Separacja klientów WLAN od LAN na WRT54GL z tomato
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Separacja klientów WLAN od LAN na WRT54GL z tomato
Jak w temacie - korzystam z tego opisu http://www.seiichiro0185.org/blog:creat ... ith_tomato , ale mam problem w jego interpretacji tj. dochodzę w opisie z linku powyżej do punktu "Configuring the Wireless Access Point" i nie wiem czy konfiguracja puktu dostępu ma odbyć się na tym samym routerze czy też na innym?
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji lub też o wskazanie może jakiegoś innego sposobu na izolację klientów WLAN - jest tylko kilka hostów podłączonych po LAN i chcę, żeby nie były widoczne dla klientow WLAN - może za pomocą jakiegoś skryptu w firewallu???
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji lub też o wskazanie może jakiegoś innego sposobu na izolację klientów WLAN - jest tylko kilka hostów podłączonych po LAN i chcę, żeby nie były widoczne dla klientow WLAN - może za pomocą jakiegoś skryptu w firewallu???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Separacja klientów WLAN od LAN na WRT54GL z tomato
Poszukaj w pod haslem "VLAN" - w routerze konfigurujesz virtualne sieci dla WAN, LAN i WiFi, po czym ustawiasz odpowiednio routingi.
Nie bardzo wiem co masz na mysli mowiac o punkcie dostepu, widze dwie mozliwosci:
uzywasz WiFi z routera jako osobny VLAN lub kladziesz VLAN na jednym z portow routera i podlaczasz do niego dedykowany AP. W obu przypadkach musisz skonfigurowac WiFi - te z ktorym maja sie laczyc goscie.
Nie bardzo wiem co masz na mysli mowiac o punkcie dostepu, widze dwie mozliwosci:
uzywasz WiFi z routera jako osobny VLAN lub kladziesz VLAN na jednym z portow routera i podlaczasz do niego dedykowany AP. W obu przypadkach musisz skonfigurowac WiFi - te z ktorym maja sie laczyc goscie.
Nie pomagam na PW.
-
Rozumiem, że to Vlany, ale nie wiem jak skonfigurować osobny vlan dla WLAN-a.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
WLAN jest na drugiej karcie sieciowej. Usuwasz bridge, konfigurujesz ja jako osobny LAN, ustawiasz routing - gotowe.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za podpowiedź, ale chyba się na tym wyłożę, tylko dopytam czy to przez GUI czy też SSH się robi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z poziomu ssh na pewno mozna o zrobic. W GUI nie kojaze opcji, musze sie przyznac ze na moj router logowalem sie ostatnio jakies pol roku temu.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W Tomato nie było obsługi VLAN w GUI.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tyle ze W WRT54GL separacja WLAN od LAN to bridge a nie VLAN 

Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy