iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile
Mam sobie doskonały zasięg 3G w T-Mobile - BTS widzę z okna, nigdy nie spada poniżej 4/5 kresek. Leży sobie telefon, nagle dzwoni, odbieram, rozmawiam, próbuję dostać się do poczty i dostaję strzała, że "połączenie do netu nie bangla podczas tej rozmowy". Sprawdzam, rzeczywiście mimo doskonałego zasięgu 3G rozmowa leci po 2G. Z reguły jak odbieram połączenie to rozmawiam po 2G a jak sam wybieram numer to rozmawiam po 3G. To dość istotna różnica z powodu możliwości korzystania z netu na laptopie podczas połączenia, co jest kurka, że jak ktoś do mnie dzwoni to jednak rozmawiam w muzealnej technologii?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: iPhone 4S i przełączanie na 2G w T-Mobile
Ustaw w telefonie tylko 3G i zobacz czy będzie banglać wszystko.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Era zazwyczaj przenosi połączenia głosowe do GSM mimo obecnego dobrego sygnału UMTS...pozostaje ręczny wybór systemu jak już zostało wspomniane.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma takiej mozliwosci. Zreszta jest to rozwiazanie na zasadzie: "Wywierc dziure w kolanie i przepychaj groszek".pogodabartek pisze:Ustaw w telefonie tylko 3G
Taki urok ery.że jak ktoś do mnie dzwoni to jednak rozmawiam w muzealnej technologii?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niemiecka technologia. 

-
Jak to zrobić w iPhone? Jakaś aplikacja?pogodabartek pisze:Ustaw w telefonie tylko 3G i zobacz czy będzie banglać wszystko.
Rządzisz, Paniekey pisze:Nie ma takiej mozliwosci. Zreszta jest to rozwiazanie na zasadzie: "Wywierc dziure w kolanie i przepychaj groszek".

A, taki cymes. Więc pozostaje mi się domyśleć, że skoro jakaś połowa połączeń leci w UMTS, to znaczy że aktualnie nie było wolnego kanału GSM.Patryk pisze:Era zazwyczaj przenosi połączenia głosowe do GSM mimo obecnego dobrego sygnału UMTS...
Nawet to się wydaje rozsądne - w końcu UMTS zostaje dla tych co ciągną dane (jestem miło zaskoczony, bo testuję sobie od czasu do czasu speedtestem na iPhone i necik śmiga - 5-7mbit/s, to bardzo przyzwoicie, a nie miałem wcześniej żadnych doświadczeń z bc) a poza tym teoretycznie GSM900 ma lepszą siłę przebicia w trudnych warunkach niż UMTS2100, chociaż tutaj muszę powiedzieć, że czasem zdarza się zgubienie 0,3 sekundy rozmowy, co mnie troszkę irytuje, bo właśnie zmieniam sieci jak rękawiczki aby znaleźć ideał

Poza tym, co też może wpływać na przepychanie do GSM, to pewnie HD Voice - wtedy UMTS zostaje dla ciągnących dane i gadających przez HD Voice - brzmi rozsądnie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie tyle co GSM i UMTS, a częstotliwość 900 i 2100 MHz. Im niższa częstotliwość tym lepsza przenikalność przez przeszkody. Czy to będzie GSM900 czy UMTS900 tak samo będzie fala lecieć, a tylko inne kodowanie nieść.ygreko pisze:poza tym teoretycznie GSM900 ma lepszą siłę przebicia w trudnych warunkach niż UMTS2100
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.ygreko pisze:Jakaś aplikacja?
Zlamanie standartu. Tylko niby czemu niemcy sa winni?ja.michal pisze:Niemiecka technologia.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niech spojrzę kto jest właścicielem sieci...key pisze: Tylko niby czemu niemcy sa winni?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A oni to g.... zbudowali czy w takim stanie kupili?
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Udziałowcami byli zanim jeszcze powstał pierwszy NodeB. Nawet jakby kupili, to przecież mogą swoje porządki wprowadzać i w działaniu samej sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co nie oznacza ze mieli wplyw na konstrukcje sieci. W oryginale nie ma takich problemow - stawiam ze szalony pomysl nie byl ich dzielem.krystianb pisze:Udziałowcami byli zanim jeszcze powstał pierwszy NodeB.
Taaa... Przelozenie rdzenia kregowego w trakcie biegu przez plotki. Gwarantuje niezapomniane wrazeniakrystianb pisze:to przecież mogą swoje porządki wprowadzać i w działaniu samej sieci.

Nie pomagam na PW.
-
Ale faktem jest, że pomysł szatański - najczęściej jak to ja dzwonię to łączę się przez 3G, ale wyraźnie słychać "klik" i zauważyłem, że dokładnie w tym momencie znika z wyświetlacza "3G", nawet jeśli rozmawiam już kilkanaście sekund... Wow.key pisze:W oryginale nie ma takich problemow - stawiam ze szalony pomysl nie byl ich dzielem.
No dobra, ale po co to? Co sądzicie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
U nas sieci się tak "logicznie" buduje, że pytanie "po co to" jest w 99% przypadków bardzo nie na miejscu.No dobra, ale po co to? Co sądzicie?