Budowa sieci w budynku czteropiętrowym

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dru
Początkujący użytkownik forum

Budowa sieci w budynku czteropiętrowym

Post autor: dru »

Witajcie,

Nigdy nie miałem potrzeby pytania o to jak stworzyć sieć, gdyż do tej pory na potrzeby domowe wszystko potrafiłem sobie wygooglować.

Aktualnie staram się pomóc w budowie sieci w 4 piętrowym budynku. Internet - modem od dostawcy znajduje się w piwnicy, na obrazku poniżej zaznaczyłem pomarańczowym kolorem główne korytko oraz skrzynki w których można umieścić kable i urządzenia.

[center]Obrazek [/center]

Rysunek niezbyt odzwierciedla szerokość budynku.

Zastawiałem się nad wyciągnięciem kabla od piwnicy do wysokości drugiego piętra. Na tym piętrze chciałbym zainstalować dobry router i od niego poprowadzić osobne kable do Access Pointów na innych piętrach. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Niestety nie za bardzo mam aktualną widzę na temat routera który sprostałby takiemu rozwiązaniu i który jednocześnie byłby prosty w konfiguracji i obsłudze. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam, Dru
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Budowa sieci w budynku czteropiętrowym

Post autor: key »

Daj troche wiecej informacji: jaka przepustowosc, ile klientow na pietro, jaki zakres zarzadzania...
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zacznij od pytań od key.
Ale jeśli na piętrze masz więcej niż 4 klientów to ja bym dawał switcha na każde piętro.
dru

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do łącza dostałem informację w postaci:
Prędkość transmisji do 120 Mbit/s dla ściągania danych i do 10 Mbit/s dla wysyłania.

Maksymalne użycie na poszczególnych piętrach wyglądało by następująco:

I piętro - 33 osoby
II piętro - 48 osób
III piętro - 37 osób
IV piętro - 36 osób

Co do zarządzania, nie za bardzo wiem co powiedzieć. Najlepiej byłoby, gdyby była możliwość prostej konfiguracji + przy zarządzaniu możliwość prostego resetu urządzeń w przypadku zawieszenia się urządzeń. Byłoby świetnie gdyby taką operację można było wykonywać zdalnie lub byłaby na tyle prosta, aby można było wytłumaczyć innej osobie będącej na miejscu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli do przygotowania infrastruktura dla okolo 50 klientow na pietro. Na kazdym pietrze menaged switch, miedzy pietrami dal bym mocny backbone. Ma to byc tylko dojscie do netu, czy jakas struktura z serwerami - n.p. firma?

Zarzadzanie z zewnatrz przy pomocy VPN - ale to jest detal.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Będą zapewne potrzebne nawet po dwa switche na piętro. Największe switche w "normalnych" cenach to tak na prawdę 52 porty (48x 100Mbps + 4x 1Gbps, ale ja bym te 4Gbps zachował na szkielet). Jak ma być tanio i przyzwoicie to TL-SL3452 http://www.ceneo.pl/10962749 (800zł/sztukę). Żadna rewelacja, ale działa i rozumie VLANy + podstawowe bezpieczeństwo.

Zdalny reset zawieszonego urządzenia nie jest taki oczywisty, musiałbyś mieć urządzenie "nadzorujące" zasilanie i gadające po jakimś wyższym protokole. IMO już lepiej wydelegować parę osób na piętro do ewentualnego resetu. A reset wariującego switcha to po prostu odłączenie i podłączenie zasilania.

Większy problem będzie z routerem. Ja bym przy tej ilości kompów i przepustowości wziął po prostu maszynkę x86 i postawił na tym linuksa albo mikrotika.
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Inteligentne listwy zasilające do szaf serwerowych

Kod: Zaznacz cały

http://www.profipc.pl/pdu/index.php
chyba o takie urządzenia chodzi

a konkretnie

Kod: Zaznacz cały

http://www.epasystemy.pl/pl/listwa-zasilajaca-swh-1023f-08n1.html
dru

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Nie zaznaczyłem ze swojego pośpiechu jednej podstawowej rzeczy, budynek jest hotelem i podana liczba osób to maksymalne obłożenie pokoi (pod względem ilości osób). Dostęp do internetu tylko za pośrednictwem WiFi. Co do podanych urządzeń niestety nie jestem w stanie upchać takiego switcha w skrzynki które znajdują się na piętrach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Twoje "nie zaznaczylem" calkowicie zmienia postac rzeczy. Robisz szkielet na kablach, dajesz odpowiednia ilosc AP (niekoniecznie na kazdym pietrze), pozamiatane. Switcze tez moga byc duzo mniejsze, mysle ze wystarczy 8 portow na pietro.
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

key pisze:dajesz odpowiednia ilosc AP (niekoniecznie na kazdym pietrze)
To zależy od konstrukcji stropów w budynku. W przypadku lanej, zbrojonej płyty, odbiór na piętrze innym niż jest ustawiony AP, będzie mocno wątpliwy.
Można ustawić AP co drugie piętro, ale warto od razu przewidzieć możliwość ich zagęszczenia w razie problemów z odbiorem.
Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Chris-Kr pisze:W przypadku lanej, zbrojonej płyty, odbiór na piętrze innym niż jest ustawiony AP, będzie mocno wątpliwy.
Jest to mozliwe, albo nawet prawdopodobne. Wtedy warto sie zastanowic nad antenami ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak ma być w miarę tanio to dajesz 1-2 UniFi AP na każdym piętrze (można wygodnie montować do sufitu, nie szpeci), łączysz to wszystko siecią kablową i instalujesz na czymś a'la serwer UniFi Controller Software i masz całkiem przyzwoitą i łatwo zarządzalną sieć za dobre pieniądze, nawet z namiastką roamingu.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

To faktycznie wygląda na idealne rozwiązanie, z jednym zastrzeżeniem.
Na stronie http://www.anteny24.pl/pl/details.html?id=654 jest taki tekst:
UNIFI WiFi zawiera oprogramowanie UNIFI Controller.
Oprogramowanie jest instalowane na każdym komputerze w sieci i jest łatwo dostępne za pośrednictwem dowolnej standardowej przeglądarki internetowej.
Niepokoi mnie sformułowanie "Oprogramowanie jest instalowane na każdym komputerze w sieci", gdyż dość jednoznacznie wynika z niego, że ten soft powinien być zainstalowany na każdym komputerze pracującym w tej w sieci.
Czy tak jest faktycznie, czy tylko sprzedawca nie wie co sprzedaje?
Krzysztof
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Raczej źle sformułowane zdanie, bo controller wrzuca się w sieć jeden, to jest coś a'la zbiorcza kontrola nad wszystkimi urządzeniami.
Co ważniejsze z tego co czytałem nawet da się go spokojnie wyłączyć a urządzenia będą działać dalej. Zresztą po co do każdego komputera mieć dostęp przez przeglądarkę ;)
Pewnie słabe tłumaczenie tekstu ze strony producenta:
After the UniFi Controller software is installed on a Mac or PC, the UniFi Controller can be accessed through any device using a Web browser. The UniFi Controller allows the administrator to instantly provision thousands of UniFi APs, map out networks, quickly manage system traffic, and further provision individual UniFi AP devices.
emigrant
Stały użytkownik forum

Post autor: emigrant »

Mam w domu Unifi LR(long range), Unifi Controller nie jest potrzebny do działania access pointa unifi. Służy w sumie do zarządzania, coś przeklikać, ewentualnie jak ktoś chce robić jakieś statystyki, server pod hotspota i inne cuda to wtedy controller musi działać 24/dobę.
Polecam, bardzo fajny access point. Do tego 2x2 MIMO 20/40MHz, można się wpinać po ssh do niego, itd.
dru

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, same cenne rady. Niestety nie miałem możliwości wcześniej zerknąć na forum, ze względu na wakacyjne wyjazdy.
Czy taka struktura będzie spełniała swoje zadanie?

Obrazek

UNIFI AP to bardzo ciekawe rozwiązanie - szczególnie że nie rzuca się w oczy! Czy dobrze by współpracowało z podaną wyżej strukturą?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Poza tym ze nie ma sensu dawania AP na koncach korytarzy jest IMHO ok.
Ostatnio zmieniony 2012-08-23, 12:04 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
dru

Budynek jest dość szeroki (strzelam 100m) czy centralne umiejscowienie ap byłoby wystarczające na jednym piętrze?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ja bym też dążył do tego aby switchy było jak najmniej. Trochę bez zapoznanie się z tym budynkiem ciężko oceniać ale moze dwa z nich da się jeszcze pominąć?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

dru pisze:Budynek jest dość szeroki (strzelam 100m) czy centralne umiejscowienie ap byłoby wystarczające na jednym piętrze?
key myślał o tym, żeby AP dać na 1/4 i 3/4 długości korytarza, gdyby budynek był całkowicie symetryczny i z identycznych ścian. W rzeczywistości trzeba się rozejrzeć gdzie są ściany nośne.

A i jeszcze co do schematu, pomiędzy internetem a 1. switchem powinien pojawić się router chyba, że masz zapas zewnętrznych IP dla wszystkich użytkowników własnej sieci.
Co do ilości switchy się zgadzam, po co dodatkowo mają żreć prąd i się psuć. Przy kablu spełniającym wymagania specyfikacji odległość pomiędzy urządzeniami może wynosić do 100m.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:myślał o tym, żeby AP dać na 1/4 i 3/4 długości korytarza
Mniej wiecej. Trzeba sie dobrze przyjrzec, czy n.p. AP umieszczone przy suficie nie "omiota" dwoch pieter, wtedy sens mial by n.p. podzielenie 2 AP parter, 1 AP 1. pietro, 2 AP 2. pietro.... Trzeba tez zastanowic sie, jak pouladac kanaly (sa tylko trzy do dyspozycji) zeby zasiegi AP o tym samym kanale sie nie zachodzily.

Ps. Nie wierze w 100m, a jesli rzeczywiscie sa, to strategia powinna byc inna, n.p. anteny sektorowe na koncach korytarzy. Na dookolnych nie zrobisz tego z 2 AP na korytarz.
Nie pomagam na PW.
dru

A co sądzicie o takim switchu?
http://www.proline.pl/?p=LINKSYS+SE2500-EU
ODPOWIEDZ