iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile

Post autor: ygreko »

Mam sobie doskonały zasięg 3G w T-Mobile - BTS widzę z okna, nigdy nie spada poniżej 4/5 kresek. Leży sobie telefon, nagle dzwoni, odbieram, rozmawiam, próbuję dostać się do poczty i dostaję strzała, że "połączenie do netu nie bangla podczas tej rozmowy". Sprawdzam, rzeczywiście mimo doskonałego zasięgu 3G rozmowa leci po 2G. Z reguły jak odbieram połączenie to rozmawiam po 2G a jak sam wybieram numer to rozmawiam po 3G. To dość istotna różnica z powodu możliwości korzystania z netu na laptopie podczas połączenia, co jest kurka, że jak ktoś do mnie dzwoni to jednak rozmawiam w muzealnej technologii?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile

Post autor: pogodabartek »

Ustaw w telefonie tylko 3G i zobacz czy będzie banglać wszystko.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Era zazwyczaj przenosi połączenia głosowe do GSM mimo obecnego dobrego sygnału UMTS...pozostaje ręczny wybór systemu jak już zostało wspomniane.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pogodabartek pisze:Ustaw w telefonie tylko 3G
Nie ma takiej mozliwosci. Zreszta jest to rozwiazanie na zasadzie: "Wywierc dziure w kolanie i przepychaj groszek".
że jak ktoś do mnie dzwoni to jednak rozmawiam w muzealnej technologii?
Taki urok ery.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niemiecka technologia. :hyhy:
ygreko

pogodabartek pisze:Ustaw w telefonie tylko 3G i zobacz czy będzie banglać wszystko.
Jak to zrobić w iPhone? Jakaś aplikacja?
key pisze:Nie ma takiej mozliwosci. Zreszta jest to rozwiazanie na zasadzie: "Wywierc dziure w kolanie i przepychaj groszek".
Rządzisz, Panie :).
Patryk pisze:Era zazwyczaj przenosi połączenia głosowe do GSM mimo obecnego dobrego sygnału UMTS...
A, taki cymes. Więc pozostaje mi się domyśleć, że skoro jakaś połowa połączeń leci w UMTS, to znaczy że aktualnie nie było wolnego kanału GSM.
Nawet to się wydaje rozsądne - w końcu UMTS zostaje dla tych co ciągną dane (jestem miło zaskoczony, bo testuję sobie od czasu do czasu speedtestem na iPhone i necik śmiga - 5-7mbit/s, to bardzo przyzwoicie, a nie miałem wcześniej żadnych doświadczeń z bc) a poza tym teoretycznie GSM900 ma lepszą siłę przebicia w trudnych warunkach niż UMTS2100, chociaż tutaj muszę powiedzieć, że czasem zdarza się zgubienie 0,3 sekundy rozmowy, co mnie troszkę irytuje, bo właśnie zmieniam sieci jak rękawiczki aby znaleźć ideał :). No i podczas np. jazdy samochodem, jak wpadniesz w dziurę UMTS, nawet taką stumetrową, co się może zdarzyć przez cell breathing, to rozmowa idzie w krzaki, a w GSM takich problemów nie ma.

Poza tym, co też może wpływać na przepychanie do GSM, to pewnie HD Voice - wtedy UMTS zostaje dla ciągnących dane i gadających przez HD Voice - brzmi rozsądnie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ygreko pisze:poza tym teoretycznie GSM900 ma lepszą siłę przebicia w trudnych warunkach niż UMTS2100
Nie tyle co GSM i UMTS, a częstotliwość 900 i 2100 MHz. Im niższa częstotliwość tym lepsza przenikalność przez przeszkody. Czy to będzie GSM900 czy UMTS900 tak samo będzie fala lecieć, a tylko inne kodowanie nieść.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ygreko pisze:Jakaś aplikacja?
Nie.
ja.michal pisze:Niemiecka technologia.
Zlamanie standartu. Tylko niby czemu niemcy sa winni?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze: Tylko niby czemu niemcy sa winni?
Niech spojrzę kto jest właścicielem sieci...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A oni to g.... zbudowali czy w takim stanie kupili?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Udziałowcami byli zanim jeszcze powstał pierwszy NodeB. Nawet jakby kupili, to przecież mogą swoje porządki wprowadzać i w działaniu samej sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Udziałowcami byli zanim jeszcze powstał pierwszy NodeB.
Co nie oznacza ze mieli wplyw na konstrukcje sieci. W oryginale nie ma takich problemow - stawiam ze szalony pomysl nie byl ich dzielem.
krystianb pisze:to przecież mogą swoje porządki wprowadzać i w działaniu samej sieci.
Taaa... Przelozenie rdzenia kregowego w trakcie biegu przez plotki. Gwarantuje niezapomniane wrazenia ;)
Nie pomagam na PW.
ygreko

key pisze:W oryginale nie ma takich problemow - stawiam ze szalony pomysl nie byl ich dzielem.
Ale faktem jest, że pomysł szatański - najczęściej jak to ja dzwonię to łączę się przez 3G, ale wyraźnie słychać "klik" i zauważyłem, że dokładnie w tym momencie znika z wyświetlacza "3G", nawet jeśli rozmawiam już kilkanaście sekund... Wow.
No dobra, ale po co to? Co sądzicie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

No dobra, ale po co to? Co sądzicie?
U nas sieci się tak "logicznie" buduje, że pytanie "po co to" jest w 99% przypadków bardzo nie na miejscu.
ODPOWIEDZ