Modem USB + gniazdo antenowe czuły i nieprądożerny. Jaki?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Modem USB + gniazdo antenowe czuły i nieprądożerny. Jaki?
Witam...
Obecnie mam E173 ... ale z racji tego że mieszkam za miastem ( 10km) mam antenę panelową na sztycy około 10m i strasznie rwie połączenia, zawiesza ( trzeba nawet restartować router TL-MR3220 z Gargoyle PL) ... modem grzeje się jak diabli. I pomyślałem że może jest jakiś inny model (najlepiej z tym samym gniazdem na antenę) który będzie miał lepszą czułość, "pro-ekologiczność", nie rwał połączeń?
Wydaje mi się jakiś taki bardzo niestabilny... (chyba że jestem przewrażliwiony)
A jeszcze jedno ... w miarę działa połączenie gdy zapodam mu pingowanie np. na 8.8.8.8 ale gdy je wyłącze po paru minutach nie jestem w stanie z niczym się połączyć... i restarcik ( upierdliwe).
Jakieś propozycje, pomysły? ( internet w Orange)
Obecnie mam E173 ... ale z racji tego że mieszkam za miastem ( 10km) mam antenę panelową na sztycy około 10m i strasznie rwie połączenia, zawiesza ( trzeba nawet restartować router TL-MR3220 z Gargoyle PL) ... modem grzeje się jak diabli. I pomyślałem że może jest jakiś inny model (najlepiej z tym samym gniazdem na antenę) który będzie miał lepszą czułość, "pro-ekologiczność", nie rwał połączeń?
Wydaje mi się jakiś taki bardzo niestabilny... (chyba że jestem przewrażliwiony)
A jeszcze jedno ... w miarę działa połączenie gdy zapodam mu pingowanie np. na 8.8.8.8 ale gdy je wyłącze po paru minutach nie jestem w stanie z niczym się połączyć... i restarcik ( upierdliwe).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Modem USB + gniazdo antenowe czuły i nieprądożerny. Jaki
Dlaczego nie dodasz skryptu do oprogramowania Gargoyle żeby to robił router automatycznie? Tu masz jak to zrobić: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=1198, kolejna sprawa to poziom sygnału na modemie, też łatwo to sprawdzić-w panelu www lub szczegółowiej: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo , następny problem to zasilanie modemu-w Twoim zastosowaniu obowiązkowy dobry aktywny HUB USB z wydajnym zasilaniem i Plug&Play.cityboy pisze: A jeszcze jedno ... w miarę działa połączenie gdy zapodam mu pingowanie np. na 8.8.8.8 ale gdy je wyłącze po paru minutach nie jestem w stanie z niczym się połączyć... i restarcik ( upierdliwe).

jareq
-
- Użytkownik forum
Tak właśnie robię ... jak sprawdzam przez www to jak działa jest HSDPA ( sygnał od9% do 25%) a jak nie działa sprawdzam to jest UMTS( 6%-19% ) i.... restarcik.jarek999 pisze: kolejna sprawa to poziom sygnału na modemie
Zobaczę czy aktywny hub pomoże..
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem USB + gniazdo antenowe czuły i nieprądożerny. Jaki?
Najpierw popraw sobie moc sygnału bo tu jest spory problemcityboy pisze:( sygnał od9% do 25%)( 6%-19% )
-
- Użytkownik forum
Dlatego upatruję problemu w modemie (dość niestabilny sygnał)... co do mocy 25% to jest chyba max ... (drzewa, odległość wszystko robi swoje)Andrzejz78 pisze:( sygnał od9% do 25%)( 6%-19% )Najpierw popraw sobie moc sygnału bo tu jest spory problem
Zadowoliłbym się 19% ale stabilnym.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ale przy tak słabym sygnale połaczenie bardzo często jest niestabilne Minimum to 30% żeby sygnał leciał w obie strony bez większych zakłóceńDlatego upatruję problemu w modemie (dość niestabilny sygnał)... co do mocy 25% to jest chyba max ... (drzewa, odległość wszystko robi swoje)
Zadowoliłbym się 19% ale stabilnym.
Możesz zmienić modem ale przy kiepskiej antenie lub kablu problem pozostanie Sprawdź antenę i kabel żeby wykluczyć tam przyczynę
-
- Użytkownik forum
A mam pytanie ... czy trzeba kupować tego huba czy wystarczy tylko zmienić zasilacz do routera ? jest obecnie 12V/1A .... dac powiedzmy 12/2A ... może gdzieś wygrzebię takowy.jarek999 pisze:następny problem to zasilanie modemu-w Twoim zastosowaniu obowiązkowy dobry aktywny HUB USB z wydajnym zasilaniem i Plug&Play.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wystarczy, przetwornica 12V/5V jest za słaba i zasilanie 5V nie jest wystarczające.cityboy pisze:czy wystarczy tylko zmienić zasilacz do routera
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a tak z czystej ciekawości ... jak robie test 3ginfo i potem patrze do jakiego BTSa sie podłączyłem to wychodzą czasami takie fajne kwiatki jak np. połaczenie z Wieliczką
a mieszkam kolo łodzi
Co jest grane?

a mieszkam kolo łodzi

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Błędne oznaczenie nadajnika w baziecityboy pisze: Co jest grane?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak masz dobry zasilacz 5V to jest jeszcze taki wynalazek http://www.cyberteam.pl/produkt/show/12 ... ctor_5VUSB , z tym że nie wiem jak i czy to zadziała.cityboy pisze: A mam pytanie ... czy trzeba kupować tego huba
Dobra instalacja antenowa to podstawa i połowa sukcesu.Andrzejz78 pisze: Możesz zmienić modem ale przy kiepskiej antenie lub kablu problem pozostanie Sprawdź antenę i kabel żeby wykluczyć tam przyczynę

jareq