Powiększenie zasięglu WIFI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Powiększenie zasięglu WIFI
Witam serdecznie. Mam problem tego typu. W domu znajduje się router pod ADSL TP Link TD-W8901G . Mam dostęp do internetu od neostrady. Problem polega na tym że chciałbym mieć internet bezprzewodowy w całym domu, ale od routera wyprowadzony jest kabel antenowy do anteny na dachu budynku. Ma ona za zadanie siać sieć "fimfirimfi" w kierunku warsztatu samochodowego. Antena owszem zapewnia tam dostęp do netu, ale w samym domu jest problem ze złapaniem zasięgu. Pozostaje chyba tylko rozbudować sieć o kolejny router lub AP. Pytanie, jaki AP do max 150zł z przesyłką wybrać? Jest takiś problem z konfiguracją tego czy wystarczy tak jak myślę, podłączyć go do portu LAN w routerze ADSL, skonfigurować sieć LAN, a router z włączoną usługa DHCP sam przydzieli mu opowiedni adres IP? Pozdrawiam serdecznie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Powiększenie zasięglu WIFI
Kup dowolny AP (nie router!), zależnie od potrzeb i ceny.
Jest tak jak myślisz - łączysz do LAN routera i w zasadzie wszystko. Tak na prawdę AP adres potrzebuje tylko do konfiguracji, więc warto pierwszą zrobić łącząc bezpośrednio kablem komputer z AP. Ale to wszystko jest opisane w instrukcji.
Jest tak jak myślisz - łączysz do LAN routera i w zasadzie wszystko. Tak na prawdę AP adres potrzebuje tylko do konfiguracji, więc warto pierwszą zrobić łącząc bezpośrednio kablem komputer z AP. Ale to wszystko jest opisane w instrukcji.