Orange Free, dobór anteny i modemu przy słabym zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Free, dobór anteny i modemu przy słabym zasięgu
Witam wszystkich serdecznie,
to już trzecie forum na którym próbuję uzyskać odpowiedź. Na to forum skierował mnie użytkownik adac.
Mam wykupioną usługę orange free (najprostsza wersja, 49zł miesięcznie). Teraz będzie z niego korzystał ktoś inny w powiecie lipskim. W domu gdzie ma być używany zasięg internetu jest bardzo słaby. Co chwila zrywa połączenie. Obecnie mam modem huawei bez wyjścia na antenę zewnętrzną. Stoję przed wyborem zarówno nowego modemu jak i anteny zewnętrznej więc w tym względzie pełna dowolność. Byle współpracowało z moją kartą sim z orange free.
Trochę mam teraz mętlik w głowie. Początkowo myślałem (przyznam, że zupełnie się na tym nie znam), że powinienem szukać modemu i anteny do współpracy ze stacją bazową Orange GSM900 i GSM1800. Mam dwie takie stacje w okolicy, 5km i 7km od domu. Wydaje mi się, że z 1. piętra domu powinien być "widoczny" nadajnik 5km od domu (ale 100% pewności nie mam, właściwie tylko drzewa są po drodze).
Ale użytkownik adac napisał mi, że powinienem szukać anteny do CDMA. Patrzyłem na zasięg na stronie orange i rzeczywiście CDMA jest dostępne w tamtym rejonie (w ogóle prawie cała Polska jest pod tym CDMA z tego co widzę). Tyle, że CDMA to 450MHz więc musi być inny modem niż do tych GSM i inna antena. Nadajnik CDMA w okolicy mam jeden w odległości 9km.
I teraz nie wiem czy mam szukać zestawu do CDMA czy do GSM.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc w wyborze zestawu - modemu do komputera (stacjonarnego czyli tylko USB) i anteny zewnętrznej którą można przymocować do ściany (na dach nie ma wejścia).
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za pomoc!
Wojtek
to już trzecie forum na którym próbuję uzyskać odpowiedź. Na to forum skierował mnie użytkownik adac.
Mam wykupioną usługę orange free (najprostsza wersja, 49zł miesięcznie). Teraz będzie z niego korzystał ktoś inny w powiecie lipskim. W domu gdzie ma być używany zasięg internetu jest bardzo słaby. Co chwila zrywa połączenie. Obecnie mam modem huawei bez wyjścia na antenę zewnętrzną. Stoję przed wyborem zarówno nowego modemu jak i anteny zewnętrznej więc w tym względzie pełna dowolność. Byle współpracowało z moją kartą sim z orange free.
Trochę mam teraz mętlik w głowie. Początkowo myślałem (przyznam, że zupełnie się na tym nie znam), że powinienem szukać modemu i anteny do współpracy ze stacją bazową Orange GSM900 i GSM1800. Mam dwie takie stacje w okolicy, 5km i 7km od domu. Wydaje mi się, że z 1. piętra domu powinien być "widoczny" nadajnik 5km od domu (ale 100% pewności nie mam, właściwie tylko drzewa są po drodze).
Ale użytkownik adac napisał mi, że powinienem szukać anteny do CDMA. Patrzyłem na zasięg na stronie orange i rzeczywiście CDMA jest dostępne w tamtym rejonie (w ogóle prawie cała Polska jest pod tym CDMA z tego co widzę). Tyle, że CDMA to 450MHz więc musi być inny modem niż do tych GSM i inna antena. Nadajnik CDMA w okolicy mam jeden w odległości 9km.
I teraz nie wiem czy mam szukać zestawu do CDMA czy do GSM.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc w wyborze zestawu - modemu do komputera (stacjonarnego czyli tylko USB) i anteny zewnętrznej którą można przymocować do ściany (na dach nie ma wejścia).
Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za pomoc!
Wojtek
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange Free, dobór anteny i modemu przy słabym zasięgu
Przydałaby się nazwa konkretnej lokalizacji. Nazwa powiatu to trochę za ogólnie..
Poza tym internet CDMA to zupełnie inna usługa i na karcie Orange Free z niej nie skorzystasz.
Poza tym internet CDMA to zupełnie inna usługa i na karcie Orange Free z niej nie skorzystasz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Lokalizacja to Zofiówka (na zachód od Lipska, na drodze Lipsko - Iłża).
W grę wchodzi ostatecznie wykupienie innej usługi (czy to innej od Orange, czy inny operator - chociaż wolałbym zostać przy tej). Problem jest taki, że nie ma możliwości podłączenie internetu w tej lokalizacji - Neostrady nie ma, bo TPSA stwierdziło, że już nie ma tam wolnych portów. Zostaje mobilny.
W grę wchodzi ostatecznie wykupienie innej usługi (czy to innej od Orange, czy inny operator - chociaż wolałbym zostać przy tej). Problem jest taki, że nie ma możliwości podłączenie internetu w tej lokalizacji - Neostrady nie ma, bo TPSA stwierdziło, że już nie ma tam wolnych portów. Zostaje mobilny.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli chodzi o Orange, to rzeczywiście jest problem, bo w sensownej odległości nie ma żadnego nadajnika UMTS tej sieci. Można by ewentualnie próbować za pomocą silnej anteny panelowej ściągać sygnał z Iłży, ale to jest ok. 20km. Także to się nie musi udać.
Jeśli chodzi o innych operatorów to 3G Plusa na częstotliwości 900MHz powinno tam działać być może nawet bez anteny lub darmowy internet od Aero2. Tylko pytanie czy Twój modem taką częstotliwość obsługuje. Jaki to model?
Jeśli chodzi o innych operatorów to 3G Plusa na częstotliwości 900MHz powinno tam działać być może nawet bez anteny lub darmowy internet od Aero2. Tylko pytanie czy Twój modem taką częstotliwość obsługuje. Jaki to model?
-
Obecnie mam Huawei E1752C. Tego Plusa to powinno łapać z Lipska? Widzę tam też Aero i Play.
A czy to oznacza, że jak obecnie korzystałem tam z internetu Orange przy swoim laptopie (raz na ruski miesiąc załapał i działał) to łączyłem się przez Iłżę?
A czy to oznacza, że jak obecnie korzystałem tam z internetu Orange przy swoim laptopie (raz na ruski miesiąc załapał i działał) to łączyłem się przez Iłżę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby dlaczego?Yanusz pisze:Poza tym internet CDMA to zupełnie inna usługa i na karcie Orange Free z niej nie skorzystasz.
Należy to wyjaśnić z BOK ponieważ były zmiany w taryfach i taryfy OF mają dostęp do CDMA tylko potrzeba nowym modem albo router z obsługą CDMA.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Widzę ze do nadajnika CDMA orange masz ok ponad 9 km. Ja do nadajnika CDMA mam ok 8 km łapię sygnał na antenie ktora była przy modemnie ADU 635 WA mam 3 kreski zasięgu , dokupiłem antene kierunkową i mam ful zasięg. Mam tez orange free,za 59 zł i działa usluga cdma , tylko musiałem wymienić karte sim zebym mogł korzystać z usługi, z tego co słyszalem to z cdma mozna korzystać juz od abonamentu 39 w orangę . najlepiej spytać w salonie orange , kiedyś było mozna wziąśc na próbę zeby przetestowac usluge
kobrasek
-
Ok. Dzięki wielkie. W takim razie jutro atakuję Orange i się dowiem jak to jest z tym CDMA.
Ale jeśli CDMA będzie w Orange Free, to rozumiem, że wtedy taka antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6905.htm byłaby odpowiednia?
A modem ten: http://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Modem-A ... -CDMA/1929
lub http://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Wiecej- ... ntena/1927
(jaka jest różnica między nimi? W cenie nie ma)
Dobrze rozumiem?
Ale jeśli CDMA będzie w Orange Free, to rozumiem, że wtedy taka antena: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6905.htm byłaby odpowiednia?
A modem ten: http://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Modem-A ... -CDMA/1929
lub http://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Wiecej- ... ntena/1927
(jaka jest różnica między nimi? W cenie nie ma)
Dobrze rozumiem?
- wojteks
- *** Administrator ***
To już zabytek, szukaj czegoś nowszego.Narren pisze:A modem ten:
Nie pomagam na PW!
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
A to sorki, nie wiedziałem, że coś się w tej kwestii zmieniło. Jeszcze jakiś czas temu to nie było możliwe.wojteks pisze: Niby dlaczego?
Należy to wyjaśnić z BOK ponieważ były zmiany w taryfach i taryfy OF mają dostęp do CDMA tylko potrzeba nowym modem albo router z obsługą CDMA.

- wojteks
- *** Administrator ***
Jakieś 2 lata temu stało się możliwe.Yanusz pisze:Jeszcze jakiś czas temu to nie było możliwe.
Nie pomagam na PW!