Rozszerzenie sieci domowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Rozszerzenie sieci domowej
Teraz zrobiłem tak, że zamieniłem miejscami te urządzenia. Ovislinka ustawiłem w tryb AP+ router podłączyłem kabel od anteny dostał internet i podłączając się do niego wszystko smiga jak należy. Dla testu obok niego postawiłem TP-linka i oba urządzenia połączyłem kablem(który był dołączony do ovislinka) na TP-linku ustawiłem IP Lan'u zgodnie z adresem Lanu Ovislika. Wynik? Podłączając się po Wifi do Tp-linka internet smigał i z automatu dostawał adres od Ovislinka z jego puli DHCP.
I teraz pytanie czy kabel może być przyczyną tego że nie działa mi internet na TP-Linku? Skrętne mam wykonaną jako kabel prosty (wszystkie 8 pinów). Długość tego kabla to ok 20m. Natomiast kabla którego używałem do połączenia miał ok 1m lecz posiada połączone tylko 4 piny (1,2,3 i 6). I teraz nie wiem czy to może odgrywać jakąś rolę?
I teraz pytanie czy kabel może być przyczyną tego że nie działa mi internet na TP-Linku? Skrętne mam wykonaną jako kabel prosty (wszystkie 8 pinów). Długość tego kabla to ok 20m. Natomiast kabla którego używałem do połączenia miał ok 1m lecz posiada połączone tylko 4 piny (1,2,3 i 6). I teraz nie wiem czy to może odgrywać jakąś rolę?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli w identycznej konfiguracji, różniącej się tylko długością kabla wszystko działało, to znaczy, że kabel jest źle zarobiony/uszkodzony. Ten długi kabel sam robiłeś czy kupiłeś gotowy?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
1. Jedyne co mi przychodzi do głowy. Dostałeś neta od ISP, który przydziela IP na MAC konkretnego urządzenia. Jednak w WR340G wyłączony był NAT. WR340G był przezroczysty i kolejny MAC widoczny to był MAC OvisLinka, czyli ISP nie miał tego MAC'a i pewnie nie było i neta.Hadi pisze:Podłączając się po Wifi do Tp-linka internet smigał i z automatu dostawał adres od Ovislinka z jego puli DHCP.
hmm, Tylko nie powinno też działać, jak zamieniłeś miejscami urządzenia - chyba, że sklonowałeś MACi
2. Chyba że ISP podałeś MACa OvisLinka i gdy pierwszym urządzeniem był WR340G to serwer ISP przydzielił IP z puli klientów, którzy nie powinni mieć neta
Ciekaw jestem rozwiązania tej zagadki.
Niebieski kabelek od AirLive : -).Hadi pisze: Natomiast kabla którego używałem do połączenia miał ok 1m lecz posiada połączone tylko 4 piny (1,2,3 i 6). I teraz nie wiem czy to może odgrywać jakąś rolę?
ps: przed chwilą sprawdziłem, że kabelek 4 żyłowy nie ma znaczenia do jakiej firmy Routera go podłączysz.
-
- Użytkownik forum
Tylko dlaczego jak podlaczylem go pod port lan laptopa to internet działał? Tak kabel sam robiłem. Jeśli piny są źle połączone to poproszę o jakąś poradę jak je zrobić.krystianb pisze:Jeśli w identycznej konfiguracji, różniącej się tylko długością kabla wszystko działało, to znaczy, że kabel jest źle zarobiony/uszkodzony. Ten długi kabel sam robiłeś czy kupiłeś gotowy?
Zamieniając miejscami te urządzenia musiałem sklonowac mac z TP-Linka żeby internet działał, zauważyłem to gdy ovislink dostawał dziwny adres, a po zmianie maca wszystko zaczęło grać.
Tak niebieski kabel ovislinka, tylko że na tym kablu internet działał na obu urządzeniach a na tym długim nie, dlatego pewnie to będzie główną przyczyną. Tylko jak zarobić ta wtyczke? Jaki układ pinow ma byc?
-
- Użytkownik forum
pierwsze co Wujek gugel znalazł http://www.gbwr.pl/rj45.html i zastosuj połączenie zgodne - eh
-
- Użytkownik forum
Czyli po prostu tylko te cztery piny podłączyć?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na pierwszym rysunku masz jak podłączyć cały kabel, każdy kolor ma swoje miejsce, zrób dokładnie tak jak na obrazku, jeśli masz inaczej to na 99% nie będzie działać, choć nawet tani miernik pokaże, że jest wszystko dobrze.Hadi pisze:Czyli po prostu tylko te cztery piny podłączyć?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Ok zrobię taki kabel. Bo teraz mam podobnie tylko jeden kolor zamieniony miejscami z innym. Widzę że tak nie może być.
[ Dodano: 2012-07-20, 14:43 ]
Ok poprawiłem ten kabel i zadziałało. Najprostsza rzecz okazała się problemem. Z kolei zastanawiające jest to dlaczego nie można układać inaczej kolorów skoro w drugiej końcówce jest dokładnie taki sam układ jak w pierwszej?
Dzięki wszystkim za pomoc.
[ Dodano: 2012-07-20, 14:43 ]
Ok poprawiłem ten kabel i zadziałało. Najprostsza rzecz okazała się problemem. Z kolei zastanawiające jest to dlaczego nie można układać inaczej kolorów skoro w drugiej końcówce jest dokładnie taki sam układ jak w pierwszej?
Dzięki wszystkim za pomoc.