Problem z połączeniem z siecią WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aguna
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem z siecią WiFi

Post autor: aguna »

Witam!

Mój problem zaczął się, gdy chciałam zabezpieczyć swoją sieć, która wcześniej nie była zabezpieczona ( nie wiem, jak to możliwe... :/ )
Weszłam na stronę http://192.168.2.1 > Wireless > Security Settings i z Disable zmieniłam na WPA-pre shared key, WPA2 Mixed i wpisałąm swój Pre-shared Key. Kliknęłam Apply i znów Apply i od tamtej pory nie mogłam się połączyć z siecią.
Później próbowałam ręcznie skonfigurować nowe połączenie, wpisałąm nazwę sieci, zatwierdziłam key i teraz gdy klikam prawym przyciskiem na moją sieć (właściwości) , w zabezpieczeniach jest napisane WPA2-Personal, AES i wpisany klucz zabezpieczeń sieciowych. Gdy chcę połączyć się z siecią wyskakuje komunikat " system nie może połączyć się z siecią ".

Routing IP włączony: Nie
Serwer WINS procy włączony: nie

Karta bezprzewodowej sieci LAN:
nośnik odłączony
DHCP włączone :tak
AUtokonfiguracja włączone :tak

Karta Ethernet połączenie lokalne
nośnik odłączony
DHCP włączone :tak
AUtokonfiguracja włączone :tak

Dodam, że kompletnie się na tym nie znam, wyszłam z założenia " kliknę i zobaczę co się będzie działo " i tak oto pozostałam bez internetu na dwóch laptopach.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem z siecią WiFi

Post autor: Jo_gurt »

Jaki system na lapkach?
Prawdopodobnie będziesz musiała usunać zapisany profil swojej sieci z ustawień w systemie.
Albo zmień nazwę swojej sieci.
aguna

Jaki system na lapkach? Nawet nie wiem o co pytasz...

Prosiłabym o jakieś dokładne instrukcje, bo jak już mówiłam jestem zielona i nie wiem co dalej robić, a chciałam najpierw sama spróbować coś z tym zrobić....

A nie ma wpływu to, że ustawiłam inne hasło w Wireless > Security Settings niż jak dodawałam nową sieć i wygenerowało mi klucz zabezpieczeń sieci?
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

Na pewno hasło w ustawieniach routera musi być być zgodne z hasłem zabezpieczającym sieć.
aguna

system windows 7
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Wejdź w Panel sterowania\Sieć i Internet\Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi i usuń wszystkie wpisy z twoją nazwą sieci. Po tym wyszukaj swoją sieć (już w "normalny" sposób) i spróbuj się połączyć - powinien zapytać o hasło. Wpisz dokładnie to, które ustawiłaś w routerze.
ODPOWIEDZ