Aero 2 7,5 km
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Aero 2 7,5 km
Witam mam pytanie z jaką szybkością będzie działał mi net aero2 skoro mam 7,5 km do nadajnika (w lini prostej) i jakiego modemu mam użyć do odbioru tego internetu i na jakiej stronie go zamówić (nie modem tylko kartę aero2) ?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Aero 2 7,5 km
7/8 kilosow to chyba nawet sygnalu nie zlapiesz bez anteny kierunkowej.
Przynajmniej 50% sygnalu zeby wmiare chodzilo wzgledem taryfy.Darmowy z tego co wyczytalem to okolo 500kb.Mnie sie wydaje ze takie startey mozna juz zakupic w sklepikach z telefonami,ale mze sie myle
Przynajmniej 50% sygnalu zeby wmiare chodzilo wzgledem taryfy.Darmowy z tego co wyczytalem to okolo 500kb.Mnie sie wydaje ze takie startey mozna juz zakupic w sklepikach z telefonami,ale mze sie myle
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da
Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html

http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
-
- Guru bezprzewodowy
Huawei E3131 z Playmdfimage pisze: jakiego modemu mam użyć do odbioru tego internetu
Teoretycznie powinno działać bez problemu. Ewentualnie można pomyśleć nad jakąś antenką ATK. Niestety ale wróżka jest na urlopie, ale powinno działać w przedziale do 512kbps/256kbpsmdfimage pisze:Witam mam pytanie z jaką szybkością będzie działał mi net aero2 skoro mam 7,5 km do nadajnika (w lini prostej)
Trzeba zamówić bezpośrednio od Aero2 www.aero2.plKonani pisze:Mnie sie wydaje ze takie startey mozna juz zakupic w sklepikach z telefonami,ale mze sie myle
- wojteks
- *** Administrator ***
Bajki opowiadasz.Konani pisze:/8 kilosow to chyba nawet sygnalu nie zlapiesz bez anteny kierunkowej.
Jak Ci się coś wydaje to lepiej tego nie pisz, tylko zamieszanie robisz.Konani pisze:Mnie sie wydaje ze takie startey mozna juz zakupic w sklepikach z telefonami,ale mze sie myle
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wojteks
Nic do tematu nie wniosles, wiec to ty mieszasz.
Moge sie z Toba zalozyc ze 8km to za daleko, chocby nawet z teorii.Wszytskie nadajniki postawione sa w wiekszych miastach, a 7km od miasta to nawet w Warszawie juz jakas wiocha, dolacz jeszcze do tego drzewa, wzniesienia, budyki itp
Co do zakupu aero nie bez powodu napisalem "chyba".Gdyby gosc sie rozejrzal na forum na pewno by znalazl, google tez nie gryzie.
Moge sie z Toba zalozyc ze 8km to za daleko, chocby nawet z teorii.Wszytskie nadajniki postawione sa w wiekszych miastach, a 7km od miasta to nawet w Warszawie juz jakas wiocha, dolacz jeszcze do tego drzewa, wzniesienia, budyki itp
Co do zakupu aero nie bez powodu napisalem "chyba".Gdyby gosc sie rozejrzal na forum na pewno by znalazl, google tez nie gryzie.
- wojteks
- *** Administrator ***
I znowu bajki piszesz, doucz się a potem wypowiadaj.Konani pisze:Moge sie z Toba zalozyc ze 8km to za daleko, chocby nawet z teorii.
Nie pomagam na PW!
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
W tej chwili siedzę około 8 km od nadajnika Aero2. Warunki kiepskie, ale bez anteny sygnał na świeżym powietrzu da się odebrać. Ponieważ jednak modemu na deszcz nie wystawię, użyłem 1,4m anteny dookólnej (zysk całkowity ze stratą kabla na poziomie 5-6 dBi) i mam sygnał na poziomie -100dBm na E173u-2 i -104dBm na MF60 - działa w miarę stabilnie, choć jak zawieje wiatr i zdarzają się przestoje - ale na wakacjach anteny kierunkowej nie będę instalował głównie dlatego, że nie ma tutaj żadnego masztu (choć mam jakiś panel z yagi.pl o zysku 14 dBi), a i tak drzewa zasłaniają kierunek na maszt.
Wskazanie sygnału - 10% w TNI
i działa. Z kartą cyfrowego polsatu nawet 4-5 MBit/s (jak nie wieje wiatr 
Co do zamawiania karty Aero2 - za mówienie o kiosku można oberwać od niejednego użytkownika Aero2, który czekał 1,5 miesiąca. PLIZ - ja potem będę odpowiadał na pytania ludzi, który przeczytają twój ... wpis, dlatego lepiej nie pisać takich rzeczy przed sprawdzeniem.
Procedura uzyskiwania karty jest dość złożona, są 3 metody (praktycznie 2 - od ręki w Warszawie i pocztą). Opisane na stronie aero2.pl, a ze szczegółami i wyjaśnieniami tutaj:
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-jak-zdob ... aminu.html
A wracając do pierwszego wpisu: jeżeli sygnał będzie dobry, to uzyskasz maksymalną prędkość (512 kbit/s). Jeżeli będzie za słaby, to... nie uzyskasz żadnej
A jeżeli sprawdziłeś położenie nadajnika na mapa.btsearch.pl to najpierw upewnij się, że nadajnik faktycznie istnieje (domyślnie wyświetlana jest mapa pozwoleń, a nie faktycznie uruchomionych nadajników).
Wskazanie sygnału - 10% w TNI

Co do zamawiania karty Aero2 - za mówienie o kiosku można oberwać od niejednego użytkownika Aero2, który czekał 1,5 miesiąca. PLIZ - ja potem będę odpowiadał na pytania ludzi, który przeczytają twój ... wpis, dlatego lepiej nie pisać takich rzeczy przed sprawdzeniem.
Procedura uzyskiwania karty jest dość złożona, są 3 metody (praktycznie 2 - od ręki w Warszawie i pocztą). Opisane na stronie aero2.pl, a ze szczegółami i wyjaśnieniami tutaj:
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-jak-zdob ... aminu.html
A wracając do pierwszego wpisu: jeżeli sygnał będzie dobry, to uzyskasz maksymalną prędkość (512 kbit/s). Jeżeli będzie za słaby, to... nie uzyskasz żadnej

A jeżeli sprawdziłeś położenie nadajnika na mapa.btsearch.pl to najpierw upewnij się, że nadajnik faktycznie istnieje (domyślnie wyświetlana jest mapa pozwoleń, a nie faktycznie uruchomionych nadajników).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Od 0 do kilkunastu megabitów na sekundę.mdfimage pisze:z jaką szybkością będzie działał mi net aero2 skoro mam 7,5 km do nadajnika (w lini prostej)
Ferując wyroki warto zauważyć, że Polska to nie tylko równiny Mazowsza, a i nie na każdej stacji anteny są zawieszone 60 m npt

Moja sytuacja: 5,5 km, widoczność optyczna, sygnał wewnątrz budynku ~ -80 dBm, transfer 4-5 Mbps.
Ale są miejsca, gdzie i z 2 km nie będzie śladu zasięgu
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Wojteks ma racje Teoria z praktyką nie idzie w parze chociaż teoria jest trochę innaKonani pisze:wojteks
Moge sie z Toba zalozyc ze 8km to za daleko, chocby nawet z teorii
Ja łapie ponad 50% sygnału z prawie 16km przy użyciu ATK20 (900MHz) bez anteny kilka procent
W podpisie mam maksymalne osiągi

Ostatnio zmieniony 2012-07-19, 10:14 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A ja się też pochwalę
z 10 km sygnał na poziomie -89 dBm łapane telefonem! Transfer na karcie z Plusa to 6 Mb/s. Po drodze jest jeszcze wzniesienie i lasek 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To tak jak u mnie karta Plus blokada na 6Mb/s lasy budynki itpPC174 pisze:Transfer na karcie z Plusa to 6 Mb/s. Po drodze jest jeszcze wzniesienie i lasek

-
- Stały użytkownik forum
No to jak widac niektórzy maja sie czym pochwalic a inni nie, a ja wole sie trzymac teorii z wlasnego doswiadczenia.
Ja mam nadajnik 400m dalej i gdyby nie blok zaslaniajacy, widziałbym go z okna i teoretycznie sygnal powinien bic 100 procent a jest 80%,wiec gdyby nadajnik byl jeszcze 7km dalej, na pewno bym nie złapał sygnalu bez anteny.
Wszystko zalezy od terenu i pokrywanego obszaru przez nadajnik,wiec najlepiej wpierw sprawdzic badz pozyczyc od kogos modem i sie upewnic przed zakupem
Z drugiej strony 20 za starter to niewiele i gdyby nie bylo zasiegu zawsze mozna komus odsprzedać
Ja mam nadajnik 400m dalej i gdyby nie blok zaslaniajacy, widziałbym go z okna i teoretycznie sygnal powinien bic 100 procent a jest 80%,wiec gdyby nadajnik byl jeszcze 7km dalej, na pewno bym nie złapał sygnalu bez anteny.
Wszystko zalezy od terenu i pokrywanego obszaru przez nadajnik,wiec najlepiej wpierw sprawdzic badz pozyczyc od kogos modem i sie upewnic przed zakupem

Z drugiej strony 20 za starter to niewiele i gdyby nie bylo zasiegu zawsze mozna komus odsprzedać
-
- Stały użytkownik forum
Nie można. Karta jest rejestrowana na daną konkretną osobę i w regulaminie zabroniono jej odsprzedaży.Z drugiej strony 20 za starter to niewiele i gdyby nie bylo zasiegu zawsze mozna komus odsprzedać
- wojteks
- *** Administrator ***
I znowu bajki piszesz co wytykają Ci inni użytkownicy, w nagrodę dostajesz ostrzeżenie.Konani pisze:Z drugiej strony 20 za starter to niewiele i gdyby nie bylo zasiegu zawsze mozna komus odsprzedać
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wziąłem laptopa i swój modem do mojej babci. Do nadajnika ma 18km (na drodze lasy i zmieniające się wysokość terenu) - gdy szukałem sygnału złapało mi po 5 minutach szukania EDGE z Play'a
(prędkość ok. 5-10kb/s - ledwo YouTube się otworzył, ale działał), więc z 8 km z pewnością nie powinno być problemów.

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie można tego tak liniowo liczyć i wyciągać wniosków lub tworzyć błędnych teorii zwłaszcza że robisz to jednym modemem w jednej lokalizacjiKonani pisze:Ja mam nadajnik 400m dalej i gdyby nie blok zaslaniajacy, widziałbym go z okna i teoretycznie sygnal powinien bic 100 procent a jest 80%,wiec gdyby nadajnik byl jeszcze 7km dalej, na pewno bym nie złapał sygnalu bez anteny.
Zapomniałeś dodać o jakości sygnału bo bez tego nie pośmigasz w necieKonani pisze:Wszystko zalezy od terenu i pokrywanego obszaru przez nadajnik

-
- Stały użytkownik forum
No to lipa i i cofam to co napisalem.Troche to dziwne ze nie mozna, skoro internet jest darmowy i nie mam zamiaru juz ciagnac tego tematu, bo mnie Aero nie dotyczy i pisalem tylko w sprawie zasiegu, zeby sie nie sugerowac takimi komentarzami typu, "U mnie nadajnik ejst 8km dalej i mi dziala"gebus12 pisze:Nie można. Karta jest rejestrowana na daną konkretną osobę i w regulaminie zabroniono jej odsprzedaży.
wojteks smieszny jestes i udajesz fajnego bo masz range.Mam to gdzies

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-20, 11:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-20, 10:26 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
- jakubd
Konani, są pewne proste zasady i moderator jest od tego, żeby ich pilnować. Podskakiwanie osobie, która męczy się z takimi jak my codziennie jest po prostu głupie. Ale pisanie o rzeczach na których się nie znamy na bardzo technicznym i merytorycznym forum jakim jest bez-kabli jest znacznie głupsze 
A co do głównego tematu siły sygnału - to znaczenie ma nawet materiał z jakiego jest wykonany nasz budynek, okno i szyby

A co do głównego tematu siły sygnału - to znaczenie ma nawet materiał z jakiego jest wykonany nasz budynek, okno i szyby

-
- Mistrz bezprzewodowy
W wielu tematach na forum wyrażam swoje votum separatum ale z opisem zasięgu 3G to strzał w 10. Dla konkretnych częstotliwości ogólnie są przyjęte wartości średnie-niestety w konkretnym przypadku mogą się zupełnie rozmijać w realu. Może to być zależne od wielu czynników-zaczynając od tych naturalnych (ukształtowania terenu, urbanistyka...) po takie szczególne jak wysokość umieszczenia anten, kąt... i jeszcze wypadkowa zależna od pozostałych. P.S BDI na Aero2 to max. transfer DL 512kb/s.Patryk pisze: Ferując wyroki warto zauważyć, że Polska to nie tylko równiny Mazowsza, a i nie na każdej stacji anteny są zawieszone 60 m npt
Moja sytuacja: 5,5 km, widoczność optyczna, sygnał wewnątrz budynku ~ -80 dBm, transfer 4-5 Mbps.
Ale są miejsca, gdzie i z 2 km nie będzie śladu zasięgu

jareq
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ja osobiście mam 6,5 km do nadajnika Aero2. I co z tego, skoro ukształtowanie terenu mimo zastosowanej anteny ATK-20 nie pozwala nawet na zalogowanie się do sieci.
Moim zdaniem bez sensu są pytania: czy ściągnę sygnał z odległości takiej czy takiej..
Trzeba popatrzeć na to, na jakiej wysokości zamontowane są anteny nadajnika, czy są na drodze jakieś wzniesienia, lasy, itd.
Moim zdaniem bez sensu są pytania: czy ściągnę sygnał z odległości takiej czy takiej..
Trzeba popatrzeć na to, na jakiej wysokości zamontowane są anteny nadajnika, czy są na drodze jakieś wzniesienia, lasy, itd.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Dorzucę 3 grosze od siebie.
W moim zaś przypadku mam 7 km do nadajnika Aero2. Internet chodzi dobrze. Zasięg na poziomie -87 dBm. Telefon z kartą plusa trzyma stabilnie 3G. Ogólnie jestem zadowolony. Pozdrawiam

-
Witam w moim przypadku będąc na 4 piętrze modem Sierra 307 wystawiłem na parapet od zewnątrz i złapałem zasięg z odległości ok.17km od nadajnika AERO2.Korzystam z iPlusa i moc sygnału podawana przez TopNetInfo wynosiła około 30procent a transfer w okolicach 3-4Mb a wysył tylko 0,3Mb, PING 100ms. Więc różnie to może siać.
darekka