Wybór Internetu w nieciekawym miejscu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grelix
Początkujący użytkownik forum

Wybór Internetu w nieciekawym miejscu

Post autor: grelix »

Witam
Niestety, po kilkuletnim użeraniu się z Telekomunikacją jestem skazany na Internet "powietrzem". Miejscowość w której mieszkam to Mierzawa (powiat jędrzejowski, woj. świętokrzyskie). Mieszkam w dość sporym dołku, ewentualna antena dachowa nie widziałaby jakiejkolwiek wieży (drzewa).

http://i45.tinypic.com/2dv6974.png

Wymagania co do Internetu: transfer powyżej megabita i dość duży limit danych (najlepiej jak największy lub kompletny brak limitu). Dobrą opcją byłyby też promocje nocne (większość rzeczy przerzucam przez Internet późnym wieczorem/nocą). Koniecznie możliwość routera WiFi w ofercie lub kompatybilnych routerów na rynku, w grę wchodziłoby także wzmocnienie sygnału anteną dachową więc router musiałby mieć wyjście na antenę zewnętrzną.

Co moglibyście mi polecić w mojej sytuacji? Dodam, że obecnie łapię całkiem ładny zasięg na Orange CMDA, jednakże limit 3GB mnie dobija (wyczerpuję go w kilka dni). Obecnie zainteresowany jestem ofertą Cyfrowego Polsatu oraz Play i Plus. Co lepiej sprawdziłoby się u mnie?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-07-12, 21:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-12, 20:19 przez grelix, łącznie zmieniany 2 razy.
wiktorciki

Re: Wybór Internetu w nieciekawym miejscu

Post autor: wiktorciki »

W pobliżu widzę BTS-a PLAY UMTS na paśmie 900 MHz. Myślę, że powinieneś mieć wystarczającą siłę sygnału do osiągnięcia 1 Mb/s, jednakże pamiętaj, że będzie się zdarzało gdy w porach wieczornych prędkość może dużo spaść. Wszystko zależy od tego, ile ludzi korzysta z Play Online w Twojej okolicy.

Co do limitów, to właśnie Play ma najlepszą ofertę pod tym względem. Za 59 zł/mies. +modem 1 zł można mieć nawet 14 GB kupując przez internet, a tradycyjnie 12 GB (w salonie).

Router do modemu można zakupić na Allegro, jednak na routerach się nie znam, więc może inni się na ten temat wyrażą.

Proponuję (jeżeli masz tylko modem CDMA, który nie obsługuje UMTS) kupić najpierw Huawei E3131 ze starterem Play Online na Kartę oraz zakupić pre-paidy innych operatorów (blueconnect na kartę od T-Mobile; Orange Free na kartę oraz Starter Internetowy Plus 100 MB) i zobaczyć jak będzie działało.
grelix

A co jeżeli zdecydowałbym się na antenę "bez kompromisów"? Technicznie możliwe byłoby dorzucenie krótkiego masztu i solidnej antenki/wzmacniacza. Cena (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) nie gra roli, wolę się szarpnąć i przez kawałek czasu mieć dobry Internet niż cdmę (fakt, chodzi to całkiem przyjemnie lecz limity danych zabijają...).

Czy z anteną zewnętrzną z odpowiednim wzmocnieniem byłaby możliwość "dosięgnięcia" czegoś lepszego lub zwiększenia transferu na wyszukanym BTSie 900mhz?
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Jeśli zależy Ci na prędkości to możesz spróbować upolować LTE1800 z Jędrzejowa :hyhy: a jeśli nie to z tego samego miejsca UMTS900 z Aero².
grelix

Tylko czy jest fizyczna możliwość uzyskania dobrych parametrów z Jędrzejowa? Jest to "kilka" kilometrów, myślę że mogłyby się objawiać pakiety stratne, wysokie opóźnienia i kłopoty przy zmianach pogody.

Jestem w stanie założyć kilkumetrowy maszt, antena dachowa wchodzi w grę, do tego jakiekolwiek bajery typu filtry i wzmacniacze - kto pomoże obrać mi "kierunek"? Napalać się na LTE (co nie ukrywam - gdyby dobrze działało to o wiele bardziej by mi pasowało) czy skupić się na umts'ie?

Byłem dzisiaj w Play wziąć na próbę ale nie mają sprzętu, który miałby funkcję routera i łącze na antenę zewnętrzną, dodatkowo muszę czekać do poniedziałku bo - jak to określiła pani w salonie - tak wysoka oferta musi być zaakceptowana przez w-wę (dziwne, że salon musi pytać się o zgodę na podpisanie umowy abo 100zł).
Awatar użytkownika
PC174

Do Play'a masz 5,3 km, a do Aero² 8 km. W Jędrzejowie jest maszt akurat z twojej strony - ul. Głowackiego.
Co do anteny na UMTS900 mogę polecić ATK-10 lub ATK-20 z Dipola.
grelix

Wyposażony w niezbędne kable, kontektory i anteny zacząłem rozpracowywanie Internetu:
Play - bez antenty brak zasięgu i komunikat o wyborze ręcznym stacji, z anteną łączy w nieskończoność, zasięg często spada do zera
Plus - tylko 2G, zasięg bez anteny średni.
Cyfrowy Polsat - bez anteny zasięgu brak, z anteną nie łapie LTE za to łapie HSPA+ lecz zrywa połączenia.
T-Mobile - kompletny brak zasięgu.
Orange - 2G zasięg średni, z anteną dobry. CDMA zasięg dobry, z anteną doskonały.

Łącznie wydałem ponad stówkę na aktywacje, anteny do różnych częstotliwości i routery/modemy z wyjściem na anteny wypożyczyłem od zaprzyjaźnionego komisu.

Po przetestowaniu wszystkich usług wziąłem CDMĘ od Orange na firmę. 25GB za 89zł + brak naliczania transferu od 23:55 do 8:00. W mojej sytuacji to jedyny dobry internecik (transfer w dół trzy megabity od ponad roku, transfer w górę od pół mega do megabita). Niewrażliwy na śnieżyce, burze i wichury. :ok:

Do tego zestawu dostałem także nowy orendżowski router - axesstela mv610. W stosunku do mojego starego mv400 duży + za sporo ciekawych ustawień, lepszy "dizajn" i wreszcie WPA2 po WiFi.

Obrazek
Awatar użytkownika
PC174

Takie wyniki :wow: miałem okazję widzieć jak działa CDMA z Orange i wiem, że kładą limity download - 1 Mbps, upload - 256 kbps. Czy to aby na pewno CDMA? Co do szczęśliwych godzin to chyba przedział 23:00-6:00, ale dla pewności sprawdź w umowie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PC174 pisze:. Czy to aby na pewno CDMA?
CDMA Evdo Rev. B maksymalnie do 9 Mbps przy 3 nośnych.
Nie pomagam na PW!
grelix

W umowie happy hours mam jednak zapisane od 23 do 6 rano.

Internecik jak widać się nie poddaje, cały wieczór - w godzinach wydawałoby się największego obłożenia - mniej więcej 4mbps download 2mbps upload 60-80ms ping wp.pl.

Także powodów do narzekań jak widać chyba mieć nie powinienem :) Zobaczymy jeszcze jak będzie się sprawował w weekendowe wieczory, ale nie przewiduję wielkich załamań.
ODPOWIEDZ