Widoczne rezultaty działania NetWorkS! - są jakieś gdzieś?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Widoczne rezultaty działania NetWorkS! - są jakieś gdzieś?

Post autor: ygreko »

Jestem właśnie w Świnoujściu z kartami T-Mobile i Orange. Patrząc na slajd http://gsmonline.pl/portal/show/showIma ... cja_05.jpg miałem nadzieję, że już będę widział tutaj efekty działania porozumienia. Prawda jest taka, że w budynku gdzie mieszkam (tutaj: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.92100 ... 21582/z/15 mniej więcej pod literką "K" w "Konopnickiej") T-Mobile nie ma w ogóle zasięgu 3G, a Orange ma, jak się wystawi telefon za okno z jednej strony, max jedną kreskę, która znika od razu po schowaniu telefonu w obrys okna.
Prezes T-Mobile mówił, że zlikwidują niektóre stacje i zagęszczą pozostające, aby zasięg 3G był wszędzie w Polsce. Na razie widzę, na BTSearch, że są nowe wnioski o pozwolenia radiowe od Orange i T-Mobile w Świnoujściu, ale wszystkie, co do jednego, są na GSM - głównie 1800. W sumie to rozumiem GSM1800, jako dokładniejsze pokrycie w paśmie, którego na razie nie bardzo jest jak inaczej wykorzystać, ale składanie wniosku na GSM900 wydaje mi się bez sensu, przy masowej smartfonizacji Polski, gdzie zajmowanie pasma 900 muzealną technologią wygląda jak marnowanie miejsca...

Co o tym sądzicie?
A może ktoś gdzieś w Polsce zobaczył jakieś spektakularne efekty uwspólnienia sieci? W końcu nawet na powyższym slajdzie jest więcej miejsc, gdzie NetWorkS! powinno już działać.
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Widoczne rezultaty działania NetWorkS! - są jakieś gdzieś?

Post autor: szwed11 »

Tutaj masz dokładniejszą mapę gdzie i kiedy:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ygreko

szwed11 pisze:Tutaj masz dokładniejszą mapę gdzie i kiedy:
Dzięki, bo właśnie zgubiłem tego linka.
Co prawda nie jest napisane, co ma się stać w terminach podanych na mapie, ale wyraźnie widać, że całe Świnoujście jest pokolorowane i podane są cyfry "2012-06", czyli zapewne czerwiec, który minął. Co się miało stać w tym terminie? Czy tylko jakieś formalne uzgodnienia między sieciami, czy też to miał być termin, w którym zostaną wprowadzone optymalizacje w działaniu sieci/uszczelniony zasięg/czy co? Jak widać organoleptycznie zapewne nie wprowadzono jeszcze usprawnień, bo skoro łapię 3G Orange a nie łapię 3G T-Mobile, to znaczy, że jeszcze nie są współdzielone kanały/częstotliwości/stacje bazowe, bo zakładam, że w takim przypadku sygnał powinien być identyczny (?).
Jakoś mało informacji w ogóle na ten temat jest, czy to nie jest tylko marketolenie...?
szwed11

Dla przykładu Szczecin - posty "zajadacza" http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... ht=#568064
Dobrze by było gdybyś skontaktował się w sprawie Networks z Biurem Obsługi Klienta Twojego operatora. Tam mają pewnie szczegółowe informacje.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ygreko pisze:Co o tym sądzicie?
Sądzimy, że Świnoujście to bardzo mało reprezentatywny przykład - w mieście przygranicznym cudów oczekiwać nie należy (szczególnie w miejscu przy samej granicy), a zasięg obu opów raczej taki sam nie będzie choćby z niemożności uzgodnienia z regulatorem identycznych konfiguracji stacji.

N! jest m.in. w Nowym Sączu i Suwałkach. Byłem niedawno w tym drugim mieście - wygląda to bardzo przyzwoicie, aczkolwiek trudno mi powiedzieć jak było wcześniej...
ygreko

szwed11 pisze:Dla przykładu Szczecin - posty "zajadacza" http://telepolis.pl/forum...ghlight=#568064
Dobre. W takim razie, skoro Szczecin jest według mapy drogowej później niż Świnoujście, to oznacza, że powinien być bardziej zaawansowany.
Patryk pisze:Sądzimy, że Świnoujście to bardzo mało reprezentatywny przykład - w mieście przygranicznym cudów oczekiwać nie należy
Co racja to racja, jednakowoż na północ i południe jest woda, co oznacza, że na samej wyspie możnaby skorzystać z dostępnych kanałów aby spokojnie uruchomić U900, aby właśnie zasięg 3G dla bezkablowców mógł istnieć w budynku. To chyba nie jest cud, nawet biorąc pod uwagę, że rzeczywiście są sieci niemieckie, ale przecież jest jakiś podział kanałów.
Patryk pisze:N! jest m.in. w Nowym Sączu i Suwałkach. Byłem niedawno w tym drugim mieście - wygląda to bardzo przyzwoicie, aczkolwiek trudno mi powiedzieć jak było wcześniej...
No, na razie widziałem na mapie, to muszę powiedzieć, że Nowy Sącz to chyba najlepiej oświetlone przez U900 miasto :). Testowałeś U900 w Białym? Możesz coś więcej napisać? Prędkości uzyskiwane w trudnych warunkach? Jakość sygnału? Czy po prostu patrzyłeś na kreski?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ygreko pisze:jednakowoż na północ i południe jest woda, co oznacza, że na samej wyspie możnaby skorzystać z dostępnych kanałów aby spokojnie uruchomić U900, aby właśnie zasięg 3G dla bezkablowców mógł istnieć w budynku. To chyba nie jest cud, nawet biorąc pod uwagę, że rzeczywiście są sieci niemieckie, ale przecież jest jakiś podział kanałów.
Zapomnij o UMTS900. W GSM kanały mają 200 kHz szerokości i można sobie dzielić między operatorami przez granicę, a UMTS to 5 MHz pasma na raz.
Zauważ, że praktycznie nigdzie (poza miejscami gdzie rzeźba terenu na to pozwala) przy granicach Polski nie ma stacji UMTS900 ani Aero2 ani Play, bo zarówno Czesi, Słowacy jak i Niemcy w tych pasmach używają GSM a gdy nie ma przeszkód terenowych ograniczających propagację to nawet jednosektorowa stacja potrafi nabruździć - UKE nigdy nie wyda pozwolenia radiowego na coś takiego, a nie po to jest 900 MHz by stawiać mikrokomórki...

Z resztą o czym my mówimy - w N! i tak na razie nie ma nigdzie U900 i nie będzie w najbliższym czasie. Także w Nowym Sączu.

[ Dodano: 2012-07-30, 11:58 ]
ygreko pisze: Jakość sygnału? Czy po prostu patrzyłeś na kreski?
Patrzyłem na RSSI i EcN0, a i tak to w drodze wyjątku, bo na urlopie nie bawię się zazwyczaj w monitoring sieci. I nie w Białymstoku, tylko w Suwałkach :)
No, w Malborku też jeszcze, ale tam niewiele co doszło, bo stacji wiele nie było już na starcie.
szwed11

Patryk teraz tutaj umieszczany jest aktualny wykaz linii radiowych:
http://www.btsmap.one.pl/uke/
Zobacz jakie radiolinie stosuje Networks!. Normalnie czad :-)
ygreko

Patryk pisze:Zauważ, że praktycznie nigdzie (poza miejscami gdzie rzeźba terenu na to pozwala) przy granicach Polski nie ma stacji UMTS900 ani Aero2
ale: właśnie w Świnoujściu jest A2 i właśnie w tym miejscu gdzie jestem spokojnie łapie 3G wewnątrz budynku, oraz także łapie Play 3G. Znaczy - jest możliwe, a N! na razie jeszcze nie pokazało, co potrafi w Ś.
Patryk pisze:Z resztą o czym my mówimy - w N! i tak na razie nie ma nigdzie U900 i nie będzie w najbliższym czasie. Także w Nowym Sączu.
Czyli co, U900 tylko w Aero2? Czyli najlepiej mieć kartę Plusa? A propos: wszystkie stacje A2 w Polsce dają możliwość rozmów głosowych dla użytkowników SIM Plusa. Były co do tego wątpliwości, także na tym forum. A teraz, jak się okazuje, jeśli się chce mieć normalnie działający internet wszędzie to, co? Tylko Plus?

PS. Po napisaniu tego posta wziąłem do ręki telefon i zobaczyłem SMS (wyciszony, więc nie słyszałem). SMS mówi, że nie odebrałem połączenia z pewnego numeru stacjonarnego. Przy czym nie mam nieodebranych połączeń, czyli po prostu ktoś się nie dodzwonił... No, to ładnie N! tutaj działa - zasięg GSM 4/5 i brak połączenia. Nieźle.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ygreko pisze: Znaczy - jest możliwe
Jest możliwe - punktowo.
UMTS900 nie nadaje się do krycia miast z prostego powodu - ograniczonej pojemności i trudnościami konfiguracyjnymi wystarczająco gęstej sieci stacji i żaden operator tego robił nie będzie. Trzeba budować masowo stacje 2100, ot recepta na problemy indoors.

U900 w N! będzie (jeśli w ogóle będzie) za to na terenach małomiasteczkowych i wiejskich - tam to ma sens...szczególnie że z jednej biednej nośnej będą korzystać klienci dwóch operatorów.

[ Dodano: 2012-07-30, 21:07 ]
ygreko pisze:A teraz, jak się okazuje, jeśli się chce mieć normalnie działający internet wszędzie to, co? Tylko Plus?
Plus też ma wiele wad, szczególnie teraz po przejęciu przez pana S. i połączeniu sieci z Aero2.
A zasięg U900 tej sieci wygląda ładnie tylko na mapce.

[ Dodano: 2012-07-30, 21:07 ]
szwed11 pisze:teraz tutaj umieszczany jest aktualny wykaz linii radiowych:
http://www.btsmap.one.pl/uke/
Wiem o tym :)

[ Dodano: 2012-07-30, 21:08 ]
szwed11 pisze:Zobacz jakie radiolinie stosuje Networks!. Normalnie czad :-)
Ano.
A nie rozbudowa radiolinii wg Plusa - z 8E1 na 16E1 :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ygreko

Patryk pisze:U900 w N! będzie (jeśli w ogóle będzie) za to na terenach małomiasteczkowych i wiejskich - tam to ma sens...szczególnie że z jednej biednej nośnej będą korzystać klienci dwóch operatorów.
Dokładnie taką strategię ma Play, jak się zobaczy na poustawianie stacji, to one akurat nie dochodzą do aglomeracji, generalnie jakieś 30-40 km od centrum Wwy jest dopiero U900.

Dlaczego U900 ma mniejszą pojemność? Bo tylko jedna nośna a w U2100 są trzy nośne na opa? Czyli tak naprawdę trzebaby podjąć strategiczną decyzję, że wyłączamy na obszarze GSM i uruchamiamy intensywnie U900? A widzę tu dwa problemy:
1. Brak GSM, czyli niektórzy nie rozmawiają, albo jak jest, to zapchany.
2. Niemożliwość zmiany technologii z GSM na UMTS bo koncesja nie pozwala?

Jeszcze wracając do mojego pierwotnego pytania: ja nie mam na myśli, żeby N! koniecznie budowało U900. Po prostu jeśli na terenie Świnoujścia już teoretycznie sieć jest skonfigurowana, to czemu nie mam 3G na balkonie, czemu wczoraj dwa razy (!) nie mógł się ktoś do mnie dodzwonić, mimo zasięgu 4/5 GSM, a telefon nawet się nie zająknął, tylko kilkanaście minut po fakcie zapikał esemesem, no i czemu kilka razy dziennie nie mogę pobrać maila mimo stałego 4/5 w GSM (sorry, że posługuję się lamerską miarą, ale netmonitor w iPhone nie pokazuje w tym momencie RSSI, za to w okolicznych komórkach widzę -220dBm, -170dBm i -210dBm...). Rozumiem problemy nadgraniczne, ale czy rzeczywiście to wszystko na co stać N!? Czy to, co tu widzę to gotowy produkt?
Patryk pisze:[o Aero2]A zasięg U900 tej sieci wygląda ładnie tylko na mapce.
Zgoda, korzystałem z UBDI na HD2 do nawigacji przez rok i wiem, że ledwo minę okolice większych miast to zasięgu niet. Co prawda akurat punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i u mnie w domu z kartą Playa się z 3G Plusa korzystać nie da, a z kartą Plusa mam 3/5 kresek w 3G i mogę gadać nawet z totalnie betonowej piwnicy, stąd konkretna wymierna korzyść jest; ponadto jak sądzę w tym miejscu, gdzie obecnie się znajduję też by tak było, bo iPhone znajduje 26017.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ygreko pisze:Niemożliwość zmiany technologii z GSM na UMTS bo koncesja nie pozwala?
UKE zgadza się na wydzielanie części pasma GSM na rzecz UMTS. Nie wiem czy wszystko też by pozwolili. Pewnie tak bo to zależy od modelu biznesowego spółki. Pierwotnie Play miał stawiać tylko i wyłącznie UMTS2100.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Czas płynie, zapowiedzi były szumne, na dziś T-Mobile odstaje najbardziej od konkurencji w ujęciu globalnym ma najmniej wydolną siec. Orange wchodząc do tej spółki dała konkurencji dużą szansę na poprawę infrastruktury (była to odpowiedź na wchłonięcie Polkomtela do team-u Z.Solorza), oby potencjalni klienci mieli z tego pożytek w postaci usług świadczonych na wysokim poziomie jakościowym. Czasy są trudne w sferze finansowania nowych inwestycji-pójście na skróty skończy się niesmakiem użytkowników (tak osobiście mogę określić jakość usługi LTE z logo CP, Plus :dobani: ). Niech zatrudnią ludzi-firmy którzy budowali sieć Polkomtela przed prywatyzacją tej spółki. :)
jareq
ygreko

jarek999 pisze:Czas płynie, zapowiedzi były szumne, na dziś T-Mobile odstaje najbardziej od konkurencji w ujęciu globalnym ma najmniej wydolną siec.
Pociagnijmy ten watek - mozesz troche wiecej napisac? Ja od czasu, kiedy zmienilem prace i nie mam juz sluzbowego telefonu w Plusie, tylko wlasny, szukam sobie sieci dla siebie. Plusa znałem i uważałem, że jest dość słaby, zasięg nie wszędzie, transfery dość słabe, jak w biurowcu Reform Plaza (toitoi) wyciągnąłem 6 mbit/s to szczena mi opadła., normalnie koło 1-2 mbit/s, gdy teraz w taktaku normą jest 4-5, a i 6-7 nierzadko.

Potem miałem Play Fresh, sieć, której zasięg nie istnieje poza miastami; sieć, która przez ciągłe przełączanie sieci (Plus, Orange, Play, 3G, 2G...) rozładowywała mi iPhone od 8 rano do 1 po południu (teraz mam taktaka i w tych samych warunkach bateria kończy się o 21...); sieć, która w sklepie jest w jednym miejscu, a dwa metry dalej jej nie ma; sieć, która w roamingu nie daje możliwości odbierania niektórych SMS (WTF? - sytuacja na żywo: byłem z paroma osobami za granicą, była sieć wifi bezpłatna, trzeba było się zarejestrować, podać numer i wpisać kod otrzymany przez SMS; zgadnijcie co? wszyscy dostali SMS, tylko ja nie, mimo, że podałem mój numer kilka razy; ale "wszyscy" mieli telefony w normalnych sieciach a nie w Play); na koniec - sieć, która ma _zdecydowanie najlepszą ofertę_ i z której bym w życiu nie zrezygnował, gdyby nie konieczność codziennego kilkukrotnego oddzwaniania do osób, które się do mnie nie dodzwoniły z powodu braku zasięgu albo tego, że akurat telefon się przełączał między sieciami (korzystam z telefonu służbowo). A nie zamierzam wymuszać tylko GSM i ręcznego wyboru sieci, np. Plus, jeśli mam korzystać ze smartfona, ani też nie będę ciągle przełączał 3G/2G, wifi w domu on, poza domem off... To ma po prostu działać i poto mam pakiet internetowy w smartfonie, aby korzystać z 3G only. Teraz mam taktaka i zasięg 3G jak drut, bo stację widzę z okna.

[ Dodano: 2012-07-31, 19:05 ]
jarek999 pisze: Czasy są trudne w sferze finansowania nowych inwestycji-pójście na skróty skończy się niesmakiem użytkowników (tak osobiście mogę określić jakość usługi LTE z logo CP, Plus )
Osobiście na tym forum plułem na usługę od CP dość mocno, za czasów, gdy korzystałem z HSPA+, bo w mojej wiejskiej okolicy to była najlepsza oferta i ludziska się rzucili, co spowodowało przeciążenie jedynej stacji w okolicy (znam ludzi, co z 9 km łączyli się przez odpowiednią antenę), więc nie wyrabiało. Przeszedłem na LTE i teraz mam totalny spokój, necik naprawdę klasa, więc tutaj mam inną opinię.

PS. Nie próbuję nawet skorzystać z Orange... Kolega z iPhone 4S pracujący w centrum Warszawy mówi, że jak znowu gdzieś dzwoni i ma słabą jakość połączenia/zrywaną rozmowę itd. to wie, że znowu zapomniał wyłączyć 3G w telefonie. Od następnej rozmowy wyłącza i jest git, potem jak wraca do domu to znowu włącza. Będzie się tak jeszcze męczył tylko niecały rok :). Wierzę mu, że Orange to nie jest najlepsza sieć, bo człowiek jest z kręgu osób doskonale znających się na sytuacji sieci komórkowych w Polsce.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ygreko pisze:Pociagnijmy ten watek - mozesz troche wiecej napisac? Ja od czasu, kiedy zmienilem prace i nie mam juz sluzbowego telefonu w Plusie, tylko wlasny, szukam sobie sieci dla siebie. Plusa znałem i uważałem, że jest dość słaby, zasięg nie wszędzie, transfery dość słabe, jak w biurowcu Reform Plaza (toitoi) wyciągnąłem 6 mbit/s to szczena mi opadła., normalnie koło 1-2 mbit/s, gdy teraz w taktaku normą jest 4-5, a i 6-7 nierzadko.
Ja nie pisałem o Twoim szczęściu i pięknych transferach (przejrzyj może dokładniej forum i poczytaj jak jest pięknie w T-Mobile- kolega walczył kiedyś z nimi ok. 6-mcy odnośnie jakości rozmów, ba nawet zmieniał aparaty telefoniczne :rotfl: ), napisałem wyłącznie tekst z myślą o użytkownikach tego internetu jako łącza podstawowego (a jest ich tu znaczny %).
ygreko pisze: Osobiście na tym forum plułem na usługę od CP dość mocno, za czasów, gdy korzystałem z HSPA+, bo w mojej wiejskiej okolicy to była najlepsza oferta i ludziska się rzucili, co spowodowało przeciążenie jedynej stacji w okolicy (znam ludzi, co z 9 km łączyli się przez odpowiednią antenę), więc nie wyrabiało. Przeszedłem na LTE i teraz mam totalny spokój, necik naprawdę klasa, więc tutaj mam inną opinię.

PS. Nie próbuję nawet skorzystać z Orange... Kolega z iPhone 4S pracujący w centrum Warszawy mówi, że jak znowu gdzieś dzwoni i ma słabą jakość połączenia/zrywaną rozmowę itd. to wie, że znowu zapomniał wyłączyć 3G w telefonie. Od następnej rozmowy wyłącza i jest git, potem jak wraca do domu to znowu włącza. Będzie się tak jeszcze męczył tylko niecały rok . Wierzę mu, że Orange to nie jest najlepsza sieć, bo człowiek jest z kręgu osób doskonale znających się na sytuacji sieci komórkowych w Polsce.
Np. dla Twoich wymagań speedów to w mojej okolicy HSPA+ CP sprawdził by się bez problemu (max. większe niż na Plusie, stabilność do bani, gubienie pakietów, przestoje w transmisji). Co ciekawe osobiście testowałem u siebie wszystkich opów poza T-Mobile (w terenie testowałem zasięg 3G na telefonie i poza miastami trudno było ujrzeć). Jeżeli piszę dobrze o Plusie to nie dlatego że mi się podoba ale biorę pod uwagę swoje realne testy które wykonywałem tylko na 2stacjach HSPA w aglomeracjach oddalonych od siebie o 60km i np. w tym drugim przypadku gdzie na co dzień nie korzystam z sieci przy sygnale -99dB link-stabilność, opóźnienia ping-odchyłki był na wyższym poziomie od LTE "Plusa". Na stałe gdzie korzystam teraz ze stacji LAC:8175 (33141) oddalonej ok. 2km sygnał -73dB pingi ok. 100ms max. odchyłka 20%, strat pakietów 0 nawet przy wykonywaniu speeda (pingi rosną do przedziału 200-400ms ale pakiety nie są gubione i stabilny upload przekraczający 1Mb/s). LTE sygnał -79dB pingi od 20-100ms, download w miarę stabilny ponad 15Mb/s-przy wysyceniu hurtowo gubione pakiety, upload nie stabilny i tak do 0,7Mb/s to jest jakość usługi? Nie można rozmawiać przez tel. IP, wideo-rozmowa jest cięta... :dobani: P.S Nikogo nie namawiam do korzystania z usług Polkomtela, lecz do testów w realu jak sprawuje się sieć konkretnego operatora (prepaid nie kosztuje wiele a umowa z reguły wiąże na 2lata, są też oferty testowe dla tych co nie mają sprzętu ). ;)
jareq
ygreko

jarek999 pisze:Np. dla Twoich wymagań speedów to w mojej okolicy HSPA+ CP sprawdził by się bez problemu
Hm, nie pisałem wcześniej o moich wymaganiach dot. speedów, więc trudno mi się odnieść.

Co do jakości w CP i Plusie to zgoda - Plus ma doskonałą sieć i stabilność. I dokładnie w mojej okolicy tak właśnie było - w HSPA+ CP gubione pakiety (zaczęło się dokładnie w ostatnim dniu listopada chyba - w każdym razie wtedy, kiedy Plus i CP połączyli sieci, wcześniej było miodnie), a z kartą Plusa na tym samym sprzęcie pakiety nie były gubione. Ale coś w tym jest, że w CP trzeba mieć szczęście, aby trafić na dobrą stację. Ja się właśnie dlatego tak cieszę, bo przejście na LTE spowodowało, że mam transfery do 40 mbit/s i zero gubionych pingów, VPN nie zrywany, wideorozmowa przez Skype doskonale płynna, zarządzanie kompami przez TeamViewera bez konieczności powtarzania klików i zawsze z podobnym opóźnieniem itd.
Umowę z CP podpisałem dawno, zostało mi już tylko 8 miesięcy, a podpisałem tą umowę po teście HSPA+, który wypadł doskonale (przez pierwsze miesiące jak już pisałem było doskonale, dobijałem nawet do 18 mbit/s) i tam bym pozostał, ale trzeba było uciekać do przodu, do LTE. Teraz pewnie bym nie przedłużył umowy z CP tylko szukał alternatywy, ale nie mam ich za dużo: jeden op lokalny przez wifi - 30% zgubionych pakietów i rabat 30% co miesiąc... szlag... drugi opp lokalny, którego miałem całe dwa dni, bo zanim mój pakiet trafiał do internetu to musiał chyba ze 100 urządzeń przejść, bo jak wyjaśnić 200-300 ms pingu do onetu? "Panie, to normalny ping jest!". No i właśnie narysowałem landscape konkurencyjny dostępu do internetu w Nadarzynie. Pozostają GSMy - nie chciałem klasycznych, bo jednak pingi, niestabilność itd., więc trafiłem na najnowszą technologię bezkablową. Teraz pewnie brałbym net od Plusa właśnie dlatego, że mam więcej stacji w okolicy do wyboru i jak sądzę - albo mam nadzieję - nie padłyby wszystkie naraz...
ODPOWIEDZ