Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Post autor: jakubd »

A wyłączyłeś oryginalną aplikację sterującą modemem? Poza tym staraj się chociaż krótko opisać sytuację (modem, laptop, problem), a nie wrzucaj tylko linka do innego forum - w przyszłości, gdy ktoś inny będzie szukał informacji a link z jakiegoś powodu przestanie działać - nie będzie wiadomo w czym problem.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Rozumiem, że po 21 grudnia 2014 roku przez jakiś czas będzie jeszcze darmówka na LTE?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Przez 3 lata, od momentu, w którym osiągną 50% pokrycia ludnościowego tym LTE (a muszą uzyskać takie pokrycie na koniec 2014). Tylko nie ma tym LTE co można teraz kupić w CP i Plusie, tylko tego, co dopiero budują na 2,6GHz, kanał 50 MHz, TDD. Na razie jest... 5 nadajników.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

jakubd pisze:Na razie jest... 5 nadajników.
Z jednej strony lepiej dla Nas, bo dłużej będzie darmowy Internet. BTS-y muszą postawić, więc przyjmując, że postawienie stacji z całą papierologią, to około 1 roku (taki skrajny wariant z zapasem czasu), to jakoś po Nowym Roku dopiero się będą pokazywać pozwolenia.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jakubd pisze: Tylko nie ma tym LTE co można teraz kupić w CP i Plusie
To w takim razie po co E398 obsługuje pasmo LTE 2600MHz? ;)
jareq
greegold
Początkujący użytkownik forum

Post autor: greegold »

jakubd pisze:A wyłączyłeś oryginalną aplikację sterującą modemem? Poza tym staraj się chociaż krótko opisać sytuację (modem, laptop, problem), a nie wrzucaj tylko linka do innego forum - w przyszłości, gdy ktoś inny będzie szukał informacji a link z jakiegoś powodu przestanie działać - nie będzie wiadomo w czym problem.
Dalem linka zeby mozna zrozumiec wątek. Komp to acer aspire d260 3g z orange . No wlasnie co do wylaczenia oryginalnej aplikacji, to jest tam takie cos jak Acer 3g Connection Manager ale za cholere nie wiem jak to wyłączyć. Jest opcja rozłącz gdy działa na karcie orange. Kiedy wsadziłem aero po zainstalowaniu net_info.exe nadal nie moglem wylaczyc oryginalnego managera. Jakieś pomysły?

[ Dodano: 2012-07-01, 13:22 ]
jakubd pisze:A wyłączyłeś oryginalną aplikację sterującą modemem? Poza tym staraj się chociaż krótko opisać sytuację (modem, laptop, problem), a nie wrzucaj tylko linka do innego forum - w przyszłości, gdy ktoś inny będzie szukał informacji a link z jakiegoś powodu przestanie działać - nie będzie wiadomo w czym problem.
A dodam jeszcze ze modem to Ericsson F3307...
Gree;P
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:To w takim razie po co E398 obsługuje pasmo LTE 2600MHz? ;)
Ba, wiadomo nawet, że ten modem obsługuje tryby FDD (ten co teraz jest na 1800 MHz) oraz TDD (ten, który będzie na 2,6 GHz). Niestety brakuje informacji... w jakim kanale. 20MHz na pewno przyjmie, ale w Polsce przyznano Aero2 kanał 50MHz - a to może być za dużo. Do tego Aero2 jest... pierwszym operatorem tego typu sieci na świecie.

A z praktyki - pojechałem pod 3 nadajniki z tych 5 lokalizacji i sprawdziłem, czy E398 z kartą Aero2 zobaczy tę sieć z trybie tylko LTE - i nic z tego, nie znalazł żadnej sieci, poza tą na 1800 MHz.

greegold: Spróbuj ustalić, jak się nazywa proces tej aplikacji i jak nie ma funkcji wyjdź/zamknij/wyłącz, to po prostu zabij jej proces Menedżerem zadań.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-01, 18:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-01, 17:48 przez jakubd, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

jakubd pisze: A z praktyki - pojechałem pod 3 nadajniki z tych 5 lokalizacji i sprawdziłem, czy E398 z kartą Aero2 zobaczy tę sieć z trybie tylko LTE - i nic z tego, nie znalazł żadnej sieci, poza tą na 1800 MHz.
Kto z tych stacji korzysta? Na jakim sprzęcie? Jaki jest cel uruchamiania stacji z których większość użytkowników nie może korzystać? Proszę się nie czuć zobligowanym do udzielania ww pytania. Jednak sposób uwalniania częstotliwości i uruchamiania stacji może doprowadzić do tego że przy tak dużym przesunięciu czasowym samo LTE może być wyparte przez inną technologię (tak się stało z wimaxem). Sposób masowej promocji na dziś LTE jest próbą nie powtórzenia tego błędu (jest to kosztem zbyt małych limitów dla tej usługi). :roll:
jareq
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Hm, ale odpowiedzi na te pytania są oczywiste:
Stacje LTE 2,6 GHz uruchomiono, żeby Aero2 mogło być prestiżowo pierwszą (lub jedną z pierwszych) siecią tego typu. Po drugie, żeby spełnić wymóg koncesyjny, a także po to, żeby przetestować możliwości tej sieci. Oraz w celu rozpoczęcia naliczania tych nieszczęsnych (z punktu widzenia opa) 3 lat darmowego internetu.
Nie korzysta z nich nikt poza operatorem - bo nie ma komercyjnych terminali na rynku do tej sieci.
Nie wiem kto jest dostawcą sprzętu dla infrastruktury Aero2 przy LTE 2,6 GHz, ale pewnie informacja gdzieś jest dostępna.

Dlaczego nie zbudowano więcej stacji? Bo... nie ma to uzasadnienia ani ekonomicznego (wysokie koszty, brak możliwości zaoferowania usługi komercyjnie, do tego operator jest już obciążony kosztami rozbudowy sieci LTE na 1800 MHz) ani prawnego (najbliższy wymóg koncesyjny to 25% pokrycia ludnościowego na koniec 2012). Jeżeli nie planują prosić o prolongatę, to pewnie już przygotowują się do rozbudowy.

Ani trochę nie obawiam się o przyszłość LTE 2,6 GHz w technologi TDD z kanałem 50MHz - to przedsionek do LTE-Advanced, który zapewni teraz 300 Mbit/s, a w przyszłości nawet potencjalnie 1 Gbit/s. To właśnie dzięki tej technologii Solorz-Żak może zbudować swoją potęgę w sektorze radiowych sieci dostępowych.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

jakubd pisze: Ani trochę nie obawiam się o przyszłość LTE 2,6 GHz w technologi TDD z kanałem 50MHz - to przedsionek do LTE-Advanced, który zapewni teraz 300 Mbit/s, a w przyszłości nawet potencjalnie 1 Gbit/s. To właśnie dzięki tej technologii Solorz-Żak może zbudować swoją potęgę w sektorze radiowych sieci dostępowych.
Czyli zwyczajnie jest to naginanie prawa do wymogów koncesyjnych (oczywiście wszystko zgodnie z prawem gdyż nie sprecyzowano tego po ".," w warunkach koncesji). Co do przyszłości to nie byłbym taki pewien, tak również pisano przy wimaxie (warunkiem upowszechnienia technologi jest jej szybkie wdrożenie do użytku). W przypadku wimax problemem na starcie była cena urządzenia klienckiego która wynosiła ok. 200$ (cena modemu LTE dla operatora może się wahać między 10-20% tej kwoty). Istotnym czynnikiem w tym przypadku będzie również rozszerzenie oferty przez konkurencję (Networks- Orange, T-Mobile), zwłaszcza ta 2-ga dziś jest w odstawce, ba nawet stosunkowo młody operator P4 może zaproponować więcej (nic nie daje takiego power-a jak ucieczka klientów-przykład z CDMA Orange gdzie nie robiono nic do póki konkurent Nordisk-Plus nie uruchomił stacji na znacznym obszarze kraju). :)
jareq
Marta_n
Stały użytkownik forum

Post autor: Marta_n »

Witam. Mam pytanie. Czy wiecie może kiedy zostanie uruchomiony nadajnik Aero2 w tej lokalizacji?

http://img189.imageshack.us/img189/8433/aaaaaaaaik.png
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Jeżeli jeszcze nie działa, to czasem nawet operator może nie wiedzieć, kiedy nadajnik ruszy - niektóre są uruchamiane w dniu uzyskania decyzji, inne w ciągu miesiąca-dwóch, czasem trwa to rok-dwa, a czasem pozwolenie jest anulowane lub zmieniane na inną lokalizację i nadajnik nigdy nie rusza.
Jakieś tam pojęcie można czasem sobie wyrobić jadąc na miejsce i oglądając maszt - często okazuje się, że nawet nie ma tam wcale żadnej konstrukcji komórkowej, co by znaczyło, że czekać można będzie jeszcze długo.
Oficjalny informacji tego typu nie udzielają operatorzy ani nikt inny (nie ma takiej obowiązku).
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Post autor: bluecrush »

Wysyłał ktoś wniosek o kartę SIM w tym terminie: od 14 maja 2012r. do 31 maja 2012r.? (termin realizacji do 15 lipca 2012r. )
Macie jakieś info o wysyłce, dziś 10. już a żadnego info nie ma :(
Samsung Galaxy S6 | OFnK
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Często nic nie wysyłają mailem. Musisz czekać na SIM.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Witam,

Karta została wysłana zgodnie z harmonogramem 10 lipca listem poleconym.

Pozdrawiam
BOK Aero2
możliwe że do wszystkich tego samego dnia, którzy składali pod koniec maja wnioski.
mam nadzieję, że jutro dojdzie :cry:
Samsung Galaxy S6 | OFnK
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Karta przyszła, chwila konfiguracji, modem e173 ten z playa
i śmiga ;-)

jakieś 250-300metrów od nadajnika jestemObrazek
R Mad
Stały użytkownik forum

Post autor: R Mad »

Witam. Czy nadajnik w miejscowości Bądkowo Kościelne (mazowieckie) już został włączony? I czy w ogóle jest szansa podejrzeć gdzieś harmonogram włączania nadajników na które zostały wydane już pozwolenia?
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

@R Mad, trudno Ci będzie uzyskać taką informację, sam pytałem kiedyś UKE o to to dostałem wiadomość od nich, że oni nie mają takich informacji.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
R Mad
Stały użytkownik forum

Post autor: R Mad »

Tak też myślałem. :/ Nadajnik w Bądkowie Kościelnym raczej umożliwiłby mi odbiór sygnału bo to już zaledwie około 12 km w linii prostej ode mnie, dobra antenka i powinno działać. Póki co ten nadajnik chyba jeszcze nie funkcjonuje.
AgnieszkaMA

Post autor: AgnieszkaMA »

Czesc, jestem nowa i oczywiscie mam problem ;) Mam nadzieje ze ktos pomoze :)

Kupilam modem play e3131 i mam karte aero2. Zainstalowalam modem i mam oprogramownanie playa. Myslalam (jak naiwna blondynka, przyznaje bez bicia ;) ) ze bedzie dzialac bez problemu. Niestety tak nie jest. Probowalam wpisac APN darmowy i nic, znajduje PL17 ale odmawia rejestracji. Czy ktos moze mnie jak dziecko za reke przeprowadzic punkt po punkcie przez proces instalacji w Aero2 przy uzyciu modemu od playa? BLAGAM. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

AgnieszkaMA pisze:Czy ktos moze mnie jak dziecko za reke
:D
Utwórz nowy profil zapisz go i ustaw jako domyślny :) i kliknij połącz jeżeli miga niebieska dioda to się połączysz :D
Obrazek
AgnieszkaMA

Post autor: AgnieszkaMA »

witoj pisze:Utwórz nowy profil zapisz go i ustaw jako domyślny :) i kliknij połącz jeżeli miga niebieska dioda to się połączysz :D
Czesc,

dzieki

dokladnie to zrobilam teraz co mi pokazales i probowalam sie zarejestrowac w PL17 i odmawia :( Nie wiem juz co zrobic ;(

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-17, 13:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-17, 12:21 przez AgnieszkaMA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Dlaczego masz w numer dostępowy "darmowy" wpisane?
Ma być: *99#
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

bluecrush pisze:Dlaczego masz w numer dostępowy "darmowy" wpisane?
Ma być: *99#
Wpisz tam "byleco" i się połączysz :D
co innego jak łączysz się przez dial-ap
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To jest numer zależny w praktyce od urządzenia a nie operatora. Standardowo jest taki. Bywały kiedyś inne.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

bluecrush
Idzie na tym grac w cs-a alboo battlefield 3? bo widze ze ping by sie nadawal, ale predkosc 500kb/s lacza moze byc za malo.
Sorki ze tak pytam,ale w sumie tylko do tego bym potrzebowal taki internet,a do sciagania HSDPA+ z drugiej karty, tylko tam mam niestabilne lacze i wieczne lagi.
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da :P Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

0,5Mb/s łącze do grania aż nadto. Ja w ET z 20 na mapie grałem na Aero2 przed i podniesieniu prędkości.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Hmm
Z tego co pamietam, po paru meczach na battlefield 3 bralo okolo 100mb transferu, czyli przypuscmy ze w godzine grania bierze 120mb,a internet 500kb to okolo 60kbps.Czyli wychodziloby w sam raz :P
Boje sie tylko o to ze czasami gra bedzie pobierac w szczytowych miejscach wiecej i bedzie lagowalo, dlatego pytalem.
Miedzy czasie zanim odpisales, znalazlem ze nie zlapie Aero2 w mojej miescinie :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli chodzi o Aero2 to chodziło mi o prędkość łącza jako taką, a nie Aero2 jako takie. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Konani pisze:a internet 500kb to okolo 60kbps
Mylisz jednostki, kbps to kilobity na sekundę i tak określamy najczęściej prędkość a kB to kliobajty`i nimi określamy zużyty transfer czy odpowiednio Mbps (Megabity na sekundę) i MB Megabajty.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany