiana położenia laptopa w jakimkolwiek kierunku nic nie daje, sygnał się nie poprawia
- wyjście na balkon i próba ustawienia laptopa z modemem w jakimkolwiek kierunku nic nie daje
Mój pomysł na rozwiązanie problemu: Myślałem o zakupie http://allegro.pl/antena-11dbi-gsm-hsdp ... 58667.html i wystawieniu jej na balkon. Ale odkąd sprawdziłem, że na balkonie zasięg też nie ulega żadnej poprawie zacząłem wątpić w to rozwiązanie. Prosiłbym o rady co dalej z tym problemem zrobić. W życiu nie sądziłem, że będę miał w takim miejscu problemy z zasięgiem. Warto wspomnieć, że Aero działa tutaj doskonale. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Poprawa zasięgu Orange, Warszawa Mokotów

Post autor: wojteks »

Dyskusyjny pisze:Internetu mobilnego na kartę:
Przetestuj Play i Plusa, postaraj się o kartę BDI skoro masz dobry zasięg Aero2.
Nie pomagam na PW!
Dyskusyjny

Kartę od Aero posiadam - miała stanowić alternatywne źródło do Internetu w przypadku jakby mi się GB na Orange wyczerpywały. A tych mam naprawdę dużo bo jakieś 90GB i sporo w to zainwestowałem, dlatego póki to się nie wyczerpie nie zmienię tej karty.

Jeszcze co do Aero to też ciągle modem świeci na zmianę to światłem mocniejszym i słabszym (jak jest słabsze to i połączenie zanika) ale tutaj, mimo że wolniej to działa to stabilniej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dyskusyjny pisze:modem świeci na zmianę to światłem mocniejszym i słabszym
Ciemniejsze to UMTS, jaśniejsze HSPA i podobne. To jest normalny objaw pracy modemu, jak nie ma transmisji to prędkość spada do UMTS. Sposobem na podtrzymanie połączenia HSPA jest pingowanie zdalnego hosta w sieci (pracujące ciągle w tle polecenie ping -t -l 1200 adres.hosta).
Dyskusyjny pisze: bo jakieś 90GB i sporo w to zainwestowałem, dlatego póki to się nie wyczerpie nie zmienię tej karty
No to pozostaje antena panelowa 15 dBi montowana gdzieś wysoko i skierowana na Node B Orange, jeszcze żeby było takie które nie jest przeciążone i ma przyzwoite transfery. To jednak w blokowisku może być problemem, kabel antenowy tez nei może być zbyt długi a dokładanie routera do modemu jeszcze bardziej podniesie koszty.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Witam,

Dyskusyjny, aktualnie nie ma zgłoszonych awarii bądź alarmów na okolicznych nadajnikach, które mogą powodować opisaną przez Ciebie sytuacją.
Sama lokalizacja, którą podałeś znajduję się na granicy kilku nadajników, co może powodować opisane przełączenia. Najbliższy nadajnik znajduję się w kierunku południowym i myślę, że tam powinna być skierowana antena wzmacniająca lub sam modem.
W całej tej sytuacji elementem napawającym optymizmem jest planowane uruchomienie nowej stacji bazowej w Twojej lokalizacji, co powinno rozwiązać całkowicie problem z przełączeniami się pomiędzy częstotliwościami.
Aktualnie termin nie został jeszcze ustalony co do jej uruchomienia z racji złożoności całego procesu, jednak nie wykluczam że może to nastąpić jeszcze przed końcem wakacji.

Pozdrawiam.
Dyskusyjny

Wojtku i Orange Ekspert, dziękuję Wam serdecznie za odpowiedzi.
Patrząc na Allegro tych anten 14 i 16 dBi do mojego modemu E3131 jest mnóstwo. Czy mogę spokojnie tutaj ufać temu co piszą sprzedawcy i wybrać możliwie najtańszą, czy też z Waszego doświadczenia bywa, że parametry deklarowane odbiegają od rzeczywistych i polecilibyście mi kogoś bądź konkretnego producenta?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Sprawdzone anteny panelowe i mające dobrą opinie na tym forum to Cybertech i Bestpartner - znajdziesz w necie bez problemu.

Ja osobiście używam Cybertecha i jestem bardzo zadowolony, stabilny poziom sygnału za dnia i w nocy, a do nadajnika mam 10,5 km
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Osobiście miałem przygody z antenami magnetycznymi. Ogólnie są one na samochód, którego metalowa konstrukcja też ma wpływ na działanie całego układu.

Swego czasu kupiłem coś tego typu: http://allegro.pl/hit-super-antena-11db ... 01740.html
Niestety to więcej tłumiło niż wzmacniało. Antenę oddałem. Nawet u sprzedawcy ją testowałem i sam widział, że lipa. Zwalał na modem, ale to nie było to. ;)

Dopiero później z obawą kupiłem coś innego i nie z Polski. Kupiłem taką antenkę:
http://www.ebay.pl/itm/360466321380?ru= ... 3D1&_rdc=1

Droższa, ale działa. Dużo lepsze wykonanie samej anteny.

Oczywiście cały czas piszę o używaniu obydwu na samochodzie względnie metalowym dachu.

Jadnak w twojej sytuacji lepsza chyba będzie słaba antena panelowa (8dBi lub mniej). Jak będzie za mocna to i tak będzie problem bo może sygnał skakać między bliższą i dalszą stacją bazową.
Z firm to co kmy już polecił.
Dyskusyjny

Dziękuję Wam serdecznie za rady i podpowiedzi i Wasz czas. W najbliższym czasie kupię antenę z tych przez Was polecanych.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Daj znać czy się udało coś zdziałać i z jakimi rezultatami.
Dyskusyjny

Moi drodzy, piszę z odpowiedzią, jakiś czas mnie nie było dlatego kwestia anteny też się przedłużyła. Kupiłem antenę z Cybertecha Link do anteny . Ściągnałem też program Top netinfo, poczytałem i zacząłem ustawiać antenę. Ostatecznie udało mi się osiągnąć -77dBm, 58%, CSQ 18. W stosunku do tego co było poprawa ogromna, chociaż przyznam, że cyrklowanie na nadajnik trwało też prawie 3h :-). Co mnie natomiast nadal zastanawia - jeżeli próbuje się połączyć w godzinach 16:00-20:00 dosyć często zdarza się, że nadajnik w tym czasie w ogóle znika i Top netinfo w ogóle nie może się połączyć. Nie znam się na tyle w temacie, ale dla mnie wygląda to jak przeciążenie nadajnika, który odrzuca dodatkowe połączenia. Także w tych godzinach antena jest mało przydatna, a ja skazany jestem zazwyczaj na aero.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nie widziałem tego tematu wcześniej, natomiast zastanawia mnie sens zakupu jednej z najsilniejszych anten panelowych w sytuacji, gdy do nadajnika jest 500 metrów.. :zdziwko:

---
W takim razie próbuj ustawić antenę tak, by "złapać" inny nadajnik i sprawdzać, czy wieczorami sytuacja się powtarza.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Dyskusyjny

To może wydawać się kuriozalne, ale mimo, że ta lokalizacja jest oddalona od kilku nadajników Orange tylko o 400-600m to sytuację kiedy mogłem się połączyć z Orange nazwałbym przypadkiem. A samo połączenie i tak stabilnie nie trzymało się dłużej jak 2-3min po czym było zrywane.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Skoro przy zastosowaniu tak silnej anteny udało Ci się złapać "tylko"
-77dBm, 58%, CSQ 18.
to by oznaczało, że nadajnik jest do granic możliwości przeciążony, że jego faktyczny zasięg ogranicza się do kilkudziesięciu max 200 metrów. I tu " święty boże nie pomoże".
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ