Sieć wifi mimo dobrego zasięgu, powolnie działa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maros1032
Początkujący użytkownik forum

Sieć wifi mimo dobrego zasięgu, powolnie działa

Post autor: maros1032 »

Witam, od kilku tygodni mam problem z internetem wifi w moim mieszkaniu, mam dwa komputery(laptop i stacjonarny)router Edimax rozdziela sygnał(2mb) na kabel i antenkę.

Początkowo internet w laptopie działał prawidłowo, jednak po jakims czasie strony zaczęły sie odpalac bardzo powolnie a filmików nie da sie oglądac bo nie nadążają z bufrowaniem.Jedyne co mi zostaje to podpinać zwykły kabel do laptopa i siedziec z nim tylko przy biurku,co nie jest zbyt wygodne.I teraz mam kilka pytań

1.Jako że od pokoju w którym korzystam dzieli mnie łazienka, czy taka grubość scian może spowalniac prędkość, czy miedziane rurki które są wmurowane w sciany mogą coś zmieniac? Dodam że na speedtestach pokazuje mi 2mb, a zasięg jest na maxa.Nawet gdy ustane kolo anteny wciąz jest powolnie.

2. Czy kupno dłużej/lepszej anteny może coś zmienić?

3.Czy jezeli kabel jest wpięty w 2 slot w routerze, ale nie jest do niczego po drugiej stronie, to moze spowalniac?

Korzystam z przegladarki firefox w najnowszej wersji, antywir to avast, a laptop to samsung RC-720 S02 PL o takich osiągach :
Procesor Core i3 2310M 2,1
Wielkość dysku HDD 500GB
Pamięć RAM 4GB
Karta graficzna nVidia GeForce GT 520M

Proszą was o pomoc lub o jakies rady :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć wifi mimo dobrego zasięgu, powolnie działa

Post autor: key »

Sprawdz czy nie masz jakiegos pasozyta - MAC podlaczonych PC. Sprawdz tez na ile twoj kanal (i okolica +/-3 kanaly) sa czyste.
Nie pomagam na PW.
maros1032
Początkujący użytkownik forum

Re: Sieć wifi mimo dobrego zasięgu, powolnie działa

Post autor: maros1032 »

W jaki sposób mógłbym to sprawdzic? I co chodzi z tym sprawdzaniem kanału.
ODPOWIEDZ