Witam
Jestem abonentem Plusa, kupiłem router 4G Samsunga GT-B3800. Wszystko fajnie, ale to cacko nie ma żadnego wyjścia/connectora żeby podłączyć zewnętrzną antenę,a ta jest mi niezbędna, bo sygnał jaki dostaję w okolicy w której mieszkam (przedmieścia Łodzi, okolice Aleksandrowa Łódzkiego) mnie nie satysfakcjonuje.
Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - czy jest możliwe technicznie wydobycie z tego urządzenia złącza żeby podłączyć antenę zewnętrzną? Czy ktoś już może próbował już takich sztuczek? I jaką antenę najlepiej zastosować w moim przypadku?
Dzięki za wszystkie wskazówki
Samsung GT-B3800 - antena zewnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Samsung GT-B3800 - antena zewnętrzna
Ogólnie to jest taka możliwość. Przecież urządzenie posiada antenę wewnętrzną. Wystarczy tylko w jej miejsce podłączyć złącze i można podłączać antenę zewnętrzną.marcysiek pisze:czy jest możliwe technicznie wydobycie z tego urządzenia złącza żeby podłączyć antenę zewnętrzną?
A z jakiego pasma korzystasz?marcysiek pisze:łączyć antenę zewnętrzną? Czy ktoś już może próbował już takich sztuczek?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
...ale to cacko (Samsung LTE GT3800) nie ma żadnego wyjścia/connectora żeby podłączyć zewnętrzną antenę....czy jest możliwe technicznie wydobycie z tego urządzenia złącza żeby podłączyć antenę zewnętrzną?...jaką antenę najlepiej zastosować w moim przypadku?...
ODPOWIEDŹ:
1. Gniazdo antenowe jest (nawet dwa, dla polaryzacji pionowej i poziomej anteny), wystarczy, że wyjmiesz akumulator, a ukaże się Tobie :)
2. Najlepsza będzie antena do LTE (może być tzw. "kominowa" np. od Plusa, którą oferują jako dodatek do Huawei LTE), czyli dwie anteny na wspólnej konstrukcji (musisz tylko pokombinować z podłączeniem, bo konektorki dodane do wspomnianej anteny nie pasują do gniazdek, a akumulator je dodatkowo zasłania, więc pewno musisz zanleżć/dorobić przejściówkę dość płaską ;)
3. Jak się z tym uporasz daj znać, też mam w planie wspomóc się anteną, chociaż u mnie i tak odbiera LTE, ale co antena to antena.
Pozdrawiam Wszystkich
Henryk
ODPOWIEDŹ:
1. Gniazdo antenowe jest (nawet dwa, dla polaryzacji pionowej i poziomej anteny), wystarczy, że wyjmiesz akumulator, a ukaże się Tobie :)
2. Najlepsza będzie antena do LTE (może być tzw. "kominowa" np. od Plusa, którą oferują jako dodatek do Huawei LTE), czyli dwie anteny na wspólnej konstrukcji (musisz tylko pokombinować z podłączeniem, bo konektorki dodane do wspomnianej anteny nie pasują do gniazdek, a akumulator je dodatkowo zasłania, więc pewno musisz zanleżć/dorobić przejściówkę dość płaską ;)
3. Jak się z tym uporasz daj znać, też mam w planie wspomóc się anteną, chociaż u mnie i tak odbiera LTE, ale co antena to antena.
Pozdrawiam Wszystkich
Henryk
Henryk
-
Czy ktoś mógłby potwierdzić tę informację?Psion pisze:1. Gniazdo antenowe jest (nawet dwa, dla polaryzacji pionowej i poziomej anteny), wystarczy, że wyjmiesz akumulator, a ukaże się Tobie![]()
Czy są w takim razie dostępne konektory? Jeśli tak, to jakie i gdzie można kupić, bo nic nie udało mi się znaleźć.
Może to tylko jakieś "punkty serwisowe/lutownicze". Tak @jakubd pisał w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33336
Fajnie jakby ktoś wrzucił zdjęcia.
Sam przymierzam się do zakupu takiego modemu i to dla mnie cenna informacja.
EDIT
znalazłem zdjęcie, wrzucam jako załącznik
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez xravenx, łącznie zmieniany 1 raz.