Huawei E173 w Orange - przejście na Diallo (dialog)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xixek
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173 w Orange - przejście na Diallo (dialog)

Post autor: xixek »

Witam.
Mam taki problem z modemem E173. Dostałem go kilka dni temu, brandowany na Orange. Po włożeniu instaluje się aplikacja, sterowniki i super. Ale chciałbym go uruchomić z kartą Diallo (na sieci plus) dodawaną do umowy w Dialogu. no i zonk. Karta diallo włożona do telefonu (z sieci plusa) działa ok, internet jest. Modem z kartą orange działa również ok. Natomiast po włożeniu do modemu karty diallo oprogramowanie pyta o pin, ale nie znajduje żadnej sieci (Business Everywhere). Próba odpalenia modemu za pomocą Top Net Info powoduje ciągle komunikat o tym, że modem jest zajęty przez inną aplikację. Natomiast oprogramowanie Mobile Partners w ogóle nie znajduje modemu.

Czytam o tym sprzęcie już 3ci dzień i jestem mocno skołowany. Co trzeba zrobić, żeby ten modem poszedł z inną kartą niż orange ? A może taniej/szybciej wyjdzie sprzedać i kupić coś innego ?

Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam!

ps. modem z kartą orange świeci na niebiesko, z kartą diallo miga na czerwono.
ps2. mam Windows 7 64bit home, o ile to coś wnosi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E173 w Orange - przejście na Diallo (dialog)

Post autor: wojteks »

xixek pisze:modem z kartą orange świeci na niebiesko, z kartą diallo miga na czerwono.
Modem ma simlocka, musisz go zdjąć.
Nie pomagam na PW!
xixek

wojteks pisze:
xixek pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Modem ma simlocka, musisz go zdjąć.
A nie powinno być tak, że w momencie gdy wkładam inną niż orange kartę, program do "internetu" pyta mnie o kod (który zresztą mam) do odblokowania simlocka?
Zamiast tego pojawia się pytanie o PIN, pin wpisuję, przyjmuje i nic....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez xixek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

xixek pisze:A nie powinno być tak, że w momencie gdy wkładam inną niż orange kartę,
Różnie bywa.
xixek pisze:pin wpisuję, przyjmuje i nic
Na jakim zasięgu działa Diallo, czy jesteś w zasięgu własnym Play?
Nie pomagam na PW!
xixek

wojteks pisze:Na jakim zasięgu działa Diallo, czy jesteś w zasięgu własnym Play?
W dialogu dowiedziałem się, że korzystają z infrastruktury plusa. Karta po włożeniu do telefonu pokazuje mi 4 kreski "H" czyli full zasięg. Internet (w tym telefonie) po zmianie APN na www.dialog.pl śmiga jak złoto. Więc to nie problem sieci czy karty.

Teraz taki bonusik:
użyłem narzędzia Huawei Unlock Tool. Modem znalazło i wypisało takie rzeczy:

Modem found:
Model: MF192
Firmware: Modem modeBD_ORAFRMF192V1.0.0B03Eagle_Raptor_R2.5.7P4 rev: CL371169 with 0 local change(s).
Imei: 353874041******
--------------------------------------
Unlock Code: 5705****
Flash Code: 5348****
--------------------------------------
Unlock fail or wrong code or modem already unlocked.

Te * to moja robota. Czyli wynikałoby że simlocka jednak nie ma...

Ja już nie mam pomysłów co z tym zrobić. :(

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-07-26, 18:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-07-26, 17:04 przez xixek, łącznie zmieniany 1 raz.
xixek

Witam.

Chciałbym kontynuować wątek, bo może być dla kogoś istotny (dla mnie jest).

Obecnie sytuacja wygląda tak: na którejś z rzędu wersji mobile partner modem z kartą diallo w środku wreszcie zapytał o unlock code. Podałem, łyknął i dioda miga mi na niebiesko (tak jak z kartą orange). Czyli jednak był simlock...
Mało tego. Sieć diallo pojawiła się w spisie sieci w oryginalnym oprogramowaniu orange. Ale w żadnym z programów, ani w business everywhere, ani w mobile partner ani też w topnetinfo po konfiguracji połączenia nie udało mi się podłączyć do netu. Wszędzie mam błąd (autoryzacji, połączenia lub dial-up 628 w topnet info). Przerobiłem już setki mozliwych konfiguracji. Panienka z dialogu na infolinii nie potrafiła mi powiedzieć nic więcej niż to co miała na kartce. Gleba. Może ma ktoś tą super sieć i udało mu się jej użyć?

Przypominam: modem huawei E-173 (już bez simlocka). sieć diallo. apn www.dialog.pl, infrastruktura plusgsm. To wszystko co udało się ustalić.

dzięki , pozdrawiam!
prosiak
Użytkownik forum

Post autor: prosiak »

Moblie partner 16 i 11 nie wykrywa tych modemów :P
Najniższa wersja jest 21 która wykrywa ( dostępna w internecie ) , uruchom , pozamykaj inne programy i powinien działać

Do sprawdzenia simlocka włoż kartę innej sieci i uruchom dc-ulocker
program wykryje model bez problemu

Co do błędu połączenia to myślę , że masz coś w tle uruchomionego i masz port modemu zajęty i dlatego nie możesz się połączyć

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ