LINKSYS WRTU54G - pytania teorytyczne

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Joke
Użytkownik forum

LINKSYS WRTU54G - pytania teorytyczne

Post autor: Joke »

Witam. Przymierzam się do kupna routera LINKSYS WRTU54G. W domu mam łącze od lokalnego dostawcy - Gawex Media 2 mb/s. Na zewnątrz domu mam antenę, kablem Ethernet leci do AC/DC Adaptor, a obok wychodzi biały Ethernet do laptopa. Operator przypisuje MAC do internetu. Czy ten router się nadaje do podłączenia dwóch laptopów przez WIFI?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: LINKSYS WRTU54G - pytania teorytyczne

Post autor: krystianb »

Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> jeśli wyjdzie ok to klonuj mac i powinno działać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Joke
Użytkownik forum

Jak klonować MAC? Będzie to w instrukcji? Parę dni temu robiłem ping, to dla google czy wp i pokazało się TTL na poziomie sto coś. Kolega ma dokładnie ten sam internet, tylko, że 1 mb i ma router T-LINK, rozdziela go na laptopa i komputer, i mu działa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Joke pisze:Będzie to w instrukcji?
Powinno. Ewentualnie możesz podać mac wan routera operatorowi.
Joke
Użytkownik forum

Dzięki. Czytałem, że pierwsze uruchomienie musi być po kablu Ethernet. Potem mogę go odłączyć i korzystać z WIFI? Ktoś wie, jak długi ten kabel w tym modelu jest?
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

O ile wiem, to chyba wszystkie routery wymagają do pierwszego uruchomienia(konfiguracji) połączenia kablowego. A co do długości kabla(na wyposażeniu) - przeważnie około 1,5m.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Marek51 pisze:O ile wiem, to chyba wszystkie routery wymagają do pierwszego uruchomienia(konfiguracji) połączenia kablowego.
Nie. Wszystkie mozna uruchomic tylko z WiFi. Przynajmniej nie spotkalem do tej pory takiego, ktorego by sie nie dalo.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Joke pisze:Czytałem, że pierwsze uruchomienie musi być po kablu Ethernet. Potem mogę go odłączyć i korzystać z WIFI?
Oczywiście, kablem się trzeba podłączyć, żeby skonfigurować wifi. I jak kupisz to płytę cd zostaw w pudełku. Kabla to zwykle dają 1.5-2m

Jeśli chcesz go kupić, to jeszcze zapytam, wiesz jaki dokładnie ma router ten znajomy o którym wspominałeś? Bo jest kilka tp-linków w których da się (po zainstalowaniu openwrt) podbić ttl
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

krystianb pisze:Oczywiście, kablem się trzeba podłączyć, żeby skonfigurować wifi.
Hmmmm.... Wszystie ktore mialem do tej pory w rece mialy aktywne WiFi i albo brak zabezpieczen, albo naklejke z haslem w pudelku/na sprzecie.
Nie pomagam na PW.
Joke
Użytkownik forum

krystianb, nie wiem co to za model, ale wiem, że kosztował 150 zł.
Opłaca się ten Linksys zamawiać? Do czego służy w nim wejście SIM?

[ Dodano: 2012-08-07, 23:09 ]
Kolega chyba ma ten router: Tp-Link TL-R402M. Z tego co widzę, obsługuje on klonowanie MAC, więc chyba będzie działał. Jeśli tak, to biorę od razu go.
ODPOWIEDZ