Cyfrowy Polsat zamiana na inny modem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tianzhu
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat zamiana na inny modem

Post autor: Tianzhu »

Witam,

Chciałbym się poradzić.

Rodzice mają Cyfrowy Polsat i modem e367 huawei, podczas przenoszenia laptopa wyrwało się gniazdko anteny zewnętrznej a bez tej nie ma w ogóle zasięgu. W tym samym czasie czekałem na router żeby im to wszystko porządnie zrobić.

Teraz mam router ale nie mam sygnału w modemie - jak wkładam wtyk anteny zewnętrznej to sygnał raz jest innym razem nie ma i tak cały czas.

Z tego względu iż koszt takiej naprawy będzie podejrzewał stosunkowo duży - tak tak zawsze mogę sam coś polutować ale to nie będzie to.

Chciałbym kupić jakiś inny tańszy modem do Cyfrowego Polsatu nie koniecznie mający tak dużą szybkość pobierania. Internet służy do przeglądania stron www, sprawdzania poczty, oglądania filmów na np. youtube.

Zastanawiałem się nad zakupem modemu huawei E3131 z play-a podobno działa też z Cyfrowym Polsatem.

Możecie mi doradzić jakąś opcje.

Dziękuję za pomoc.

Tianzhu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Cyfrowy Polsat zamiana na inny modem

Post autor: wojteks »

Tianzhu pisze:Zastanawiałem się nad zakupem modemu huawei E3131 z play-a podobno działa też z Cyfrowym Polsatem.
Nic lepszego i tańszego nie kupisz.
Tianzhu pisze:zawsze mogę sam coś polutować ale to nie będzie to.
Przerabiasz modem na stałe, lutując cienki kabel antenowy konektora zamiast wejścia antenowego. Masz modem który musi działać z anteną zewnętrzną.
Nie pomagam na PW!
Tianzhu

wojteks pisze:Nic lepszego i tańszego nie kupisz.
OK, dzięki za pomoc.

Szukałem dzisiaj w punktach play tego modemu, ale niestety na razie nie był dostępny.

Zaproponowali mi E173 - nie skorzystałem.

Najbliższa dostawa E3131 w środę.

Dam znać czy udało mi się zrobić transfer Cyfrowego Polsatu.
Tianzhu

Tianzhu pisze:
OK, dzięki za pomoc.

Szukałem dzisiaj w punktach play tego modemu, ale niestety na razie nie był dostępny.

Zaproponowali mi E173 - nie skorzystałem.

Najbliższa dostawa E3131 w środę.

Dam znać czy udało mi się zrobić transfer Cyfrowego Polsatu.
Modem kupiony, router skonfigurowany. Wszystko działa pięknie, no możne poza brakiem zasięgu co jakiś czas ze strony Cyfrowego Polsatu.

Nie obejdzie się bez anteny zewnętrznej.

Temat do zamknięcia

Dziękuje za pomoc.
pikopako

Post autor: pikopako »

jeśli modem był jeszcze na gwarancji (2lata) to wystarczyło zanieść go do najbliższego punktu sprzedaży a za tydzień wróciłby z serwisu z wymienionym gniazdem.
Tianzhu

pikopako pisze:jeśli modem był jeszcze na gwarancji (2lata) to wystarczyło zanieść go do najbliższego punktu sprzedaży a za tydzień wróciłby z serwisu z wymienionym gniazdem.
Niestety temat już przerabiałem i nie chcieli przyjąć modemu w ramach serwisu.

Poza tym według mnie - po obserwacjach pracy nowego modemu - E3131 jest dużo stabilniejszy od poprzednika z Cyfrowego Polsatu.
pejas86

Post autor: pejas86 »

Panowie, jestem laikiem w temacie internetu bezprzewodowego i mimo usilnych starań konfiguracji Modemu E3131 zakupionego wraz ze starterem PLAYa nie mogę go skonfigurować z kartą Cyfrowego Polsatu.

Czy jesteście w stanie podpowiedzieć mi jak to zrobić? obecnie E3131 wykrywa mi sieci PL17 Era, Play i Orange. (na PL17 internet śmiga ładnie, na playu też)

Mam też pytanie nr2. Czy Modem Huawei E3131 będzie współgrał z Routerem D105 z cyfrowego polsatu? Obecnie gdy podpinam modem zaczyna migać na niebiesko, łapie zasięg jednak na routerze dioda USB nie jarzy się na zielono tak jak to jest z modemami z CP.

Z góry dziękuję za rady ewentualnie TUTKA dla gamoni... Pozdrawiam
Tianzhu

Witam,

do modemu 3131 kupiłem router Tp link TL-MR3420.

Router konfiguruje się za pomocą przeglądarki www.

W ustawieniach routera 3G odpowiedzialnych za połączenie modemu z routerem i dostępu do sieci wybrałem kraj polska i wpisałem w miejscu APN: multi.internet, dopiero po wpisaniu tego router zaczął się łączyć z internetem.

Nie wpisywałem loginu i hasła wpisałem tylko multi.internet

Zerknij film pokazuje jak skonfigurować router tp link może coś podpatrzysz.:

http://www.youtube.com/watch?v=5FkQWCVZNOg

Przez router nie używam żadnego programu net się łączy bezpośrednio przez router.

W przypadku połączenia modemu przez USB odpalam program czy to cyfrowego Polsatu czy tez Play, oba działają tak samo i w miejscu APN wpisuje również multi.internet wszystko łączy się bez problemu.

pozdrawiam
pejas86

Post autor: pejas86 »

Więc tak,

do modemu e3131 z pleya wkładam kartę CP, instaluje mi sie oprogramowanie playa, ustawiłem PLAY ONLINE żeby wykrywało mi CP. Net działa i połączenie jest stabilne, znacznie lepiej niżeli na ZTE z polsatu. Niestety oprogramowanie CP mi nie działa wcale nie wykrywa MODEMU HUAWEI E3131(w sumie jest mi bez różnicy czy działa na playu czy na CP)

problemem jest fakt że wpinam modem w ROUTER HUAWEI D105 i nie wykrywa mi go. Dioda USB nie świeci się co znaczy że modem nie współgra z routerem, teoretycznie oba urządzenia są kompatybilne i powinny śmigać aż miło a tu lipa.

Podpinam router do PC odpalam 192.168.1.1. żeby skonfigurować router i tam nie wykrywa mi karty sim. (router jest sprawny sprawdzałem w salonie CP)

próbowałem wyłączyć w TOP_netinfo CD, ustawić sam modem itp niestety każda komenda kończyła się odpowiedzią ERROR :/ Podejmowałem próby różnych komend, ustawiania różnych portów itp niestety nic. Spisałem sobie konfigurację z modemu ZTE i próbowałem przenieść ją na e3131 niestety bez skutku, plusem jest to że na tej konfiguracji internet śmiga jeszcze lepiej.

moi drodzy, jak moge zgrać Huawei e3131 z Routerem d105 :zdziwko:

PS. i dla modemu i routera wgrałem najnowsze sterowniki i konfiguracje ze stron CP/producenta
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Nie chce byc złosliwy ale Huawei E 3131 doskonale zgrywa sie z routerem TP-Linka -TL-MR 3420 w granicach 140 złotych :brawa:
ODPOWIEDZ