Rozszerzenie sieci domowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Hadi
Użytkownik forum

Re: Rozszerzenie sieci domowej

Post autor: Hadi »

Teraz zrobiłem tak, że zamieniłem miejscami te urządzenia. Ovislinka ustawiłem w tryb AP+ router podłączyłem kabel od anteny dostał internet i podłączając się do niego wszystko smiga jak należy. Dla testu obok niego postawiłem TP-linka i oba urządzenia połączyłem kablem(który był dołączony do ovislinka) na TP-linku ustawiłem IP Lan'u zgodnie z adresem Lanu Ovislika. Wynik? Podłączając się po Wifi do Tp-linka internet smigał i z automatu dostawał adres od Ovislinka z jego puli DHCP.
I teraz pytanie czy kabel może być przyczyną tego że nie działa mi internet na TP-Linku? Skrętne mam wykonaną jako kabel prosty (wszystkie 8 pinów). Długość tego kabla to ok 20m. Natomiast kabla którego używałem do połączenia miał ok 1m lecz posiada połączone tylko 4 piny (1,2,3 i 6). I teraz nie wiem czy to może odgrywać jakąś rolę?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jeśli w identycznej konfiguracji, różniącej się tylko długością kabla wszystko działało, to znaczy, że kabel jest źle zarobiony/uszkodzony. Ten długi kabel sam robiłeś czy kupiłeś gotowy?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marzocco82
Użytkownik forum

Post autor: marzocco82 »

Hadi pisze:Podłączając się po Wifi do Tp-linka internet smigał i z automatu dostawał adres od Ovislinka z jego puli DHCP.
1. Jedyne co mi przychodzi do głowy. Dostałeś neta od ISP, który przydziela IP na MAC konkretnego urządzenia. Jednak w WR340G wyłączony był NAT. WR340G był przezroczysty i kolejny MAC widoczny to był MAC OvisLinka, czyli ISP nie miał tego MAC'a i pewnie nie było i neta.
hmm, Tylko nie powinno też działać, jak zamieniłeś miejscami urządzenia - chyba, że sklonowałeś MACi

2. Chyba że ISP podałeś MACa OvisLinka i gdy pierwszym urządzeniem był WR340G to serwer ISP przydzielił IP z puli klientów, którzy nie powinni mieć neta
Ciekaw jestem rozwiązania tej zagadki.

Hadi pisze: Natomiast kabla którego używałem do połączenia miał ok 1m lecz posiada połączone tylko 4 piny (1,2,3 i 6). I teraz nie wiem czy to może odgrywać jakąś rolę?
Niebieski kabelek od AirLive : -).
ps: przed chwilą sprawdziłem, że kabelek 4 żyłowy nie ma znaczenia do jakiej firmy Routera go podłączysz.
Hadi
Użytkownik forum

krystianb pisze:Jeśli w identycznej konfiguracji, różniącej się tylko długością kabla wszystko działało, to znaczy, że kabel jest źle zarobiony/uszkodzony. Ten długi kabel sam robiłeś czy kupiłeś gotowy?
Tylko dlaczego jak podlaczylem go pod port lan laptopa to internet działał? Tak kabel sam robiłem. Jeśli piny są źle połączone to poproszę o jakąś poradę jak je zrobić.

Zamieniając miejscami te urządzenia musiałem sklonowac mac z TP-Linka żeby internet działał, zauważyłem to gdy ovislink dostawał dziwny adres, a po zmianie maca wszystko zaczęło grać.

Tak niebieski kabel ovislinka, tylko że na tym kablu internet działał na obu urządzeniach a na tym długim nie, dlatego pewnie to będzie główną przyczyną. Tylko jak zarobić ta wtyczke? Jaki układ pinow ma byc?
marzocco82
Użytkownik forum

Post autor: marzocco82 »

pierwsze co Wujek gugel znalazł http://www.gbwr.pl/rj45.html i zastosuj połączenie zgodne - eh
Hadi
Użytkownik forum

Czyli po prostu tylko te cztery piny podłączyć?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Hadi pisze:Czyli po prostu tylko te cztery piny podłączyć?
Na pierwszym rysunku masz jak podłączyć cały kabel, każdy kolor ma swoje miejsce, zrób dokładnie tak jak na obrazku, jeśli masz inaczej to na 99% nie będzie działać, choć nawet tani miernik pokaże, że jest wszystko dobrze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Hadi
Użytkownik forum

Ok zrobię taki kabel. Bo teraz mam podobnie tylko jeden kolor zamieniony miejscami z innym. Widzę że tak nie może być.

[ Dodano: 2012-07-20, 14:43 ]
Ok poprawiłem ten kabel i zadziałało. Najprostsza rzecz okazała się problemem. Z kolei zastanawiające jest to dlaczego nie można układać inaczej kolorów skoro w drugiej końcówce jest dokładnie taki sam układ jak w pierwszej?

Dzięki wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ