Roaming plus zamiast aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Roaming plus zamiast aero2
Chciałbym korzystać z internetu aero2 w miejscowości Makówiec Mały gmina Dobre trasa na Węgrów. Nadajnik jest w odległości 6km w miejscowości Dobre.Odbieram słaby sygnał ale plusa, mam napis w lewym rogu programu Play online plus roaming aero2 czy to znaczy że mogę korzystać bezpłatnie z nadajnika plusa i odbierać aero2? Jaką antenę zastosować żeby ustabilizować słaby sygnał domyślam się że to powinna być antena kierunkowa chciałbym najlepiej ze sklepu DIPOL.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Roaming plus zamiast aero2
Nie, musialbys miec karte SIM Aero2 z uslugi BDI.sedols pisze: czy to znaczy że mogę korzystać bezpłatnie z nadajnika plusa i odbierać aero2?
Nie pomagam na PW!
-
Nie dość jasno się wysłowiłem. Mam zainstalowany modem huawei e3131 z play i mam w nim kartę AERO2 dlatego łącze się z netem w programie play online
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Skoro masz kartę Aero2 i łączysz się z internetem to w czym problem?
--EDIT-- Patrzyłem niedawno na mapę zasięgu Plusa. I według niej Dobre nie ma mocnego zasięgu 3G. Mapa została zaktualizowana 1 sierpnia, także prawdopodobnie nadajnik Aero2 tam jeszcze nie działa.
Nie ma takiej opcji. Aero2 działa na częstotliwości 900MHz, a Plus własnych nadajników 3G działających w tym paśmie nie posiada, korzysta z nadajników Aero2. Najbliższy nadajnik Aero2 powinien stać w miejscowości Dobre, aczkolwiek trudno mi stwierdzić, czy już działa, ponieważ według wykazu zezwoleń UKE, nadajnik ten dopiero niedawno pozwolenie uzyskał.sedols pisze:.Odbieram słaby sygnał ale plusa.
--EDIT-- Patrzyłem niedawno na mapę zasięgu Plusa. I według niej Dobre nie ma mocnego zasięgu 3G. Mapa została zaktualizowana 1 sierpnia, także prawdopodobnie nadajnik Aero2 tam jeszcze nie działa.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
A jak długo trwa procedura podłączania nadajnika, to kwestia dni czy miesięcy?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Od tygodni przez miesiące, lata do ewentualnego nieuruchomienia.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Otóż to.Markadiusz pisze:Od tygodni przez miesiące, lata do ewentualnego nieuruchomienia.
Także możesz czekać na uruchomienie nadajnika, co z dużym prawdopodobieństwem pozwoli na korzystanie z Aero2 bez anteny zewnętrznej, albo (jeśli nie chcesz czekać) kupić antenę oraz konektor do modemu Huawei.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
To chyba najsilniejsza antena z dipola o takiej właśnie myślałem ale kupię ją na wiosnę ten sezon działkowy sobie odpuszczę. Wielkie dzięki.