E3131s-2 WERSJA HiLink i simlock

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spag
Użytkownik forum

E3131s-2 WERSJA HiLink i simlock

Post autor: spag »

Witam
Czy ktos ma koncepcje jak z tego modelu sciagnac smoka, w ogóle ten model ładuje się jako windows ndis sharing cos tam w karta sieciowa bez obecnosci w modemy i porty com, cd sie pojawia ale jak kliknalem to zniknal, mobile partner ani tni tego nie widza , o2 connection manager (nazwijmy go O2CM) widzi jako połączenie ...kablowe i nie da sie dać disconnect, do obsługi połączeń jest strona www o adresie jak routery huaweia 192.168.1.1 + ... sama sie otwiera
da sie dopisac apn co prawda po zapisaniu nie sprawdzilem czy po powtornym wlozeniu bedzie dalej, bo odhaczenie connect on startup i autoreconnect sie nie zapisalo

probowałem metod sciagniecia smoka
generacja kodu w huawei unlock tool bez powodzenia
metada ala e585 (psas) nie idzie bo nie ma portow com przez ktorego moglbym sciagnac dane
dc-unlocker cos sobie nie radzi bo modem przejmuje kontrolę na połączeniem z netem tak jakby miał najwyższy status do połaczenia

zna ktos juz sposob zeby go odblokować

albo przynajmniej mu obnizyc status na czas połączenia z netem

probowałem go obejsc przez podłaczenie kablem do routera wifi i rutera połączonego przez 3g bez skutku

[ Dodano: 2012-07-18, 17:03 ]
ok modem ujarzmiony

Smile

instrukcja odblokowania E3131S-2 HiLink (jeśli wszystkie HL sie tak identyfikują jak ten to pewnie instrukcja dot. też innych HL)
-potrzebne e3131 s-2
-połączenie kablowe
-DC unlocker

wymaga dc-unlokcera (czasem za free, w większości trzeba zapłacić)

1) włączamy DC unlockera , wpisujemy login i hasło sprawdzamy check login czy sa kredyty na koncie
2) wyłączamy WSZYSTKIE połączenia (WIFI, LAN etc.)
3) podłączamy E3131S-2 HiLink z włożoną OBCĄ kartą SIM
4) czekamy az sie zainstaluje
5) w DC unlokerze zwykle mamy od razu huawei i autodetect wpisane wiec klikamy na lupe czyli detect modem
6) jesli nam sie nie pojawia dane modemu to wpisujemy w przeglądarkę www adres 192.168.1.1
powinno pojawić się okno z prośbą o kod do zdjęcia simloka zostawiamy tak otwarta strone
7) powtarzamy krok 5) jeśli nie było danych modemu
8) podłączamy kabel LAN
9) CZEKAMY CHWILĘ AŻ SIE KOMPUTER POŁACZY PRZEZ LAN Z INTERNETEM, (najlepiej mieć włączonego jakiegoś GG żeby widzieć że się połączył)
10) klikamy w DC unlokerze na Generate Unlock Code by IMEI i Do Job po chwili powinien pojawić sie kod zapisujemy go albo zapamiętujemy
11) ODŁĄCZAMY KABEL LAN!!!!
12) W przeglądarce wpisujemy kod odblokowania
13) cieszymy sie odbklokowanym HL
14) dziekujemy spag-owi :brawa:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: E3131s-2 WERSJA HiLink i simlock

Post autor: Chris-Kr »

A co to jest za wersja WERSJA HiLink i kto ją sprzedaje?
Znasz szczegółowe parametry tego modemu?
Sprawdź z łaski swojej, co modem odpowiada na komendę
AT^FHVER

Ja mam modem E3131 z Playa i on mi odpowiada tak:

Kod: Zaznacz cały

Polecenie:
AT^FHVER
Odpowiedź: 
AT^FHVER

^FHVER:"E3131s-2EW 21.157.11.00.264,CH2E303SM Ver.A"

OK
czyli w stosunku do Twojego różnica co najwyżej dwóch literek na końcu symbolu.
Krzysztof
spag
Użytkownik forum

Jasne że mogę wysłać komendę at tylko powiedz mi jak bo z tni nie da rady gdyż ten modem jest widoczny jako karta sieciowa, niema go w modemach ani w portach com, chyba pojawia się jako windows ndis based ....., natomiast w odinstaluj programy widać wpis mobile broadband hl service, modem pochodzi chyba z T-mobile uk, ale nie ma żadnego brandowania ani na pudełku ani na obudowie,przed zdjęciem simloka widziałem przez chwilę napis my t-mobile na interfejsie www, jedynym który służy do połączeń.

Tu masz printscreeny z interfejsu www
http://pokazywarka.pl/sfvw83/

Różnica jak na razie to tylko w wersji softu patrząc na zdjęcia no i web ui , chyba że da się wgrać ten soft do wersji z Play wtedy się zmieni na ten HL, modem w zasadzie nie ma opisu HL ale podczas instalacji pojawiają się wpisy hilink
kondzi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kondzi »

Witam!
a tak zapytam, Twój modem widzi jakieś sieci 2G???
Ja mam taki sam modem, tylko z sieci 3 i on nie wspiera 2G.
Gdzieś czytałem, że mieszkańcy Indii, o których ten modem też jest dostępny, wspiera tylko sieci trzeciej generacji.
Tak się zastanawiam, czy to tylko programowo jest zablokowane, czy w danych produktu podanych przez producenta też jest błąd
pozdrawiam
spag
Użytkownik forum

Pudełko mówi o obu zakresach tyle że nie podane są częstotliwości przy umts przy gsm są
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Dokładne oznaczenie modelu modemu staje się widoczne po wyjęciu karty SIM, w przeznaczonym dla niej miejscu.
U mnie jest to symbol E3131s-2 (modem z Play).
A co jest na Waszych modemach?
Krzysztof
spag
Użytkownik forum

U mnie jest e3131s-2
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

spag pisze:U mnie jest e3131s-2
Więc można przypuszczać, że różnica jest wyłącznie w zainstalowanym firmware?
Krzysztof
Janeo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Janeo »

spag pisze:U mnie jest e3131s-2
Spag, trochę czasu minęło, ale sprawa nie wyjaśniona co do różnic Playowych i HiLinkowych.
Czy mógłbyś zapuścić swojego HiLinkowego w DC Unlockerze i zapodać tutaj całą treść o modemie? (model, hardware, firmware etc...)
ODPOWIEDZ