Orange free działanie CDMA
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange free działanie CDMA
Witam poszukuję nowego internetu i zastanawiałem się nad OFP 10GB + szczęsliwe godziny = 74zł miesięcznie i Axesstel MV 610 (revision B) za 129zł
Ale jest też oferta Orange Free 79 limit 14GB + szczęśliwe godziny = 59zł miesięcznie
z modemem AnyData ADU-890W (HSPA + CDMA Ev-Do Rev. B ) za 3zł
Mieszkam na wsi a do najbliższego nadajnika CDMA 1.2km w lini prostej
I teraz mam do was pytanie . Czy jak wezmę ten internet to będzie działał na CDMA ?
Bo prędkości na GSM to nie przeżyje .
I dokupię do tego jakiś router zeby podzielic na 2 kompy
Teoretycznie taki limit mi spokojnie starczy ale nie wiem czy bd działał to na CDMA
I jak bd się sprawował ten modem czy ma on miejsce na antene zewnętrzną ?
Proszę o pomoc .
Ale jest też oferta Orange Free 79 limit 14GB + szczęśliwe godziny = 59zł miesięcznie
z modemem AnyData ADU-890W (HSPA + CDMA Ev-Do Rev. B ) za 3zł
Mieszkam na wsi a do najbliższego nadajnika CDMA 1.2km w lini prostej
I teraz mam do was pytanie . Czy jak wezmę ten internet to będzie działał na CDMA ?
Bo prędkości na GSM to nie przeżyje .
I dokupię do tego jakiś router zeby podzielic na 2 kompy
Teoretycznie taki limit mi spokojnie starczy ale nie wiem czy bd działał to na CDMA
I jak bd się sprawował ten modem czy ma on miejsce na antene zewnętrzną ?
Proszę o pomoc .
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Orange free działanie CDMA
Skoro do nadajnika masz 1.2Km powinno ci działać bez problemu.
Weź AnyDate i te 14GB , router możesz zawsze dokupić.
Weź AnyDate i te 14GB , router możesz zawsze dokupić.
Przy takiej odległości od nadajnika byłaby ona zbędnym wydatkiem.mrowa1222 pisze:ten modem czy ma on miejsce na antene zewnętrzną ?
-
- Użytkownik forum
No jak dla mnie to by bylo super bo za 59zł mam 15GB(+1 za zamowienie przez neta)
i modem za 3zł
Tylko czy ktoś może poradzić jaki router kupic do tego modemu ?
Aha i czy od razu dostanę kartę dualną ?
i modem za 3zł
Tylko czy ktoś może poradzić jaki router kupic do tego modemu ?
Aha i czy od razu dostanę kartę dualną ?
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
I tu będzie problem bo routery współpracujące z AnyDatą działają tylko na HSPA + , tak mi się wydaje.
-
- Użytkownik forum
cuś takiego znalazłem w opisie jest ze CDMA tezclamaranop pisze:I tu będzie problem bo routery współpracujące z AnyDatą działają tylko na HSPA + , tak mi się wydaje.
link
tylko nie ma modemu liście ......
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
Możesz zaryzykować, ale nie widzę AnyDaty ADU-890W w liście obsługiwanych modemów.
-
- Użytkownik forum
W sumie to mógłbym z lapka przez skrętkę udostępniać połączenie do stacjonarki
Tylko jak bd z pingami i ze stabilnością połączenia ?
Tylko jak bd z pingami i ze stabilnością połączenia ?
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
Powinno nie być problemów z pingami i stabilnością : D
-
- Użytkownik forum
Wiec na początek tak bd udostępniał a potem się zobaczy bo neta juz zamówiłemclamaranop pisze:Powinno nie być problemów z pingami i stabilnością : D
eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co do routera to jest zależne od kwoty na którą możesz sobie pozwolić. Do 200zł to w żadnym wypadku nie kupował bym tego Edka-nie wspiera oficjalnie tego modemu, jak już to jakiś pod OpenWRT np.MR-3420 lub z prockiem Broadcom z możliwością instalacji Olega, Tomato-DualWAN ale tu cena ok. 350zł np. Asus RT-N16.
. W podobnych cenach lub na + gotowce od Sapido i Airlive.

jareq
-
- Użytkownik forum
jarek999 pisze:Co do routera to jest zależne od kwoty na którą możesz sobie pozwolić. Do 200zł to w żadnym wypadku nie kupował bym tego Edka-nie wspiera oficjalnie tego modemu, jak już to jakiś pod OpenWRT np.MR-3420 lub z prockiem Broadcom z możliwością instalacji Olega, Tomato-DualWAN ale tu cena ok. 350zł np. Asus RT-N16.. W podobnych cenach lub na + gotowce od Sapido i Airlive.

eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pamiętajcie, że ADU890W jest stosunkowo nowy i chyba jeszcze nie jest rozgryziony, tak jak to było z ADU500 i ADU635WA.
-
- Użytkownik forum
Mam jeszcze jedno pytanie po rozdzieleniu neta przez kabel
2 kompy mają takie same IP tak?
Czyli np nie można grać w lola na 2 kompach z tym netem jednocześnie ?
Czyli np nie można grać w lola na 2 kompach z tym netem jednocześnie ?
eeeeeeeeeeeee???? xD
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z ADU500 nie było problemu, bo nie było problemu z przełączaniem funkcji.ryba825 pisze:tak jak to było z ADU500 i ADU635WA.
ADU635 chyba dalej jako modem cdma dalej nie działa w większości routerów.
[ Dodano: 2012-07-29, 16:04 ]
Wtedy pierwszy komputer pełni funkcję routera, drugi komp jest za NAT'em.mrowa1222 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie po rozdzieleniu neta przez kabel
No i z udostępnieniem neta pewnie będzie taki sam problem jak z adu635, bo pewnie tak samo nie widać go w połączeniach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
To jak jest w końcu z tymi IP ?krystianb pisze:Wtedy pierwszy komputer pełni funkcję routera, drugi komp jest za NAT'em.
Jeśli nie uda mi się udostępnić to pozostanie kupno jakiegoś używanego axesstel'a na allegro
tylko wtedy bd ograniczenie do 3Mb/s w porównaniu do revision b ( no ale cos za coś )
W sumie jest to całkiem nowy sprzęt i ciężko znaleźć coś o tym modemie
Zobaczymy jak kurier za kilka dni przyjedzie
eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co do AnyDATA ADU635 działa pod OpenWRT http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=889 . Odnośnie IP zewnętrznie będzie jedno, natomiast konfigurując połączenie na jednym komputerze i go udostępniając komputer będzie pełnił funkcję routera NAT-pozostałe urządzenia będą mieć adresy wewnętrzne (w OSX i Linux to "bułka z masłem" takie udostępnianie ale ekonomicznie to nie wygląda ciekawie). 

jareq
-
- Użytkownik forum
Czyli na 2 kompach z takim samym IP nie moge grać na necie jednocześnie w tą samą grę ?jarek999 pisze:Co do AnyDATA ADU635 działa pod OpenWRT http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=889 . Odnośnie IP zewnętrznie będzie jedno, natomiast konfigurując połączenie na jednym komputerze i go udostępniając komputer będzie pełnił funkcję routera NAT-pozostałe urządzenia będą mieć adresy wewnętrzne (w OSX i Linux to "bułka z masłem" takie udostępnianie ale ekonomicznie to nie wygląda ciekawie).
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
W CS-a mógłbyś grać na 2 kompach z takim samym IP.
-
- Użytkownik forum
Nom ale ja czasami gram z bratem w lol'aclamaranop pisze:W CS-a mógłbyś grać na 2 kompach z takim samym IP.
i nie wiem czy będzie dało się tak grać po takim rozdzieleniu
Niby powinno się dać bo jak np teraz gram w lol'a z kolegą który na tej samej radiówce co ja ma takie samo IP zewnętrzne to możemy grac spokojnie
eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oj herezją mi tu zajeżdża- do tej pory miałeś dostępne w ogóle publiczne IP? Z tego co wypisujesz to miałeś 2, a w praktyce żadnego? Byłeś dostępny pod jednym adresem z wieloma użytkownikami? A tutaj mamy do dyspozycji 1-zewnętrzny IP (nie publiczny co prawda ale też coś) i komputer który go dzieli na 2+...użytkowników poprzez NAT-dając adresy wewnętrzne.mrowa1222 pisze: Niby powinno się dać bo jak np teraz gram w lol'a z kolegą który na tej samej radiówce co ja ma takie samo IP zewnętrzne to możemy grac spokojnie

jareq
-
- Obserwowany
Możesz grać i w lola i w cs'a. IP macie jedno zewnętrzne, ale personalnie każdy ma swoje wew. ip.
-
- Użytkownik forum
A jak bd z kartą dostanę od razu dualną i bd mógł od razu korzystać przez CDMA ?
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
Najlepiej zapytać się o nią w salonie , ale wydaje mi się że powinieneś ją dostać bez problemu.
Jak już ją dostaniesz to od razu po aktywacji powinieneś móc korzystać z CDMA bez problemu.
Jak już ją dostaniesz to od razu po aktywacji powinieneś móc korzystać z CDMA bez problemu.
-
- Stały użytkownik forum
W Orange Free szczęśliwe godziny są od 23:00 - 6:00 czy 0:00 - 8:00?
Na stronie napisane jest, że od 0:00 ale nie wiem czy to prawda.
Na stronie napisane jest, że od 0:00 ale nie wiem czy to prawda.
-
- Użytkownik forum
Tak sobie pomyślałem i chyba lepszym wyborem bd kupno np na allegro używki
routera Axesstel mv410/mv510
bo najchętniej kupiłbym mv610 rev.B ale trudno go dostać no i nowy kosztuje fortunę
Wydaje mi się że powinno to na 100% działac lepiej niż na modemie i do tego nie muszę się bawić w rozdzielanie i szukanie kompatybilnego routera
BTW. Przesyłka dojdzie na dniach i wtedy sprawdzę ten modemek .
routera Axesstel mv410/mv510
bo najchętniej kupiłbym mv610 rev.B ale trudno go dostać no i nowy kosztuje fortunę

Wydaje mi się że powinno to na 100% działac lepiej niż na modemie i do tego nie muszę się bawić w rozdzielanie i szukanie kompatybilnego routera
BTW. Przesyłka dojdzie na dniach i wtedy sprawdzę ten modemek .
eeeeeeeeeeeee???? xD
- clamaranop
Radze ci kup MV410 jak już , ma lepsze antenki do odbioru niż MV510. I wi-fi działa w nim o niebo lepiej.
Tylko max prędkość jaką da się na nim osiągnąć to tylko 3,1 Mb/s a już w 610MV 9,3 Mb/s.
Tylko max prędkość jaką da się na nim osiągnąć to tylko 3,1 Mb/s a już w 610MV 9,3 Mb/s.
-
- Użytkownik forum
Nom zdaję sobie z tego sprawę ale teraz mam radiówkę 512Kb/sclamaranop pisze:Radze ci kup MV410 jak już , ma lepsze antenki do odbioru niż MV510. I wi-fi działa w nim o niebo lepiej.
Więc i tak bd o niebo lepiej
A jak będę chciał coś ściągnąć w nocy to przerzucę kartę do modemu i wtedy prędkość bd większa(może

[ Dodano: 2012-08-01, 19:17 ]
Po jakim czasie po po odbiorze przesyłki od kuriera nastąpi aktywacja ?
Bo dostałem 4h temu i podłączyłem sobie modem
Zainstalowałem stery z cd dołączone i wpisalem pin i probowalem ustawic APN'y
Tylko inaczej jest w instrukcji i inaczej jest w programie
Tam moge tylko wpisać nazwę , login ,hasło
A jeśli wezmę na istniejący cdma@orange to niby zasięgu nie ma
eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Użytkownik forum
Do tego jak podłączę modem to czasem po 2sek słychać jak się rozłącza choć jest podłączony WTF?
Do tego ten programik włącza się dopiero po 3min i wola o podlaczenie modemu ktory jest już podłączony
Teraz wywala modem co chwila i nie wiem co jest grane dioda od zasiągu się plali więc jest zasięg Lub pisze "port ndis jest nie dostępny"
A teraz po wpisaniu pinu zmieniam sieć na CDMA i mam zasięg FULL i kiedy wciskam tą ikonkę "połącz z internetem" po chwili zasięg spada do 0 i do widzenia
Do tego ten programik włącza się dopiero po 3min i wola o podlaczenie modemu ktory jest już podłączony
Teraz wywala modem co chwila i nie wiem co jest grane dioda od zasiągu się plali więc jest zasięg Lub pisze "port ndis jest nie dostępny"
A teraz po wpisaniu pinu zmieniam sieć na CDMA i mam zasięg FULL i kiedy wciskam tą ikonkę "połącz z internetem" po chwili zasięg spada do 0 i do widzenia
eeeeeeeeeeeee???? xD
-
- Stały użytkownik forum
Miałem to samo dziś, spróbuj wsadzić modem do innego portu usb. A jeśli chodzi o pingi to są większe niż na axesstel 410, mam coś ok 250ms transfer ok 450kB więc jest lepiej niż na axesstelu. Korzystam w tej chwili z AS410 ze względu na niższe pingi, jeśli chodzi o ściąganie to lepiej przełożyć kartę do ADU 
W sprawie aktywacji musisz zadzwonić do BOKu i aktywować usługę mobilne CDMA inaczej będziesz tracił zasięg w trakcie połączenia, ale najpierw aktywuj sobie kartę na stronie orange.pl/aktywacja a potem musisz wpisać kod aktywacyjny + sim R-UIM.

W sprawie aktywacji musisz zadzwonić do BOKu i aktywować usługę mobilne CDMA inaczej będziesz tracił zasięg w trakcie połączenia, ale najpierw aktywuj sobie kartę na stronie orange.pl/aktywacja a potem musisz wpisać kod aktywacyjny + sim R-UIM.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak już coś kupować to MV411 ! Duużo stabilniejszy w porównaniu do 410 i do tego ma wifi N