tryb bridge - chyba..

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bracki7
Początkujący użytkownik forum

tryb bridge - chyba..

Post autor: bracki7 »

Dzień dobry!
Bardzo proszę o pomoc. Jestem kompletnym laikiem w kwestii wifi. A chciałbym prosić o dwie rzeczy:

1. Czy routery Netgear WGR 614v7 i TP-Link TL-WR543G mogą współpracować w trybie bridge? Lub, jeśli pomyliłem pojęcia: w domu mam internet z kablówki. Idzie sobie najpierw z modemu do Netgear'a a potem kabelkiem do głównego komputera oraz przez wifi do reszty. W drugiej części domu mam TP-Link który zbiera sygnał wifi i kablem podaje go np do telewizora. I generalnie działa. Moge sobie przeglądac strony na TV, uzywać smartTv itd. Dział w dwie strony - odbiera i wysyła. Jednak telewizor mówi, że żeby była sieć DLNA musi być podpięty do tego samego AP do którego jest główny komputer. Podobnie pilot w smartfonie. by działał (a działa prze wifi), telewizor i smartfon musi byc wpięty do tego samego AP.

2. Jeśli powyższy problem to kwestia ustawień to bardzo bym prosił o chociaż zgrubne poinstruowanie mnie jak to ustawić.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: tryb bridge - chyba..

Post autor: wojteks »

bracki7 pisze:Jeśli powyższy problem to kwestia ustawień
Nie, to kwestia sprzętu, musisz wymienić WR543G na czysty AP Client, powiedzmy Ovislink WL5460APv2, WL5470. Problemem jest tryb AP Client router w WR543G.
Nie pomagam na PW!
bracki7
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bracki7 »

Czyli tam nie ma trybu bridge?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bracki7 pisze:Czyli tam nie ma trybu bridge?
Nie ma , jest tylko AP Client router i Router, chyba że nowe firmware coś zmieniło ale nie przypuszczam.
Nie pomagam na PW!
gamemaniak18
Użytkownik forum

Post autor: gamemaniak18 »

Nie wprowadzajcie kolegi w błąd, WR543G posiada tryb bridge , czyli popularny WDS...
Sam mam takie połączenie bridge pomiędzy WR340G i WR543G , jednak radzę Ci połączyć routery kablem, bo tryb bridge zmniejsza wydajność WiFi o ok. 50-60%
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gamemaniak18 pisze:WR543G posiada tryb bridge , czyli popularny WDS
Bridge to nie WDS a implementacje różnych producentów nie zawsze są ze sobą zgodne.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ