dwie sieci WiFi z niezaleznym DHCP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
dwie sieci WiFi z niezaleznym DHCP
Witam,
mam pytanie dotyczace budowy 2 sieci WiFi niezaleznych od siebie (2 rozne SSID i hasla) ktore maja miec swoje DHCP.
Wyglada to tak ze Linksys E2000 (siec prywatna) jest podlaczony z WAN a Linksys WRT54GT (siec dla gosci) chce podlaczyc za nim. Obydwa routery maja miec wyjscie "na swiat" i kazdy z nim ma miec uruchomionego swojego DHCP.
W jaki sposob to skonfigurowac aby DHCP sie nie gryzly.
mam pytanie dotyczace budowy 2 sieci WiFi niezaleznych od siebie (2 rozne SSID i hasla) ktore maja miec swoje DHCP.
Wyglada to tak ze Linksys E2000 (siec prywatna) jest podlaczony z WAN a Linksys WRT54GT (siec dla gosci) chce podlaczyc za nim. Obydwa routery maja miec wyjscie "na swiat" i kazdy z nim ma miec uruchomionego swojego DHCP.
W jaki sposob to skonfigurowac aby DHCP sie nie gryzly.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: dwie sieci WiFi z niezaleznym DHCP
Do tego wystarczy zmienić podsieć jednego z routerów. Ale przy takiej konfiguracji trzeba się o wiele bardziej namęczyć, żeby goście nie mieli dostępu do Twojej sieci.dave pisze:W jaki sposob to skonfigurowac aby DHCP sie nie gryzly.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
znaczy tak nie koniecznie zalezy mi na tym aby wydzielac i zabraniac dostepu gosci do mojej sieci - chodzi bardziej o to aby DHCP sie nie gryzly.
majac domyslna konfiguracje 192.168.1.1/24 i 192.168.2.1/24 bedzie to dzialac?
(E2000) LAN -> (WRT) WAN (ustawic statycznie ip: 192.168.2.1, maska: 255.255.255.0, brama: 192.168.1.1, DNS: 192.168.1.1, 8.8.8.
?
majac domyslna konfiguracje 192.168.1.1/24 i 192.168.2.1/24 bedzie to dzialac?
(E2000) LAN -> (WRT) WAN (ustawic statycznie ip: 192.168.2.1, maska: 255.255.255.0, brama: 192.168.1.1, DNS: 192.168.1.1, 8.8.8.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na wanie drugiego routera musi być adres z podsieci pierwszego.dave pisze:(WRT) WAN (ustawic statycznie ip: 192.168.2.1, maska: 255.255.255.0, brama: 192.168.1.1, DNS: 192.168.1.1, 8.8.8.?
Ale jeśli klienci pomiędzy sieciami mogą sie widzieć to ja bym wyłączył dhcp w drugim routerze i połączył je lan-lan omijając drugą translację IP.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Internet dostajesz z jakiego zrodla?
---
Na szybko, jedna z mozliwosci:
Router dla gosci laczysz z netem przez port WAN. Router prywatny wpinasz portem WAN do portu LAN w routerze dla gosci.
Na routerze prywatnym ustawiasz dla portu WAN stale IP z puli adresowej pierwszego routera (n.p. 192.168.0.2), ustawiasz inna pule dla LAN (n.p. 192.168.100.1).
Na routerze dla gosci ustawiasz IP routera prywatnego w DMZ.
Inna: Wgrywasz Tomato do Linksysa, konfigurujesz VLAN, ustawiasz DHCP dla kazdej VLAN osobno, drugi router konfigurujesz jako AP.
---
Na szybko, jedna z mozliwosci:
Router dla gosci laczysz z netem przez port WAN. Router prywatny wpinasz portem WAN do portu LAN w routerze dla gosci.
Na routerze prywatnym ustawiasz dla portu WAN stale IP z puli adresowej pierwszego routera (n.p. 192.168.0.2), ustawiasz inna pule dla LAN (n.p. 192.168.100.1).
Na routerze dla gosci ustawiasz IP routera prywatnego w DMZ.
Inna: Wgrywasz Tomato do Linksysa, konfigurujesz VLAN, ustawiasz DHCP dla kazdej VLAN osobno, drugi router konfigurujesz jako AP.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
tak tak neta ma z jednego zrodla
krystianb - czyli na WRT adres WAN-owy musze miec z puli E2000, ale wlasnie chodzi aby z jednej i drugiej sieci potrzebuje przydzielanie adresacji z DHCP (z racji ze to wifi
)
Na bawienie sie Tomato nie mam zbytnio czasu, po za tym az tak zaawansowanych rzeczy nie potrzebuje. Chodzi o to zeby podzielic jedno zrodlo neta na 2 sieci WiFi na osobnych SSID z DHCP i zeby wszystko smigalo.
Balem sie jedynie ze DHCP sie bedzie gryzc i nie znajda sie pakiety w sieciach - co gorzej bedzie wywalalo neta
krystianb - czyli na WRT adres WAN-owy musze miec z puli E2000, ale wlasnie chodzi aby z jednej i drugiej sieci potrzebuje przydzielanie adresacji z DHCP (z racji ze to wifi

Na bawienie sie Tomato nie mam zbytnio czasu, po za tym az tak zaawansowanych rzeczy nie potrzebuje. Chodzi o to zeby podzielic jedno zrodlo neta na 2 sieci WiFi na osobnych SSID z DHCP i zeby wszystko smigalo.
Balem sie jedynie ze DHCP sie bedzie gryzc i nie znajda sie pakiety w sieciach - co gorzej bedzie wywalalo neta
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Inaczej nie będziesz miał neta na drugim routerze.dave pisze:krystianb - czyli na WRT adres WAN-owy musze miec z puli E2000,
-
- Użytkownik forum
aha no ok
reszta bedzie ok mowicie
krystianb - wspomnialem o polaczeniu LAN - LAN, czy wtedy bedzie mozliwe rozglaszanie sieci po roznych SSID, ale adresy z DHCP bedzie dostarczal tylko jeden router (w moim przypadku E2000)?
reszta bedzie ok mowicie
krystianb - wspomnialem o polaczeniu LAN - LAN, czy wtedy bedzie mozliwe rozglaszanie sieci po roznych SSID, ale adresy z DHCP bedzie dostarczal tylko jeden router (w moim przypadku E2000)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
WRT WAN jest w puli LAN E2000. Tylko w ten sposob wszystko co jest w sieci publicznej przechodzi przez prywatna.
A nie mozesz wpiac zwyklego switcha przed oba routery? W ten sposb sieci sa kompletnie niezalezne i jedna nie widzi drugiej
A nie mozesz wpiac zwyklego switcha przed oba routery? W ten sposb sieci sa kompletnie niezalezne i jedna nie widzi drugiej

Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli dostaje jeden adres IP to nie przejdzie.key pisze:A nie mozesz wpiac zwyklego switcha przed oba routery? W ten sposb sieci sa kompletnie niezalezne i jedna nie widzi drugiej
-
- Użytkownik forum
Ale w jaki sposob to skonfigurowac jak kable od dostawcy wepne do switcha?A nie mozesz wpiac zwyklego switcha przed oba routery? W ten sposb sieci sa kompletnie niezalezne i jedna nie widzi drugiej
No wlasnie dostaje jeden IP i tez mi sie wydaje ze to nie bedzie zbytnio mozliwe.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do dprawdzeniaJeśli dostaje jeden adres IP to nie przejdzie.

Urok tego rozwazania jest w tym, ze nie trzeba nic konfigurowac.dave pisze:Ale w jaki sposob to skonfigurowac jak kable od dostawcy wepne do switcha?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
key - wiem ze urok taki ale wtedy DHCP musialbym miec od dostawcy, a mam stale zew ip wiec w tym przypadku chyba to nie pojdzie (raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>). Po za tym nawet jakby miec adres NATowy od dostawcy to musialbym wykupic ich tyle ile mam urzadzen w sieci (czyli min 2 pod dwa routery i z nich pozniej po DHCP poscic sygnal na 2 rozne sieci WIFI)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez szklanej kuli trudno mi powiedziec, co wymysli dostawca. Sa tacy, ktorzy daja wiecej niz jedno zewnetrzne IP - nawet stale, inni kaza za to placic. Dlatego napisalem: "do sprawdzenia". Gdybys napisal kto jest dostawca, bylo by moze latwiej.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
wiem ze bez szklanej kuli ciezko, ale wiem ze nie jest to takie proste jak bym(smy) chcieli, dostawca jest zarzadca budynku ktory posredniczy chyba w Netii.
Pozostaje przy tym jednym IP nie bede kombinowal, jak da sie to zrobic tak zeby chodzilo to w rozych SSID z DHCP i nie bedzie problemow to mi wystarczy
[ Dodano: 2012-07-18, 15:09 ]
a co trzeba by zrobic i czy w ogole jest to mozliwe zeby skonfigurowac to jako 2 osobne podsieci? jedna nie majaca dostepu do drugiej? a byanjmniej ta dla gosci do tej prywatnej?
Pozostaje przy tym jednym IP nie bede kombinowal, jak da sie to zrobic tak zeby chodzilo to w rozych SSID z DHCP i nie bedzie problemow to mi wystarczy

[ Dodano: 2012-07-18, 15:09 ]
a co trzeba by zrobic i czy w ogole jest to mozliwe zeby skonfigurowac to jako 2 osobne podsieci? jedna nie majaca dostepu do drugiej? a byanjmniej ta dla gosci do tej prywatnej?