axesstel mv610 - WDS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
axesstel mv610 - WDS
Hej,
czy jest możliwe spięcie w WDS (dystrybucja wifi po piętrach budynku) w sprzęcie mv610?
Nigdzie tego nie znalazłem w instrukcji jak i w interfejsie.
Czy dysponujecie lepszą instrukcją niż tak, którą rozdaje orange? Dla tego przykładu na chwilę obecną mruga mi dioda power i nie wiem co to znaczy.
Pozdrawiam.
czy jest możliwe spięcie w WDS (dystrybucja wifi po piętrach budynku) w sprzęcie mv610?
Nigdzie tego nie znalazłem w instrukcji jak i w interfejsie.
Czy dysponujecie lepszą instrukcją niż tak, którą rozdaje orange? Dla tego przykładu na chwilę obecną mruga mi dioda power i nie wiem co to znaczy.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: axesstel mv610 - WDS
Jak chcesz cokolwiek dystrybuować po piętrach to zdecydowanie nie WDS.
-
A jak powinno się to zrobić? Na każdym piętrze mam gniazda rj45 w ścianie. Jedynie problem widzę z wifi, chciałbym żeby to samo wifi było w całym domu. Chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie urządzenie będzie, z jakiegoś przypadku, podłączało się do słabszego sygnału; do tego dochodzi zrywanie połączeń między piętrami - np. korzystając ze smart urządzeni (telefon, pad itp.).Jo_gurt pisze:Jak chcesz cokolwiek dystrybuować po piętrach to zdecydowanie nie WDS.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Roaming w WiFi jako taki nie istnieje. Ale namiastkę możesz sobie spróbować zrobić za pomocą urządzeń Unifi.
Zasadniczo stawiasz na każdym piętrze AP, ale łączysz je ze sobą kablem.
-
Unifi to jest zdecydowanie za dużo.Jo_gurt pisze:Roaming w WiFi jako taki nie istnieje. Ale namiastkę możesz sobie spróbować zrobić za pomocą urządzeń Unifi.
Spiąć chce dwa piętra w domu. Dlaczego w tym wypadku WDS nie jest wskazany? I dlaczego nie można zrobić pseudo WDS na kablu?
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
WDS nie dziala, lub dziala kiepsko. I dodatkowo tracisz polowe pasma na uplink. Kabel nie ma nic wspolnego z WDS - w WiFi masz wtedy podwojne pasmo - czyli 4x wieksza przepustowosc niz w WDS.
Nie pomagam na PW.
-
Czekaj, to jak to dobrze zrobić? Mogę kablem zejść z piętra i wystawić AP, który będzie taki sam jak ten na piętrze?key pisze:WDS nie dziala, lub dziala kiepsko. I dodatkowo tracisz polowe pasma na uplink. Kabel nie ma nic wspolnego z WDS - w WiFi masz wtedy podwojne pasmo - czyli 4x wieksza przepustowosc niz w WDS.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokladnie.akapap pisze:Mogę kablem zejść z piętra i wystawić AP, który będzie taki sam jak ten na piętrze?
Nie pomagam na PW.
-
Tylko wtedy mamy dwa AP z takimi samymi SID. Co wtedy jak zachowają się urządzenia.key pisze:Dokladnie.
Nie ma takiej możliwości, że nie ustawiam nowy AP z takimi samymi parametrami tylko ten nowy AP jest w trybie mostu i przekazuje dany do głównego AP?
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-08-06, 20:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-06, 19:28 przez akapap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No i? Maja inne MAC wiec klient dobrze wie z kim sie laczy.akapap pisze:Tylko wtedy mamy dwa AP z takimi samymi SID.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. I ty chyba tez tego nie wiesz: co masz na mysli piszac AP w trybie mostu?akapap pisze:że nie ustawiam nowy AP z takimi samymi parametrami tylko ten nowy AP jest w trybie mostu
Nie pomagam na PW.
-
Chciałbym osiągnąć funkcjonalność WDS, jednakże przekazywanie sygnału do głównego routera chciałbym robić za pomocą kabla.key pisze:Nie bardzo wiem o co ci chodzi. I ty chyba tez tego nie wiesz: co masz na mysli piszac AP w trybie mostu?akapap pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez akapap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co masz na mysli piszac "funkcjonalnosc WDS"?
IMHO WDS ma zastepowac kabel. Czyli chcesz kablem zastapic WDS ktory zastepuje kabel?
IMHO WDS ma zastepowac kabel. Czyli chcesz kablem zastapic WDS ktory zastepuje kabel?
Nie pomagam na PW.
-
To może inaczej. Chciałbym na każdym piętrze wystawić punkt dostępowy. W taki sposób aby to była ta sama sieć i nie następowało przełączenie między AP kiedy z urządzeniem przemieszczam się, np. z parter na piętro.key pisze:Co masz na mysli piszac "funkcjonalnosc WDS"?
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie da się na standardowym WiFi za małą kasę.akapap pisze:nie następowało przełączenie między AP kiedy z urządzeniem przemieszczam się, np. z parter na piętro.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Akurat to jest proste: dwa SSID i logowanie manualne do jednego AP.akapap pisze:W taki sposób aby to była ta sama sieć i nie następowało przełączenie między AP kiedy z urządzeniem przemieszczam się, np. z parter na piętro.
Nie pomagam na PW.
-
Kilka zdań na koniec.
Żeby osiągnąć płynne przełączanie pomiędzy AP musimy korzystać z roamingu. Standard 802-11f z uwagi na zbyt wolne przełączenie upadł, jednakże na rynku można nadal kupić tanie sprzęty, które w warunkach domowych będą akceptowalne. Można nabyć sprzęty ze specyfikacją 802-11r (fast roaming) jednakże jest to wyższy koszt i warunkach domowych niepotrzebny.
W wątku wspomniano o unifi, niestety nie wiem dlaczego to urządzenie jest tak popularne, gdyż nie obsługuje żadnego z typów roamingu a cena jest solidna w porównaniu z innymi pudełkami.
Pozdrawiam.
Żeby osiągnąć płynne przełączanie pomiędzy AP musimy korzystać z roamingu. Standard 802-11f z uwagi na zbyt wolne przełączenie upadł, jednakże na rynku można nadal kupić tanie sprzęty, które w warunkach domowych będą akceptowalne. Można nabyć sprzęty ze specyfikacją 802-11r (fast roaming) jednakże jest to wyższy koszt i warunkach domowych niepotrzebny.
W wątku wspomniano o unifi, niestety nie wiem dlaczego to urządzenie jest tak popularne, gdyż nie obsługuje żadnego z typów roamingu a cena jest solidna w porównaniu z innymi pudełkami.
Pozdrawiam.