Jak to działa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak to działa?
Szukam sobie nowego operatora do komórki, bo Play jest świetny, ale ma nie najlepszy zasięg u mnie, więc spróbowałem przełączyć się na Plusa. Jest lepiej, ale i tak słabo, więc kupiłem sobie starter Plusa. Oczywiście w tym momencie zacząłem mieć możliwość korzystania ze stacji Aero2 i zasięg jest o niebo lepszy niż korzystając z Plusa z kartą Play.
I zacząłem się zastanawiać, jak działa to, że telefon z kartą Plusa może także logować się do stacji Aero2 i korzystać z nich do prowadzenia rozmów telefonicznych (i jak sądzę Internetu też, tak?). Zakładam, że jeszcze wciąż centra zarządzania siecią są oddzielne, stacje Aero2 nadają własny identyfikator sieci, więc skąd telefon wie, że może się do nich logować i nie jest to roaming wewnętrzny, tak jak w przypadku Play, gdzie sytuacja jest IMO prostsza - po prostu na karcie SIM jest zapis, że sieci dozwolone to 26001 i 26003 oraz Play i tyle - zgadza się?
Czy jest na forum ktoś, kto zna szczegóły? Będę wdzięczny za krótką dyskusję.
I zacząłem się zastanawiać, jak działa to, że telefon z kartą Plusa może także logować się do stacji Aero2 i korzystać z nich do prowadzenia rozmów telefonicznych (i jak sądzę Internetu też, tak?). Zakładam, że jeszcze wciąż centra zarządzania siecią są oddzielne, stacje Aero2 nadają własny identyfikator sieci, więc skąd telefon wie, że może się do nich logować i nie jest to roaming wewnętrzny, tak jak w przypadku Play, gdzie sytuacja jest IMO prostsza - po prostu na karcie SIM jest zapis, że sieci dozwolone to 26001 i 26003 oraz Play i tyle - zgadza się?
Czy jest na forum ktoś, kto zna szczegóły? Będę wdzięczny za krótką dyskusję.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak to działa?
Nie wiem co chcesz wykombinować, ale nic nie wykombinujesz. Chcesz używać aero2 do rozmów telefonicznych to musisz mieć kartę sim plusa. Play nie ma umowy na roaming z aero2 i z jego kartą się do tej sieci nie zalogujesz. To że jest jeden właściciel nie oznacza, że sieć jest jedna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Pytanie jest proste: chodzi mi o technologię, za pomocą której telefon z kartą Plusa wie, że może korzystać z sygnału rozsiewanego przez Aero2. Czy Aero2 oprócz swojej nośnej wysyła także nośną typową dla Plusa, że telefonowi wydaje się, że to ta sama sieć? O takie szczegóły techniczne mi chodzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej identyfikator ale z tego co pamiętam w modemie jak przełączy się na Aero2 to jest R czyli roaming (a przynajmniej tak jakiś czas temu było) więc to przeczy nadawaniu identyfikatora Plusa.ygreko pisze:Czy Aero2 oprócz swojej nośnej wysyła także nośną typową dla Plusa,
Po prostu karty SIM Plusa są zaprogramowane że 260-17 jest siecią dozwoloną i jeżeli kontroler stacji Plusa pozwoli (np. jest się poza zasięgiem 3G Plusa) to się zalogują do Aero2.
Nie pomagam na PW!
-
Po części się z Tobą zgadzam, ale wtedy objaw _zapewne_ byłby taki, jak w przypadku Play - tzn. na wyświetlaczu byłaby właściwa nazwa sieci.wojteks pisze:Po prostu karty SIM Plusa są zaprogramowane że 260-17 jest siecią dozwoloną i jeżeli kontroler stacji Plusa pozwoli (np. jest się poza zasięgiem 3G Plusa) to się zalogują do Aero2.
Testowałem to dziś w doskonale znanym mi zasięgu - w tej betonowej piwniczce nie ma zasięgu UMTS2100 Plusa, ale jest tam zasięg Aero2 900. Włożyłem kartę Plusa do iPhone 4S i w betonie działało doskonale, w obie strony, przy 3/5 kreskach. Nazwa sieci: Plus. Po włożeniu karty do 4S karty Play w betonie co najwyżej daje się złapać GSM Plus.
Pytanie jest o tyle ciekawe, że co będzie, gdy rozpocznę rozmowę na UMTS2100 Plusa a wyjadę poza zasięg, ale będzie tam zasięg UMTS900 Aero2. Powinien być normalny handover, jeśli centra zarządzania sieciami Plusa i Aero2 są już połączone ze sobą. To byłaby doskonała opcja, która zdecydowanie podniosłaby moją opinię o zasięgu Plusa (parę miesięcy temu przestałem korzystać ze służbowego Plusa, z którego korzystałem przez 5 lat, więc co nieco wiem o zasięgu tu i ówdzie

- wojteks
- *** Administrator ***
Akurat nie wiem jak jest dzisiaj, może Aero2 nadaje identyfikator Plusa i telefon loguje się jak do sieci własnej.ygreko pisze:ale wtedy objaw
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rozmowy po Aero2 są od razu wywalane do GSMu Plusa więc nie wiem czy tu jakiś handover zachodzi z UMTS2100.ygreko pisze:Powinien być normalny handover
-
Znaczy jak zaczynam rozmawiać po Aero2 to jest przełączenie na GSM Plusa? Czy co masz na myśli, bo nie do końca kapuję.Maciek764 pisze:Rozmowy po Aero2 są od razu wywalane do GSMu Plusa