Jaki internet do 100zł abonamentu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki internet do 100zł abonamentu?
Niestety jestem jedną z tych osób, która jest skazana na korzystanie z bezprzewodowego internetu z limitami. Zastanawiałem się nad LTE od CP i Play. Które bardziej polecacie? Głownie chciał bym mieć możliwość bezproblemowego grania po sieci (niskie pingi). Możecie mi coś doradzić?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki internet do 100zł abonamentu?
Najniższe pingi rzecz jasna daje LTE. Pruszków według mapy jest w zasięgu LTE od Cyfrowego Polsatu, ale jak to z internetem radiowym bywa, trzeba po prostu go wypróbować, żeby sprawdzić, czy spełnia nasze oczekiwania. CP oferuje możliwość wzięcia internetu na 7-dniowy okres próbny.
Za 100zł akurat CP nie ma abonamentu, ale są takie opcje na tą chwilę:
17 GB miesięcznie za 89,90zł (3 miesiące abonamentu gratis + 50 GB do wykorzystania w nocy);
25GB miesięcznie za 119,90zł (3 miesiące abonamentu gratis + 50 GB do wykorzystania w nocy);
Są to już całkiem przyjemne limity, które przy umiarkowanym korzystaniu powinny wystarczyć.
Na tych samych nadajnikach technologię LTE oferuje także Plus, w którym jest również możliwość bezpłatnego testowania przez 7 dni. Tam stawki są następujące:
15 GB miesięcznie za 79,90 + 50 GB do wykorzystania w nocy
22 GB miesięcznie za 109,90 + 50 GB do wykorzystania w nocy
Play oferuje co najwyżej HSPA+ do 6Mb/s w najwyższym abonamencie. Pingi zależą głównie od obciążenia danej stacji bazowej także trudno powiedzieć jak będzie u Ciebie. Jednak nawet w najbardziej optymistycznym wariancie pingi rzędu 40ms są zbyt duże dla niektórych sieciówek, np CS. Także ja bym się skłaniał ku LTE, nawet, jeśli trzeba by zainwestować w zewnętrzną antenę.
Za 100zł akurat CP nie ma abonamentu, ale są takie opcje na tą chwilę:
17 GB miesięcznie za 89,90zł (3 miesiące abonamentu gratis + 50 GB do wykorzystania w nocy);
25GB miesięcznie za 119,90zł (3 miesiące abonamentu gratis + 50 GB do wykorzystania w nocy);
Są to już całkiem przyjemne limity, które przy umiarkowanym korzystaniu powinny wystarczyć.
Na tych samych nadajnikach technologię LTE oferuje także Plus, w którym jest również możliwość bezpłatnego testowania przez 7 dni. Tam stawki są następujące:
15 GB miesięcznie za 79,90 + 50 GB do wykorzystania w nocy
22 GB miesięcznie za 109,90 + 50 GB do wykorzystania w nocy
Play oferuje co najwyżej HSPA+ do 6Mb/s w najwyższym abonamencie. Pingi zależą głównie od obciążenia danej stacji bazowej także trudno powiedzieć jak będzie u Ciebie. Jednak nawet w najbardziej optymistycznym wariancie pingi rzędu 40ms są zbyt duże dla niektórych sieciówek, np CS. Także ja bym się skłaniał ku LTE, nawet, jeśli trzeba by zainwestować w zewnętrzną antenę.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
No i teraz trzeba się jeszcze zastanowić czy skorzystać z CP z limitem 17GB czy iPlusa z 22GB. Może są jakieś różnice, jeśli chodzi o obsługę klienta, promocje po zakończeniu umowy czy ogólnie coś, co może przeważyć przy wyborze?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Właścicielem obu firm jest ta sama osoba, oferty jak widać są zbliżone, obie usługi działają na tych samych nadajnikach, tak więc jeśli szukać jakichś różnic, to na korzyść Plusa przemawia dłuższe przebywanie na rynku oraz większe doświadczenie w świadczeniu usług telekomunikacyjnych. Natomiast Polsat bardziej nastawiony jest na abonentów telewizji cyfrowej i im oferuje lepsze warunki umów internetowych. Także jak widać różnice kosmetyczne, więc decydować będzie chyba cena.
-
- Użytkownik forum
Jako, że nie za bardzo ogarniam stronę Plusa (jakaś taka nieprzejrzysta), chcę się zapytać co dostaję w tym abonamencie za te 110zł. Bo w Polsacie z tego co widzę modem E398 i Router Edimax LT-6408n + 3 miesiące gratis.
A w Plusie?
I może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć co to jest "Pakiet PolsatNet 200 MB" (http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/skle ... U_IDK8u_05) ?
A w Plusie?
I może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć co to jest "Pakiet PolsatNet 200 MB" (http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/skle ... U_IDK8u_05) ?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
A w plusie http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... any-cenoweRoni pisze:
A w Plusie?
Oferta modemów i routerów jest dużo większa.
Przy dopłacie 20zł do abonamentu jest możliwość nawet wzięcia laptopa z modemem LTE za 1zł, tylko wtedy umowa jest na 3 lata
To jest część oferty. Łączna liczba danych w abonamencie to 17GB 200MB. Dlatego tak to rozdzielili. 89zł + 0,90zł = 89,90zł.Roni pisze:I może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć co to jest "Pakiet PolsatNet 200 MB" (http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/skle ... U_IDK8u_05) ?
-
- Użytkownik forum
Czyli w Plusie mogę wziąć abonament za 109,90zł + Zestaw Huawei E398 LTE z anteną zewnętrzną za 1zł + router Huawei E586 HSPA+ za 1zł? I wtedy płacę 2zł od razu + 109,90 miesięcznie?
Przepraszam, że się tak wypytuję
Przepraszam, że się tak wypytuję

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Tak.
-
- Użytkownik forum
To jednak chyba wybiorę tego IPlusa. 5GB dodatkowo to jednak sporo dla mnie (teraz miesiąc w miesiąc ogranicza mnie 4gb), a 15zł w miesiącu sie znajdzie
Mam nadzieję, że Plus mnie nie zawiedzie.
Dziekuję Ci bardzo za odpowiedzi i poświęcony mi czas

Dziekuję Ci bardzo za odpowiedzi i poświęcony mi czas

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Oby tak było
Pozdrawiam.

-
- Użytkownik forum
Internet będę mógł załatwiać dopiero około 10 przyszłego miesiąca, więc w tym czasie sprawdziłem z ciekawości w jakiej odległości są najbliższe nadajniki LTE od mojego miejsca zamieszkania. Ku mojemu zdziwieniu najbliższy jest już 700m od mojego domu, a 2 następne nie więcej niż 3km. Mam nadzieję, że dzięki temu zasięg będzie dość mocny 
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.18047 ... 63574/z/15
Mieszkam w mniej więcej środku ulicy Zimnej

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.18047 ... 63574/z/15
Mieszkam w mniej więcej środku ulicy Zimnej