Wydłużenie sieci i dalszy podział (jedna podsieć)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wydłużenie sieci i dalszy podział (jedna podsieć)
Witam,
Mam następujące pytanie: w pokoju A znajduje się router wifi Netgear DGN 2200, który rozsiewa sieć po domu 300Mbps. Chciałbym w pokoju B postawić obok telewizora urządzenie, które przejmie sygnał wifi i po pierwsze wzmocni sygnal wifi, po drugie chciałbym do niego podpiąć na kablach TV i 2 tunery w Multiroomie N (tak by w obu był internet i widziały sie nawzajem, koniecznie urządzenie w pokoju B i urządzenia podłączone do niego muszą działać w tej samej podsieci co Netgear z pokoju A, wymaga tego multiroom) + ew. PS3, ale to może iść też po wifi. Dodam tylko, że dzielone jest Neo 20 mb czy będą spadki prędkości? I jakie urządzenie kupić i w jakim trybie ustawić?
Mam następujące pytanie: w pokoju A znajduje się router wifi Netgear DGN 2200, który rozsiewa sieć po domu 300Mbps. Chciałbym w pokoju B postawić obok telewizora urządzenie, które przejmie sygnał wifi i po pierwsze wzmocni sygnal wifi, po drugie chciałbym do niego podpiąć na kablach TV i 2 tunery w Multiroomie N (tak by w obu był internet i widziały sie nawzajem, koniecznie urządzenie w pokoju B i urządzenia podłączone do niego muszą działać w tej samej podsieci co Netgear z pokoju A, wymaga tego multiroom) + ew. PS3, ale to może iść też po wifi. Dodam tylko, że dzielone jest Neo 20 mb czy będą spadki prędkości? I jakie urządzenie kupić i w jakim trybie ustawić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wydłużenie sieci i dalszy podział (jedna podsieć)
Będzie problem, prawdopodobnie musisz kupić 2 urządzenia.metalmaniak1 pisze:jakie urządzenie kupić i w jakim trybie ustawić?
1. AP z trybem Client i N zgodnym z posiadanym routerem żeby to działało w 300Mbps
2. Switch 100Mbps 5cio portowy
Pozostanie problem wzmocnienia WiFi co załatwisz trzecim urządzeniem AP.
Żadne repeatery nie wchodzą w grę.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź.
A mogłoby być np. coś takiego? http://allegro.pl/ovislink-airlive-g-du ... 59713.html
I czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wszystkie urządzenia w całej sieci według twojej konfiguracji będą w jednej podsieci?
A mogłoby być np. coś takiego? http://allegro.pl/ovislink-airlive-g-du ... 59713.html
I czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wszystkie urządzenia w całej sieci według twojej konfiguracji będą w jednej podsieci?
- wojteks
- *** Administrator ***
Mogło by być ale tracisz N 300Mbps.metalmaniak1 pisze:A mogłoby być np. coś takiego?
Tak.metalmaniak1 pisze:wszystkie urządzenia w całej sieci według twojej konfiguracji będą w jednej podsieci?
Nie pomagam na PW!
-
A takie urządzenie w trybie AP Client chyba by wystarczylo bez switcha bo ma 4 wyjscia LAN i N 300 Mbps tak?
http://allegro.pl/bezprzewodowy-router- ... 29516.html
http://allegro.pl/bezprzewodowy-router- ... 29516.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli ma czysty tryb AP Client i jest kompatybilne z N Twojego routera to załatwi AP Client i switch. Pozostaje problem dalszego rozsiewania WiFi o ile jest to konieczne.metalmaniak1 pisze:A takie urządzenie w trybie AP Client chyba by wystarczylo
Nie pomagam na PW!
-
A jak rozpoznać czy to jest czysty AP Client?
I jeszcze pytanko, czy gdybym użył tego Airlive G.DUO miałbym duży spadek prędkości w stosunku do N, podkreślam, że z tego Neo 20 Mbps, tak max idzie mi ok. 13 Mbps. I czy wszystkie urządzenia podpięte i do Netgeara i do AP również będą w jednej podsieci? Może by jednak wystarczył ten Airlive, bo ma wszystkie funkcje w jednym.
I jeszcze pytanko, czy gdybym użył tego Airlive G.DUO miałbym duży spadek prędkości w stosunku do N, podkreślam, że z tego Neo 20 Mbps, tak max idzie mi ok. 13 Mbps. I czy wszystkie urządzenia podpięte i do Netgeara i do AP również będą w jednej podsieci? Może by jednak wystarczył ten Airlive, bo ma wszystkie funkcje w jednym.
- wojteks
- *** Administrator ***
Do przesyłu Neo nie powinno nic zwolnić, wolniej będzie tylko wewnątrz sieci 802.11g to 54Mbps.metalmaniak1 pisze:czy gdybym użył tego Airlive G.DUO miałbym duży spadek prędkości w stosunku do N,
Tak. G.DUO może pracować jako AP Client i drugie radio jako AP bez funkcji routera.metalmaniak1 pisze:I czy wszystkie urządzenia podpięte i do Netgeara i do AP również będą w jednej podsieci?
Jeżeli zrezygnujesz z N to tak, ile sieci widzi laptop tam gdzie zamierzasz używać Airlive?metalmaniak1 pisze:Może by jednak wystarczył ten Airlive
Nie pomagam na PW!
-
Na szybkim przesyłaniu danych wewnątrz sieci mi nie zależy, grunt, żeby te Neo można było w pełni wykorzystać na każdym urządzeniu. Zasięgu jest tak ze 3 kreski na pięć w lapku.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie pytałem o zasięg tylko ilość obcych sieci WiFi.metalmaniak1 pisze:Zasięgu jest tak ze 3 kreski na pięć w lapku.
Nie pomagam na PW!
-
Sieci widzi 3. Sorki 

- wojteks
- *** Administrator ***
No to jest szansa że będzie dobrze działać.metalmaniak1 pisze:Sieci widzi 3.
Nie pomagam na PW!
-
Nie chcąc zakładać nowego tematu prosiłbym o pomoc w podobnym problemie.
Posiadam 3 pokojowe mieszkanie. (nie chwale sie
)
1 pokój nazwijmy A w tym miejscu stoi router: TD-W8951ND do którego jest podłączona neostrada. Do tego też routera podpięty jest komputer stacjonarny
2 pokój nazwijmy B stoi w nim dekoder (czarny) telewizji N
3 pokój nazwijmy C stoi dekoder (biały) multiroom.
z pokoju B do pokoju C jest przeprowadzone połączenie kablowe.
Chciałem dokupić jakiś Access Point który by poprzez radio pobierał sygnał z pokoju A ( z routera TD-W8951ND) i rozdzielał go przez porty LAN do pokoju B i C. Problem w tym, ąby ten nowo dokupiony sprzęt nie tworzył nowej adresacji sieci. Nie zależy mi aby przedłużał działanie sieci WiFi. Co kupić ?
Koniecznie wszystkie sprzęty muszą być w tej samej podsieci gdyż mam zamiar dokupić do pokoju A kolejny dekoder telewizyjny
Z góry dzięki za pomoc
Posiadam 3 pokojowe mieszkanie. (nie chwale sie

1 pokój nazwijmy A w tym miejscu stoi router: TD-W8951ND do którego jest podłączona neostrada. Do tego też routera podpięty jest komputer stacjonarny
2 pokój nazwijmy B stoi w nim dekoder (czarny) telewizji N
3 pokój nazwijmy C stoi dekoder (biały) multiroom.
z pokoju B do pokoju C jest przeprowadzone połączenie kablowe.
Chciałem dokupić jakiś Access Point który by poprzez radio pobierał sygnał z pokoju A ( z routera TD-W8951ND) i rozdzielał go przez porty LAN do pokoju B i C. Problem w tym, ąby ten nowo dokupiony sprzęt nie tworzył nowej adresacji sieci. Nie zależy mi aby przedłużał działanie sieci WiFi. Co kupić ?
Koniecznie wszystkie sprzęty muszą być w tej samej podsieci gdyż mam zamiar dokupić do pokoju A kolejny dekoder telewizyjny
Z góry dzięki za pomoc
-
- Guru bezprzewodowy
W pokoju B musisz postawić AP Clienta , pod niego podłączysz po LAN te dwa dekodery nki. Siec będzie jedna, adresy wewnętrzne będzie przydzielał ten TD-W8951ND, dekoder TV w pokoju A podłączysz pod niego(LAN, WiFi).
-
No właśnie tak myślałem zrobić, tylko potrzebował bym porady jaki AP Client kupić jakiś przykład, nie czytając dokładnie co potrzeba zakupiłem WR543 i niestety nie działa to tak jak bym chciał, co prawda udało mi się uruchomić ale w innej podsieci a takie rozwiązanie odpada. Czy mógłbyś doradzić coś ? Czy WN-200R http://pl.airlive.com/product/WN-200R który posiada następujące tryby pracy dokonam tego:matek451 pisze:W pokoju B musisz postawić AP Clienta , pod niego podłączysz po LAN te dwa dekodery nki. Siec będzie jedna, adresy wewnętrzne będzie przydzielał ten TD-W8951ND, dekoder TV w pokoju A podłączysz pod niego(LAN, WiFi).
AP
Bridge-Point to Point
WDS-Repeater
Universal Repeater
Bridge-Point to Multipoint
Station- Infrastructure
-
- Guru bezprzewodowy
Ja jako AP Clienta używam 8level WRT-150. służy do multiroomu nki. Ma polski interfejs i prędkość jak twój W8951- 150Mbps. Poczytaj o jego konfiguracji jako AP Client tutaj http://digileaks.pl/1624-klient-ap-w-wrt-150/ . Jeśli chcesz mieć jedną sieć to musisz wyłączyć DHCP na tym WR543, adresy wewnętrzne musi przydzielać ten TD-W8951, jeśli ma on adres 192.168.1.1 to na WR543 ustaw 192.168.1.2 i wyłącz DHCP. Powinienes mieć jedną sieć tworzoną przez W8951.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DHCP nie ma nic do tworzenia osobnej sieci. W WR543G nie wyłączysz NATa.matek451 pisze:Jeśli chcesz mieć jedną sieć to musisz wyłączyć DHCP na tym WR543, adresy wewnętrzne musi przydzielać ten TD-W8951, jeśli ma on adres 192.168.1.1 to na WR543 ustaw 192.168.1.2 i wyłącz DHCP. Powinienes mieć jedną sieć tworzoną przez W8951.
-
- Guru bezprzewodowy
No to lipa czyli WR543 nie ma czystego AP Clienta. Spróbuj tego WRT-150 on ma na pewno AP Clienta, wiem to z własnego użytkowania.
-
ten wr543 dziwnie się zachowuje, żadna konfiguracja nie działa, gubi adresy. Chyba jednak postaram się zastosować wrt-150. Jak on Ci się spisuje ?
-
- Guru bezprzewodowy
Mam go już 8 miesięcy. Jako główny router używam MR3220 , internet z T-Mobile. Do niego podpięty po LAN: Turbo od nki, serwer plików NSA-221 , po WiFi dwa laptopy, drukarka , LG47LM660,tablet. W drugim pokoju postawiłem tego WRT-150 jako AP Clienta i podłączyłem po LAN: "biały" do multiroomu nki, oraz BD LG 660. Wszystko chodzi w jednej sieci , którą tworzy MR3220. Multiroom działa dobrze , na BD LG660 podpiętym do tv odtwarzam po DLNA filmy z serwera.Ponieważ potrzebowałem WiFi w tym drugim pokoju to podpiąłem do niego jeszcze AP( Użyłem do tego celu TP-WR740). Ogólnie nie mam zastrzeżeń do działania wrt-150 , skonfigurowałem go według tego linka , który Ci podałem i zadziałał od razu. Sprzęt 8level to podobna klasa co TP-LINK, ceny też podobne. Zainstalowałem sąsiadowi do Neostrady AWRT-300 tej samej firmy i sieje na dwie kondygnacje, 150m2 i jest OK. Za około 60 zł masz AP Clienta prostego w konfiguracji z prędkością 150Mbps, odpowiedniego do tego routera.
-
problemem moze się chyba teraz okazać zakup wrt-150, ciężko znaleźć sklep 
Czy ew. TL-WR743ND byłby dobrym rozwiązaniem ?

Czy ew. TL-WR743ND byłby dobrym rozwiązaniem ?
-
- Guru bezprzewodowy
WRT-150 to sprzęt łatwy do kupna, wiele ofert na Al.. i w sklepach internetowych.Do kupienia w Eltroxie, Komputroniku. Popatrz na jakąś porównywarkę cenową. TL-WR743 ND też może być ma AP Clienta.
-
No właśnie nie tak prosto jak to wygląda w porównywarkach. Dzwoniąc do sklepu okazuje się, że go nie ma na stanie, w komputroniku dostępny ale tylko w 3 salonach 
Jedynie zostaje allegro. Tylko tak się zastanawiam nad tym wr743 gdyż ma możliwość wgrania openwrt. Jeszcze to muszę przemyśleć dokładnie.
Ale dzięki za pomoc.
jeszcze jedno pytanko WRT wystepuje z tego co widze w 3 typach: 8level WRT-150A; 8level WRT-150 oraz 8level WRT-150 SMART czym one się różnią i który wybrać, z tego co mi się wydaje to 8level WRT-150 ??

Jedynie zostaje allegro. Tylko tak się zastanawiam nad tym wr743 gdyż ma możliwość wgrania openwrt. Jeszcze to muszę przemyśleć dokładnie.
Ale dzięki za pomoc.
jeszcze jedno pytanko WRT wystepuje z tego co widze w 3 typach: 8level WRT-150A; 8level WRT-150 oraz 8level WRT-150 SMART czym one się różnią i który wybrać, z tego co mi się wydaje to 8level WRT-150 ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Wg opisów ma AP CLient router (WISP) a to nie czysty Client.matek451 pisze:TL-WR743 ND też może być ma AP Clienta
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
WRT-150A różni się tym, że oprócz AP Clienta ma także tryb WISP(AP client router). Ten SMART to nowa obudowa , zresztą brzydka. Ty potrzebujesz WRT-150. Specyfikacja tego WR-743 http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 743ND#spec , pisze że ma klienta.
-
znalazłem sklep który oferuje: WRT-150 i to w całkiem nie dalekiej odległości ode mnie
Tylko teraz co zabawniejsze WRT-150A - 66 zł a WRT-150 - 90 zł
Wiec chyba wybiorę WRT-150A skoro piszesz, że to samo a tylko dodatkowo oferuje WISP
P.s. Jednak to wcale nie takie proste kupić, jak się okazuje na allegro w aukcji : 99 szt a telefonicznie się okazuje, że brak na stanie.
Tylko teraz co zabawniejsze WRT-150A - 66 zł a WRT-150 - 90 zł
Wiec chyba wybiorę WRT-150A skoro piszesz, że to samo a tylko dodatkowo oferuje WISP
P.s. Jednak to wcale nie takie proste kupić, jak się okazuje na allegro w aukcji : 99 szt a telefonicznie się okazuje, że brak na stanie.

-
- Guru bezprzewodowy
Z ta ceną za WRT-150A i WRT-150 to pewnie pomyłka, trzeba by sprawdzić na miejscu. Może być też WRT-150SMART, to wersja ze zmienioną obudową.
-
na ta chwile sytuacja wygląda tak: wczoraj udało mi się ze sklepu pożyczyć TL-WR743ND
posiada on następujące tryby pracy:
Client Router - Wirelessly connect to WISP station/hotspot to share Internet to local wireless and wired network.
Router - Wired connect to ADSL/Cable Modem via WAN port and share Internet to local wireless and wired network.
Repeater(Range Extender) - Extend your existing wireless coverage by relaying wireless signal.
Bridge with AP - Combine two local networks via wireless connection.
Client - Acting as a "Wireless Adapter" to connect your wired devices (e.g. Xbox/PS3) to a wireless network.
Uruchomiłem tryb Client. No i wczoraj wszystko działało, laptop podłączony do gniazda LAN pobierał adres z zakresu: 192.168.1.XXX czyli serwerem DHCP był ruter : 8951nd. Dziś postanowiłem podłączyć multiroom N. No i po lekkiej walce - działa. Ale pojawił się następujący problem, nie mogę otworzyć strony konfiguracyjnej na ruterze 8951. Aby ją otworzyć muszę wyłączyć wr743 i zresetować 8951.Dopiero strona się uruchamia. Jeżeli działają oba strona konfiguracyjna 192.168.1.1 się nie otwiera, ale aby było ciekawiej strona konfiguracyjna nowego się otwiera: 192.168.1.10. Co może być problemem. Nie ma znaczenia czy laptop jest wpięty przez LAN czy przez Wifi, strona się nie otwiera. Pingi na 192.168.1.1 działają !!!
posiada on następujące tryby pracy:
Client Router - Wirelessly connect to WISP station/hotspot to share Internet to local wireless and wired network.
Router - Wired connect to ADSL/Cable Modem via WAN port and share Internet to local wireless and wired network.
Repeater(Range Extender) - Extend your existing wireless coverage by relaying wireless signal.
Bridge with AP - Combine two local networks via wireless connection.
Client - Acting as a "Wireless Adapter" to connect your wired devices (e.g. Xbox/PS3) to a wireless network.
Uruchomiłem tryb Client. No i wczoraj wszystko działało, laptop podłączony do gniazda LAN pobierał adres z zakresu: 192.168.1.XXX czyli serwerem DHCP był ruter : 8951nd. Dziś postanowiłem podłączyć multiroom N. No i po lekkiej walce - działa. Ale pojawił się następujący problem, nie mogę otworzyć strony konfiguracyjnej na ruterze 8951. Aby ją otworzyć muszę wyłączyć wr743 i zresetować 8951.Dopiero strona się uruchamia. Jeżeli działają oba strona konfiguracyjna 192.168.1.1 się nie otwiera, ale aby było ciekawiej strona konfiguracyjna nowego się otwiera: 192.168.1.10. Co może być problemem. Nie ma znaczenia czy laptop jest wpięty przez LAN czy przez Wifi, strona się nie otwiera. Pingi na 192.168.1.1 działają !!!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zmień IP na cliencie może być ta sama podsieć, najlepiej z poza puli dhcp pierwszego routera.marcinc76 pisze: pojawił się następujący problem, nie mogę otworzyć strony konfiguracyjnej na ruterze 8951.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
zrobiłem tak jak pisałes, zmieniłem adres clienta na 192.168.1.200 zakres z DHCP jest do 100 wiec ten adres jest poza zakresem, i działało to, otwierały się strony 192.168.1.1 oraz 192.168.1.200 ale po godzinie od nowa brak możliwości otwarcia strony 192.168.1.1