problem z instalacją Huawei E353

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mmarcin4
Początkujący użytkownik forum

problem z instalacją Huawei E353

Post autor: mmarcin4 »

Witam

Dzisiaj kupiłem modem USB model Huawei E353 bez simlocka, z karta Aero2
po włożeniu do portu USB, zainstalował się prawidłowo wymusił otworzenie strony http://192.168.1.1/?version=22.001.07.00.03
i na tym koniec, strona się nie otwiera, tak jakby nie było połączenia, a w sieciach pokazuje komunikat sieć niezidentyfikowana, brak połączenia z internetem

na drugim komputerze, wszystko przebiegło ok, strona sie uruchomiła, klikam połącz, nowy profil itd, jest połączenie z internetem,

czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego nie działa mi to na właściwym laptopie? jakieś rady? wyłączyłem rooter TP-Link, bo myślałem, że może sa jakieś zakłócenia, ale bez zmian, strona startowa się nie uruchamia

z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problem z instalacją Huawei E353

Post autor: jakubd »

Ten link wskazuje na to, ze masz E353 w wersji HiLink (E353Wu-2) - potwierdź.
Napisz jaki system operacyjny jest w pierwszym komputerze - prawdopodobnie sterowniki nie zainstalowały się poprawnie.
mmarcin4

potwierdzam jest to Huawei E353-WS-2 ( Huawei E353 HiLink HSPA+ HSDPA/HSUPA)
na laptopie na którym modem nie działa mam windows 7, a na tym na którym strona startowa się ładuje to windows vista

[ Dodano: 2012-07-26, 22:22 ]
witam ponowne,

strona startowa http://192.168.1.1/?version=22.001.07.00.03 uruchomiła się na laptopie, na którym nie działała, po tym jak w menadżerze urządzeń odłączyłem kartę sieciową Broadcom 802.11n, wsadzam modem do portu USB od razu uruchamia się wymuszona strona modemu z ustawieniami, ,

co może być przyczyną?

czy za kazdym razem jak będę chciał skorzystać z tego modemu będę musiał odłączać tą kartę Broadcom 802.11n?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie to chciałem napisać po potwierdzeniu, że to ten modem (precyzja tutaj akurat jest ważna). Po prostu jesteś podłączony jednocześnie do sieci domowej, w której używany jest adres 192.168.1.1 (to pewnie adres twojego routera) - z tego wniosek, że przewodowo. Wyłączenie karty sieciowej (lub prościej - odłączenie się od sieci WiFi) rozwiązuje ten problem.
mmarcin4

rozłącząłem połączenie z rooterem poprzez WiFi, komputer nie był połączony z siecią a mimo wszystko modem usb nie działał, czy muszę za każdym razem w menadżerze urządzeń ręcznie wyłączać kartę sieciową Broadcom 802.11n czy jest jakiś inny sposób?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mmarcin4 pisze: czy jest jakiś inny sposób?
Zmienić adresację sieci domowej na coś z puli 10.0.0.xx
Nie pomagam na PW!
mmarcin4

a czy może Pan pomóc i powiedzieć jak należałoby to zrobić krok po kroku, bo się zupełnie nie znam na tym, dziękuję
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mmarcin4 pisze: bo się zupełnie nie znam na tym,
To lepiej nie grzebać w routerze, wtedy rozwiązanie wcześniejsze jest prostsze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Wystarczy przecież odłączyć się od sieci WiFi. Co najmniej na 2 sposoby:
1. Wyłączyć kartę WiFi np. za pomocą przełącznika wbudowanego w laptop (na obudowie lub kombinacją klawiszy - opis w instrukcji laptopa
2. Odłączyć się od tej konkretnej sieci WiFi - w Windows 7 robi się to za pomocą ikonki Centrum sieci i udostępniania obok zegarka.
mmarcin4

jakubd pisze:Wystarczy przecież odłączyć się od sieci WiFi. Co najmniej na 2 sposoby:
1. Wyłączyć kartę WiFi np. za pomocą przełącznika wbudowanego w laptop (na obudowie lub kombinacją klawiszy - opis w instrukcji laptopa
2. Odłączyć się od tej konkretnej sieci WiFi - w Windows 7 robi się to za pomocą ikonki Centrum sieci i udostępniania obok zegarka.

wcześniej próbowałem 1 i 2 opcji , niestety nie działa, działa tylko jak wyłączę kartę sieciową w menadżerze urządzeń.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mmarcin4 pisze:działa tylko jak wyłączę kartę sieciową w menadżerze urządzeń.
Może masz kartę skonfigurowaną ręcznie (IP itp.) a nie z DHCP?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ