Sprzęt do obsługi zespołu 15 osób
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprzęt do obsługi zespołu 15 osób
Witam
Mam taki przypadek:
Zespół 15 programistów pracuje w biurze gdzie ma tylko dostęp do zasobów lokalnych przez sieć kablową i muszę mu zapewnić dostęp przez sieć komórkową do internetu. Każdy ma mieć podniesioną sesję VPN, dwa okienka gmaila + jakaś online'owa dokumentacja , skypea, co jakiś czas svn itp.
Aktualnie chodzi to na Huawei B970b i z wiadomych powodów się często wiesza.
Pytanie co lepiej zrobić,
1. wstawić drugi taki sam/podobny? Myślałem o Huawei B683. Wg specyfikacji 32 urządzenia, w praktyce 7-8 osób powinien obsłużyć.
2. kupić coś innego/mocniejszego, tylko co? Może być bez wifi, mogę dostawić wrt54gl.
pozdrawiam
P.
Mam taki przypadek:
Zespół 15 programistów pracuje w biurze gdzie ma tylko dostęp do zasobów lokalnych przez sieć kablową i muszę mu zapewnić dostęp przez sieć komórkową do internetu. Każdy ma mieć podniesioną sesję VPN, dwa okienka gmaila + jakaś online'owa dokumentacja , skypea, co jakiś czas svn itp.
Aktualnie chodzi to na Huawei B970b i z wiadomych powodów się często wiesza.
Pytanie co lepiej zrobić,
1. wstawić drugi taki sam/podobny? Myślałem o Huawei B683. Wg specyfikacji 32 urządzenia, w praktyce 7-8 osób powinien obsłużyć.
2. kupić coś innego/mocniejszego, tylko co? Może być bez wifi, mogę dostawić wrt54gl.
pozdrawiam
P.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Sprzęt do obsługi zespołu 15 osób
To nie jest problem routera - to jest problem niedostecznego pasma. Wszystkie aplikacje o ktorych piszesz produkuja transfer nawet w standby.
Nie pomagam na PW.
-
Czyli idealnie by było każdemu dać osobny modem? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Idealnie bylo by zastanowic sie, co zre pasmo i to zminimalizowac. Jeden VPN zamiast 15, proxy, lokalny serwer mailowy zamiast googla, lokalny mirror SVN......
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A podstawowe pytanie: gdzie to jest? Aby sprawdzić jakie sieci tam dolatują i jaką prędkość mają? Nie sądzę, aby standardowe routery obsługujące LTE miały problem z tą ilością userów, a jak uzyska się pasmo 30 mbit/s, co przy LTE jest możliwe to chyba wystarczy?
-
Biurowiec w centrum Warszawy, 9 piętro, brak wyższych budynków w bezpośrednim sąsiedztwie.
Problem w tym, że ludzi mi posadzili w czymś typu sala konferencyjna (centrala banku) i nie ma żadnej opcji na pomieszczenie techniczne gdzie można wrzucić serwer.
Problem w tym, że ludzi mi posadzili w czymś typu sala konferencyjna (centrala banku) i nie ma żadnej opcji na pomieszczenie techniczne gdzie można wrzucić serwer.
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 07:42 przez otbx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Serwer mozna wrzucic do szafki 19" przykreconej do sciany albo postawionej w rogu. Nie jestes jedyny na swiecie z takim problemem.
Nie pomagam na PW.
-
Tematem wątku jest kwestia czy da się rozwiązać problem odpowiednim sprzętem typu router, jeśli twierdzicie, że się nie da to jest to konkretna informacja jakiej potrzebuję.
Key, realia instytucji typu bank są takie, że nic tego typu co piszesz tam nie wstawisz bo taką mają politykę. Moi ludzie wchodzą rano, rozkładają swoje zabawki a wieczorem wszystko zabierają.
Key, realia instytucji typu bank są takie, że nic tego typu co piszesz tam nie wstawisz bo taką mają politykę. Moi ludzie wchodzą rano, rozkładają swoje zabawki a wieczorem wszystko zabierają.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
otbx, od administracji nie dostaniesz żadnego dostępu?
Czy zadziała na mobilnym zależy tylko od faktycznego zapotrzebowania na pasmo.
Pomijam już wykorzystanie limitu.
Czy zadziała na mobilnym zależy tylko od faktycznego zapotrzebowania na pasmo.
Pomijam już wykorzystanie limitu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nawet w środku sali konferencyjnej, w sytuacji gdy ściany są z kartongipsu, w mojej opinii UMTS900 powinien dolatywać, a jeśli gdzieś naprawdę blisko jest stacja LTE to także powinno banglać. Ja bym wziął od Plusa albo CP (to samo, ale Plus ma lepszą obsługę) na próbę LTE z routerem Edimax i modemem E398 (do 7. dni za free) i sprawdził jak to bangla. Router lubił się wieszać pod obciążeniem, ale podobno od jakiegoś czasu poprawili soft jest lepiej (wieści z tego forum).otbx pisze:Biurowiec w centrum Warszawy, 9 piętro, brak wyższych budynków w bezpośrednim sąsiedztwie.
Biurowce z reguły mają także repeatery, co najmniej na GSM900, ale te, w których ja bywam w Warszawie mają także wzmocnienie U2100, więc jeśli LTE nie zadziała, to możesz pomyśleć o którymś z nowszych routerów HSPA+, co da Ci połączenie 21 albo 28.8 mbit/s, a faktyczny transfer możesz mieć 5-10 mbit/s, co w tych warunkach powinno wystarczyć.
Jeśli chodzi o limity, to największy za 120 PLN masz 25 GB w CP, u innych opów też są zdrowe limity, zresztą rozumiem, że to projekt "służbowy", więc te koszty nie są aż tak problematyczne.
Powodzenia.