Cyfrowy polsat + telefon z androidem ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Little_Nicky2
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy polsat + telefon z androidem ?

Post autor: Little_Nicky2 »

Witam,

Przeszukałem już chyba z pół internetu a nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mianowicie, posiadam telefon z androidem i jest na niego fajna aplikacja IP Webcam, pozwalająca zmienić telefon w kamerke internetową. Wszystko byłoby ładnie i pięknie gdyby nie to, żeby móc oglądać z niej obraz oba urządzenia muszą być w jednej sieci(wifi, albo VPN) udało mi się ustawić połączenie VPN pomiędzy moim stacjnarnym komputerem do którego mam podpiętą neostradę na routerze TP-LINK W8901g. Natomiast potrzebuję jeszcze ustawić takie samo połączenie między telefonem a laptopem. Do laptopa mogę podpiąć Cyfrowy Polsat z modemem Huawei E398, ewentualnie mam dostęp do netbooka HP z internetem w Orange. Wiem, że z samym modemem Huawei E398 nic nie zdziałam więc piewrsze moje pytanie czy router AirLive Air3GII, byłby dobrym rozwiązaniem pod ten cyfrowy polsat (przynajmniej będę mógł rozdzielić sobie internet jak gdzies pojadę :D ), oraz czy jest w ogóle możliwość takiego połączenia, najlepiej VPN, bo Wi-Fi jednak ma swój zasięg :( Jeśli nie ma takiej możliwości, bo wiem, że trzeba odblokować port 1723, a słyszałem, że niektórzy dostawcy nie pozwalają na to, to czy jest jakiś operator, który na to pozwala ? Z góry dziekuję za pomoc, mam nadzieje, że napisałem w dobrym dziale :)

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Cyfrowy polsat + telefon z androidem ?

Post autor: ja.michal »

Jak dobrze zrozumiałem chcesz użyć kamerki w telefonie i zalogować się z zewnątrz na nią. Na telefonie ma być karta CP.

Jeśli tak to niestety CP nie ma publicznego adresu IP, który jest w pełni transparentny. Taką usługę można wykupić jedynie w Plusie na abonament i w T-Mobile (w ofertach dla firm).
Little_Nicky2

Tak, chce użyć kamerki w telefonie i zalogować sie na nią. W telefonie mam karte SIM z Orange, z tego co czytalem na innych forach to u nich tez mozna wykupic usluge pyblicznego adresu IP, tylko pytanie czy to rozwiąże sprawę. Druga kwestia jest taka, czy posiadając podpięty modem z CP do routera AirLive Air3G II uda mi się ustanowić połaczenie VPN ? Bo to mi wydaje się pewniejszą opcją, ale moge sie mylic :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tutaj chodzi o problem możliwości wejścia z zewnątrz. Takie IP musi być na urządzeniu do którego chcesz się dostać. Skąd i jak to już mniejszy problem bo nie potrzeba do tego zewnętrznego IP.
W Orange można, ale oficjalnie w abonamencie internetowym dla firm i odpłatnie. Jak poprowadzisz boje to włączą dla indywidualnego i raczej za darmo. Oczywiście trzeba wtedy zmienić APN na odpowiedni.
Little_Nicky2

Mhm, czyli jak mam karte sim z Business Everywhere to moge zrobic takie cos, tak ? Tylko ze jak dzwonilem do nich wczoraj to powiedzieli mi, ze na tym nr z ktorego dzwonilem(mam tam business everywhere dla komorek) nie da sie tego zrobic, ale da sie na innym nr na ktorym mam Business Everywhere o takie(karta sim siedzi w jakim netbooku). Tylko teraz pytanie, czy jak przeloze ta karte sim do telefonu czy wtedy nadal bede mial to publiczne IP. Sorki ze tak męcze, ale w Orange nie potrafili mi odpowiedziec na to pytanie ;/ a nie chce isc w niepotrzebne koszta jesli to ma nic nie dac :) Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro oferta biznes to tak. Prościej włączyć, ale to będzie dodatkowa opcja płatna netto 5zł.
http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 025422.pdf

Jedyne co to musisz zmienić ustawienia punktu dostępowego z internet na vpn.
Tutaj masz dane do ustawień: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=APN
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze: to musisz zmienić ustawienia punktu dostępowego z internet na vpn.
Ale zdaje się nie będzie wtedy szczęśliwych godzin czyli nocnego ściągania poza limitem (to działa tylko na apn:interent).
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zgadza się. To jest wyłączone. Wszystko idzie w ramach limitu.
Little_Nicky2

Orange jest kochane... dzwonilem do nich, powiedzieli ze ta usługa nie jest możliwa do aktywacji, bo jest oferowana tylko dużym firmom i korporacjom... Spytałem sie pani, dlaczego w takim razie moj plan taryfowy jest tam wymieniony i nigdzie nie jest napisane ze to dla korporacji, a ja nie moge z niego skorzystac ? Facet wczoraj mowil co innego, babka dzisiaj co innego ;/ Jutro ide do salonu <_<
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To się przygotuj na boje. Tak z tym VPN jest. Jednym włączają, innym nie. Ogólnie trzeba się nachodzić i nadzwonić. Nie wiem czy w salonie to ci załatwią.
Little_Nicky2

Bede chodzil i dzwonil, jak mi sie uda to dam znac :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Spróbuj jeszcze raz zadzwonić. Za którymś tam razem się uda. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Little_Nicky2 pisze:bo jest oferowana tylko dużym firmom i korporacjom
:rotfl: dawno się tak nie uśmiałem.
Little_Nicky2 pisze:Jutro ide do salonu
Szkoda czasu, to się na telefon załatwia, przy taryfach biznesowych mają to za opłatą włączyć i już.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze jest jeden sposób. Doradca biznesowy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:Doradca biznesowy
Nie pomyślałem, jako prywatna osoba mam włączony apn:vpn co pozwala uniknąć idiotycznej kompresji obrazków.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Też bym kombinował, ale mam Day by Day czyli jak oferta wskazuje od czasu do czasu. Raz na 2-4 miesiące jak godzinę czy dwie posiedzę nie przeszkadza.

[ Dodano: 2012-08-05, 23:13 ]
I to tylko jak nie ma zasięgu Aero2.
Little_Nicky2

Dzisiaj zadzwoniłem rano do Orange, rozmawiałem z gosciem, dał mi publiczny dynamiczny adres IP bez problemów :) (zauwazylem ze kolesie z Orange sa bardziej ogarnieci niz babki tam pracujace ;/ ) Potem pojechałem i wymieniłem karte sim na micro sim. Programik hula i szaleje jak powinien :) Dzieki wszystkim za pomoc ^^
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

APN oczywiście zmieniłeś na vpn?

[ Dodano: 2012-08-06, 21:04 ]
Głupie pytanie skoro wszystko działa. :P

Fajnie, że wszystko gra. :ok:
ODPOWIEDZ