Nowy router, szybkie i stabilne WiFi... może 5GHz?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
007Krzysztof
Początkujący użytkownik forum

Nowy router, szybkie i stabilne WiFi... może 5GHz?

Post autor: 007Krzysztof »

Internet w chwili obecnej mam od lokalnego ISP(a on od TK Telekom).

1. Łącze i warunki:
- 30/3Mbps ale w niedalekiej przyszłości chciałbym zwiększyć przepustowość do 50/10Mbps.
- Router D-Link DIR-300 i dzielę łącze na 4 komputery i 2 smartfony.
- Rodzaj ruchu: jednocześnie używane są przeróżne transmisje(www, poczta, streaming, p2p).
- Mieszkanie w bloku, kilka pomieszczeń. W okolicy 1 mocny router i kilka słabych(jest kilka wolnych kanałów).

Obecny router bezprzewodowo pozwala na prędkość max. rzędu 2.7MB/s co mnie nie zadowala, na dodatek mam ~4% strat pingów co przy połączeniu po kablu się nie zdarza.

2. Co chcę:
1. Zwiększyć szybkość przesyłu danych bezprzewodowo.
2. Zredukować straty pingów w transmisji bezprzewodowej.
3. Dobre pokrycie zasięgiem 60m^2 na jednym poziomie, kilka ścianek działowych(kuchnia, pokoje).
4. Zaawansowane zarządzanie parametrami dostępu i ograniczeń, statystyki transferu mile widziane.
5. Opcjonalnie port USB.
6. Możliwość instalacji alternatywnego oprogramowania pod warunkiem, że nie obniży to stabilności.
(kolejność opcji nie jest przypadkowa, 1- najwyższy priorytet, 6-najniższy priorytet)

3. Co nieważne:
1. Wygląd
2. Możliwość ustawienia: pion, poziom
3. Polski interfejs
4. Itp bzdury wizualne.

Przeczytałem test: http://pclab.pl/art47415.html i ten Asus, który wygrał.. faktycznie warty tej ceny? Warto iść w 5GHz? Jeśli nie to może to: TP-Link TL-WR1043ND a jeśli tak to czy wszystkie sprzęty(telefony HTC, starsze laptopy 802.11/g) połączą się bez problemu z siecią 5GHz?

I teraz to co najmniej przyjemne czyli budżet.. nie ma ścisłej granicy tzn. jeśli do czegoś warto dołożyć to dołożę. Myślałem o 300-400zł na urządzenie.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nowy router, szybkie i stabilne WiFi... może 5GHz?

Post autor: joujoujou »

007Krzysztof pisze:czy wszystkie sprzęty(telefony HTC, starsze laptopy 802.11/g) połączą się bez problemu z siecią 5GHz?
Co do smartfonów - nie wiem, choć wątpię. Co do laptopów - muszą mieć kartę 802.11a.
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
liske1
Stały użytkownik forum

Post autor: liske1 »

@up
--- Taki mały OFF-TOP ----
A mogą mieć też 802.11n ??

-----------------------------------
Jeżeli chodzi o sieć 5GHz to jest dobrze ją wprowadzić ponieważ 2,4GHz jest troche mocniej zakłócona (np. przez bluetooth), a nowe urządzenia (przy wymianie smartfona np.) obsłużą już raczej 5GHz
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

joujoujou pisze:Co do smartfonów - nie wiem, choć wątpię.
Te z wifi na 5GHz to można policzyć na palcach jednej ręki. Ponoć jakieś BB mają.
liske1 pisze:A mogą mieć też 802.11n ??
Żeby obsługiwały 5GHz to muszą mieć a, oczywiście mogą to być karty abgn, zwykle można wymienić kartę wifi (czasem trzeba walczyć z whitelist) no i problem mogą też sprawić anteny wbudowane w laptopa.
liske1 pisze:Jeżeli chodzi o sieć 5GHz to jest dobrze ją wprowadzić ponieważ 2,4GHz jest troche mocniej zakłócona (np. przez bluetooth),
Masz dużo racji, choć BT to najmniejszy problem, większym są inne sieci wifi - kanały nachodzą na siebie, czyste względem siebie są tylko 1 6 i 13, a najgorszym problemem jest to czego w wyszukiwaniu nie widać czyli wszelkiej maści analogowe wideosendery, nianie itp.
liske1 pisze:a nowe urządzenia (przy wymianie smartfona np.) obsłużą już raczej 5GHz
Mylisz się, chyba że chcesz kupić coś pokroju galaxy s III/note reszta nie ma, nawet 4s nie ma.
Jedyny sposób na wifi w telefonie to router dualband, pracujący na obu pasmach jednocześnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
joujoujou

liske1 pisze:mogą mieć też 802.11n ?
O ile jest to na przykład 802.11a/g/n, to tak.
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
joujoujou

krystianb pisze:najgorszym problemem jest to czego w wyszukiwaniu nie widać czyli wszelkiej maści analogowe wideosendery, nianie itp.
Oj żebyś wiedział. Przerabiałem to niestety. ;)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
007Krzysztof

Z tego co piszecie Panowie to w mojej sytuacji nie ma sensu inwestować w 5GHz w domu. Smartfona mam kilkutygodniowego(One X) i drugi starszy Desire i póki co nie zapowiada się na ich zmianę a muszę mieć na nich internet.

W takim razie chyba lepiej kupić dobrego 2.4GHz? Czy ten tplink co podałem ma jakiegoś konkurenta do około 300 zł?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

One x obsługuje wifi na 5 ghz.

Odrobinę ponad 300 kupisz linksysa ea2700 który ma 2 radia. Co prawda nie jest to ideał, ale da się nie korzystać z liksysowej chmury.
Może się okazać, że na nowym sprzęcie 2.4GHz nadal będziesz tracił pakiety.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
007Krzysztof

Ten Linksys to widzę, że świeżynka. Ciekawe jakby się to sprawował..

To skan sieci z inSSIDer'a:
Obrazek

Mój router to HOT. Może sąsiedztwo innych routerów wpływa na te 4% strat pingów..

Jeden laptop ma kartę: Karta sieciowa Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 130

Wychodzi na to, że ona nie obsługuje pełnego standardu "n" a tylko do 150Mb/s..
ODPOWIEDZ